Celebrity

19. února 2024 13:05

Tomáš Durčák

Nejsilnější momenty pocty Jaromíru Jágrovi. Maminčiny slzy i pozdrav tátovi do nebe

Jaromír Jágr se v Americe dočkal další velké pocty za svou výjimečnou hokejovou kariéru. Klub Pittsburgh Penguins, v němž léta působil a kde zažil největší úspěchy, na jeho počest navždy vyřadil dres s číslem 68, který už navždy bude viset na stadionu a nikdo jiný jej neoblékne. Slavnostní ceremoniál provázela celá řada emotivních momentů včetně slov určených tatínkovi do nebe.

Jméno „Džegr“ tento víkend po letech opět pobláznilo Ameriku, a to zejména město Pittsburgh, kde Jaromír Jágr v roce 1990 zahájil svou veleúspěšnou kariéru v NHL. Hned v následujících dvou letech s týmem celou ligu vyhrál a získal prestižní Stanley Cup. V dresu zdejších „tučňáků“ nasbíral řadu dalších trofejí a mimo jiné vytvořil rekord v počtu získaných bodů za sezonu evropským hráčem.

„Jágrmánie“ v Pittsburghu se však netočila jen okolo Jaromíra, ale i okolo jeho maminky Anny, která devatenáctiletému synovi v začátcích v NHL pomáhala vytvářet za oceánem zázemí. Zároveň jemu i spoluhráčům obětavě vařila, takže třeba její české vepřo knedlo zelo se tehdy v celém týmu staly vyhlášenou pochoutkou. Anna Jágrová vedle syna nechyběla ani nyní, když se po letech vypravil zpět do svého druhého domova, aby od klubu přijal tu největší možnou poctu.

Jágr se v Pittsburghu dočkal obrovské hokejové pocty

Dres Jaromíra Jágra s číslem 68 už bude v PPG Paints Areně viset navždy. Ještě před slavnostním aktem se Jaromír objevil s celým týmem na rozbruslení před nedělním utkáním, načež při ceremoniálu pronesl krátký projev. Tomu přihlížely další legendy klubu, mimo jiné i Mario Lemieux, bývalý hokejista Pittsburghu a dnes i spolumajitel týmu.

„Viděl jsem jednoho hráče, který naprosto dominoval nad všemi. A já si jen přál, abych si s ním mohl někdy zahrát. A pak se to podařilo, když mě Penguins draftovali,“ zavzpomínal Jágr na svůj klukovský sen stanout na ledě po boku Lemieuxe. Ve své řeči zároveň poděkoval řadě dalších spoluhráčů, mimo jiné za to, že ho mezi sebe jako Evropana přijali a ukázali mu město i americký způsob života.

Poděkovat nezapomněl ani fanouškům: „I vy jste mi to hodně zjednodušili, za to jsem vám vděčný. Pak jsem tady strávil nejlepší roky svého života. Díky vám můžu říct, že Pittsburgh je mým druhým domovem.“ A pak už se jeho slova obrátila k největším životním oporám – rodičům. To byla nepochybně nejemotivnější část proslovu, neboť Jágr zavzpomínal i na svého tatínka Jaromíra staršího, který už u této slávy osobně nemohl být.

V dojemné řeči vysekl poklonu mamince i tatínkovi

„Poslední poděkování, které musím říct, je asi to největší a je věnováno mým rodičům,“ pronesl a celá aréna propukla v nadšený potlesk. Anna Jágrová přitom sáhla pro přichystaný kapesník, aby utřela slzy dojetí. Hokejista v tu chvíli proslov přerušil a vydal se plačící maminku, kterou celý Pittsburgh už léta zná pod přezdívkou „Mama Jagr“, pohotově obejmout. Pak se vrátil k pultíku a pokračoval.

„Musím poděkovat svému tátovi, který zemřel minulý rok, ale já vím, že se dívá. Dívá se z nebe. Díky, tati,“ prohlásil Jágr, který v tomto momentu sám očividně bojoval s emocemi. „Nikdy nehrál hokej, ale všechno, co řekl, bylo správně, měl pravdu! Děkuju ti, děkuju ti za všechno. A moje maminka, ta se přestěhovala z Česka, když mi bylo devatenáct, do USA. Byla tady deset let. Chci vám poděkovat za všechno, co jste pro mě udělali. Moc si toho vážím. Takže dobrou noc, užijte si zápas a miluju vás,“ ukončil Jágr svou emotivní řeč.

Každý Čech musel cítit pýchu, komentoval událost Bouček

Pak už se česká hokejová legenda v doprovodu maminky Anny a partnerky Dominiky vydala po koberci napříč ledem k místu, odkud společně sledovali, jak Jágrova osmašedesátka stoupá vzhůru. Zjevně dojatý hokejista pak ještě za jejich bouřlivého potlesku naposledy zamával všem přítomným v hledišti a na znamení díku i vděčnosti se jim poklonil, načež zamířil zpět do útrob stadionu.

„Myslím si, že jsme viděli jeden z nejlepších veřejných projevů jakéhokoli Čecha v angličtině všech dob. Nebojí se takhle charakterizovat. Suverénní, strašně vtipný. Myslím si, že každý, kdo je z Česka, musel cítit obrovskou pýchu, že i z naší skromné země může člověk vystřelit k takovým výšinám. Neuvěřitelné,“ okomentoval pro web iSport.cz Jágrův proslov moderátor Libor Bouček, který byl přítomen přímo na stadionu po boku nejbližších přátel hokejové legendy.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.