Celebrity

26. října 2022 11:10

redakce Prima Ženy

Rodina i přátelé se rozloučili s Josefem Somrem. Přišli Bartoška, Kačer i Balzerová

Vzpomínky kolegů na herce Josefa Somra

Ve velké síni strašnického krematoria v Praze právě probíhá poslední rozloučení s hereckým velikánem Josefem Somrem, který opustil tento svět ve věku 88 let. Nad rakví pronese smuteční řeč jeho dlouholetá kolegyně z divadla Taťjana Medvecká (68). Na pohřeb dorazili například Jan Kačer, Antonín Hardt, Eliška Balzerová, Jiří Bartoška či Jitka Zelenohorská.

Deset dnů po úmrtí se uskutečnil pohřeb jednoho z nejtalentovanějších a zároveň nejpokornějších herců, jaké česká divadelní scéna a tuzemská kinematografie kdy měly.

Poslední roky prožil Josef Somr v ústraní. Do společnosti nechodil, protože se obával nejen koronaviru. Hereckou kariéru pověsil na hřebík s tím, že si nebyl jistý, zda by kvůli zdraví podával na jevišti stoprocentní výkon.

„Nezapomenu na chvíli, když se loučil. Seděli jsme sami v kavárně, on se usmíval a neustále se omlouval: ‚Nezlobte se, ale mám toho zdravotně hodně za sebou a možná ještě více před sebou. Nechci, aby diváci museli odcházet domů, protože mi není nejlíp.‘ Umění odejít. Věděl jsem, že ho nepřemluvím, oba jsme ale věděli, že ve Viole zůstane. A zůstal navždycky,“ uvedl pro Novinky.cz bývalý ředitel Divadla Viola Robert Tamchyna (51), který Somra obdivoval i pro jeho vrozenou skromnost.

S Josefem Somrem se přišli rozloučit i Bartoška či Balzerová

Posledního rozloučení se účastní řada osobností českého uměleckého světa. Mezi smutečními hosty byli Jiří Bartoška (75), Jan Kačer (86) či Jitka Zelenohorská (75). S Josefem Somrem se přišla rozloučit také Eliška Balzerová (73) s manželem. Dorazila také herečka Jana Janěková (67) s manželem Igorem Chmelou (51), Zuzana Stivínová (49) či její herecký kolega Antonín Hardt (87). Smuteční řeč si připravila herečka Taťjana Medvecká (68).

Josef Somr se narodil v jihomoravském Vracově, vystudoval gymnázium v Kyjově. V roce 1965 se stal členem pražského Činoherního klubu, v srpnu roku 1978 přešel do činohry Národního divadla. Zde působil až do roku 2001. V témže roce získal Cenu Thálie za hlavní roli v představení The Gin Game. V roce 2014 mu byla udělena stejná cena za celoživotní činoherní mistrovství.

Josef Somr byl také držitelem Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. Filmoví fanoušci si jeho herectví navždy mohou připomínat ve filmu Ostře sledované vlaky (1966), v komedii Jak svět přichází o básníky (1982) či ve snímku Slavnosti sněženek (1983).

Sdílejte článek
Štítky rodina pohřeb úmrtí herec poslední rozloučení krematorium Strašnice přátelé Josef Somr Taťjana Medvecká

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.