Společnost

12. září 2023 06:00

Tomáš Durčák

Nejmladší dcera prezidenta Masaryka přežívala v emigraci. Její synové zemřeli ve válce

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk měl celkem pět dětí. Žádné z nich však kvůli tomu, kým byl jejich otec a jaký osud v první polovině 20. století potkal naši zemi, nemělo lehký život. Ty, které nesemlely války a kruté diktátorské režimy, musely z vlasti opakovaně prchat, aby se zachránily. To byl také případ jeho nejmladší dcery Olgy.

Celým jménem Olga Garrigue Masaryková-Revilliodová se narodila v roce 1891 jako páté a poslední dítě Tomáše Garrigua Masaryka a jeho manželky Charlotty. Tatínka doma odmala příliš nevídala, neboť se mimo svou akademickou kariéru stále více angažoval v politice. Na druhou stranu jí společnost kromě matky dělali starší sourozenci Alice, Herbert a Jan. Svou druhou starší sestřičku Eleanor nikdy neviděla, zemřela totiž již ve čtyřech měsících – zhruba rok před narozením Olgy.

Čtěte také: První dámy republiky. Které národ miloval, které nenáviděl a které o svou roli vůbec nestály?

Nakonec si však výhradní společnosti svého otce užila více než dost. Ještě před první světovou válkou se však poprvé provdala za absolventa právnické fakulty Vendelína Halíka. Jejich svazek nicméně od počátku nebyl šťastný a krátce po jednoletém výročí se rozpadl. Nic tak Olgu doma nedrželo a její otec se toho rozhodl využít. Na pozdím 1914 ji s sebou vzal na cestu do Itálie a následně do Švýcarska, odkud se už nemohl vrátit. Rakousko-Uhersko na něj totiž mezitím vydalo zatykač a posléze jej v nepřítomnosti také odsoudilo k trestu smrti.

Druhé manželství a vytoužená rodina

Olga Masaryková proto s otcem v první světové válce absolvovala jeho neúnavné cestování po světě, při němž se snažil mocnosti přesvědčit, aby po válce uznaly samostatné Československo. Zároveň mu v jeho snažení aktivně pomáhala a fungovala jako jeho tajemnice i spolupracovnice. Olga s ním postupně navštívila mimo jiné Francii, Anglii, Rusko či Japonsko a následně i USA. Domů se s otcem vrátila až v roce 1918. Nejprve lodí z Ameriky do Británie, pak do Francie a odtud vlakem přes Itálii a Rakousko zpět do Prahy.

Podívejte se, jak bydlel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk:

V roce 1920 se v Praze podruhé vdala za švýcarského doktora Henriho Revillioda, s nímž měla syny Herberta (1921) a Leonarda (1922). Rodinné štěstí, stejně jako nadšení z možnosti žít ve svobodném Československu, však vydrželo jen do začátku druhé světové války. Olga byla opět nucena z vlasti utéct a zamířila s manželem i dvěma syny do Británie, kterou z minulosti už velmi dobře znala. Herbert i Leonard byli dospělí, a tak narukovali do armády. Ani jeden z nich se konce druhé světové války nedočkal.

Olga Masaryková musela pohřbít oba syny

Leonard se dostal k letectvu a dosáhl hodnosti nadporučíka. Při cvičném letu nad skotským ostrovem Tiree 16. srpna 1944 však havaroval a v pouhých 22 letech tragicky zahynul. Starší Herbert měl ještě smutnější osud. Byl totiž postřelen do břicha a v důsledku následného vnitřního krvácení zemřel 13. února 1945, tedy ani ne tři měsíce před koncem války. Olgu s manželem ztráta obou synů velmi zasáhla. Po válce se několikrát vrátila zpět domů do Československa, už ale pouze na návštěvu.

Mohlo by vás zajímat: Eleanor Roosevelt byla první dámou USA jen naoko. Intimní vztah udržovala s milenkou

Dodnes tajemstvím opředená smrt jejího bratra Jana, která dle řady moderních objevů s největší pravděpodobností nebyla sebevraždou, nýbrž vraždou, pro ni ovšem byla poslední kapkou. Do Česka se již nikdy nevrátila a se svými nejbližšími příbuznými – starší sestrou Alicí (která žila v USA) i neteřemi Annou a Herbertou (jež žily v komunistickém Československu) – už mohla komunikovat jen skrz dopisy. Sametové revoluce a návratu svobody se nedožila, zemřela ve věku 87 let v Británii. Po útěku před Rakouskem-Uherskem s otcem musela následně prchat i před nacisty a komunisty, většinu života proto prožila v nucené emigraci.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.