Nejpodivnější pochoutky kulinářské soutěže: Zabijačka sarančat a žebra z tiskárny
Obalovaný hmyz - Prostřeno! S29 (132)
V soutěži amatérských kuchařů vídáme zpravidla dva extrémy. Buď se pokrmy v menu opakují a stejné jídlo jedí soutěžící i dvakrát týdně, nebo se objeví někdo originální. A to někdy stojí za to. Letos snědli hosté všelijaký hmyz a dokonce žábu.
Letos jsme v Prostřeno! zažili spoustu zábavných momentů a mezi ně patří i ochutnávání nových pokrmů. To ostatně často uvádějí soutěžící ve svých medailoncích jako důvod, proč se do soutěže přihlásili. K jejich překvapení pak mohou lovit šneky v polévce, okusovat žabí stehýnka nebo být napáleni instantní polévkou. Snad poprvé jsme letos viděli jídlo z 3D tiskárny. Jestli jde o pokrm budoucnosti nebo jen módní výstřelek, ukáže čas. Jedlý hmyz se ale objevuje na menu celkem často. Na všechny epizody se můžete podívat na prima+ a od 6. ledna startujeme s premiérovými díly, které si nově pustíte o hodinu dříve.
Tomášovo divoké menu se šneky, hmyzem a studenou žábou
Tomáš v menu sliboval hummus s žitnou plackou, bádenskou šnečí polévku, kodok kaki goren, neboli marinovaná žabí stehýnka, a domácí zmrzlinu s překvapením. Soupeři byli v šoku, a to ani nerozuměli všem názvům jídel. U předkrmu vadilo servírování. Hummus totiž Tomáš namazal přímo na chleba a někteří by chtěli pomazánku v mističce. Že jsou v ní rozmixovaní cvrčci na chuti nebylo znát a kupodivu s tím ani nikdo neměl problém. Aby měli soutěžící autentický zážitek, přinesl hostitel i živé cvrčky v krabičce. Když soutěžící dostali porci polévky, Matěj se divil, že v ní žádného šneka nemá. Mikulášovi šneci připomínali houby. Pomyslným zlatým hřebem čtvrtečního Prostřeno! budou smažená žabí stehýnka s rýží. Jen škoda, že už vychladla. Studená žába nezanechala dobrý dojem.
Karolína Krézlová podávala sójová žebra z 3D tiskárny
Karolína Krézlová nejí maso a soutěžící se proto podivili, když na menu našli žebra s bramborovou kaší. Jsou to ale veganská žebra vytištěná na 3D tiskárně. Soupeřům hodlala tuto skutečnost zatajit. Tento týden se u stolu sešla parta z hudební branže – houslistka Markéta Muzikářová, zpěvák Jakub Moulis, Ondřej Bábor a zpěvačka Kateřina Mátlová. Na žebra se všichni těšili a hned jim nedošlo, že je s nimi něco špatně. Jsou dobře dochucená a Karolína popsala, jak je složitě marinovala dva dny. Pak ale podlehne tázavým pohledům. „Dobrá, nevydržím dlouho lhát, není to maso,“ prozradí Karolína. „Je to sójové maso z 3D tiskárny.“ Kateřina nebyla překvapená, tento pokrm zná. Markéta ale není spokojená. Ráda by si dala opravdové maso.
Podvod na soutěžící. Nepoznali polévku ze sáčku
Bára si s vařením nedělala hlavu. S předkrmem se vůbec neobtěžovala. Chlebíčky jsou podle ní nejlepší od profesionála, a tak je koupila. Houbovou polévku uvařila ze sáčku. Aby hosté nic nepoznali, přidala do ní sušené houby a brambory. Od první chvíle byli soutěžící nepříjemně překvapeni. Tereze vadilo sezení na zemi, Miloš doufal, že je to všechno jen vtip. Bára je nepotěšila ani úvodním proslovem. Doufala prý, že z jejích pokrmů nebudou mít zažívací potíže. Koupené chlebíčky všichni odhalili na první pohled, netroufli si ale nic namítat, když je Bára označila za doma připravené. Polévku ze sáčku nikdo neodhalil, i když málokomu chutnala. Věra v ní cítila spáleninu, většině vadilo, že je studená.
Lucie ukázala, jak se zabíjí sarančata. Lady Dee je okamžitě vyplivla
Učitelka Lucie si v Prostřeno! chtěla vydělat na stěhování do Egypta, což se podařilo. Podávala mrkvový tatarák nebo klasickou vepřovou panenku se šťouchanými bramborami. Úkolem týdne byla tentokrát rebelie na talíři a Lucii nenapadlo nic lepšího než usmažit sarančata v pivním těstíčku. Jak ale hmyz zabít? „Mrtvé neměli, tak jsem poprosila o krabičky bez dírek, aby to bylo humánnější. Ale přežili. Takže je teď půjdeme umístit do mrazáku, abychom znehybnili tělíčka,“ popsala děsivý recept na pochoutku Lucie. Mražená sarančata pak nemilosrdně zalila horkou vodou a osmažila. Jelikož na večeři nedorazila hvězda filmů pro dospělé Lady Dee, ochutnávala menu až později. Na její reakci se podívejte v úvodu článku.
Šon podával hadí pálenku, sušené žáby a smrduté ovoce
Šon Chung se kromě rybaření věnuje podnikání a má úspěšný kanál na sociálních sítích. Ve speciálu s rybáři podával vietnamské pochoutky jako závitky nebo Tom Yum polévku. Jídlo soutěžící zapíjeli pálenkou, ve které byl naložený had. „Vypadalo to hrozně, chutnalo to hrozně, ale museli jsme to vypít, protože hostiteli se neříká ne,“ přiznal Kryštof. Jestli si soutěžící mysleli, že už v Prostřeno! ochutnali vše, tak se spletli. Jako zábavu Šon připravil exotické pochoutky a rybáři měli hádat, o co jde. Restovaný bourec morušový, sušené žabičky nebo nejaromatičtější ovoce na světě durian, to vše pánové ochutnali. „Nejnechutnější byl, já jsem původně myslel, že to jsou býčí varlata, nějaký durian,“ stěžoval si Míra. Po tak dobrém jídle to všem docela pokazilo chuť.