Celebrity

30. srpna 2023 20:10

Tomáš Durčák

Silné momenty pohřbu Vaša Patejdla: Zdrcený Ráž, klanící se Šinkorová a potlesk vestoje

Na Patejdla zavzpomínali slavní jako Šinkorová, Slováček a Babiš

Rodina, přátelé, kolegové i nespočet fanoušků se naposledy rozloučili s hudebníkem Vašo Patejdlem. Jeho nečekaně rychlý skon pouhé dva týdny poté, co mu lékaři oznámili zhoubné onemocnění slinivky břišní, zastihl všechny zcela v šoku. Řada smutečních hostů proto přirozeně na pohřeb dorazila ve zcela zdrceném stavu. Zde jsou nejsilnější okamžiky události, jak je zachytily objektivy fotoaparátů.

Mlčící Jožo Ráž promluvil až při obřadu

Celoživotní kamarád a parťák z kapely Elán Jožo Ráž dorazil na pohřeb mezi prvními a přinesl velký smuteční věnec. Odmítl reagovat na jakékoli dotazy médií, a to z dosti jasného důvodu. Působil totiž velmi zdrceným dojmem. Poté v tichosti položil ke svému věnci u rakve svého velkého přítele symbolicky jednu bílou růži. Nakonec však k překvapení některých Ráž promluvil během samotného smutečního obřadu nad rakví Vaša. „Odešel kus Elánu. Elán je věčný a ty s ním. Prožili jsme v soukromém i profesním životě strašně moc. Vašo, to, co jsme si spolu slíbili, to splníme,“ dodal po boku Ráže stojící druhý kolega z Elánu Ján Baláž.

Druhý pohřeb v řadě pro Petra Jandu

Frontman skupiny Olympic Petr Janda se před ani ne týdnem zúčastnil pohřbu uznávaného hudebního publicisty Jiřího Černého. Nyní musel vyrazit opět v černém na poslední rozloučení s další velkou ikonou československé hudební scény. „Byl to prima člověk. Měl jsem ho moc rád. Do naší party moc nepatřil, byl totiž strašně slušný. Bude chybět. Eláni mají smůlu, přijít o takového kluka je neštěstí,“ řekl pro CNN Prima News Janda.

Tiché loučení Daniely Šinkorové

Mezi smutečními hosty nechyběla ani slovenská herečka Daniela Šinkorová. Stejně jako řada dalších neměla ani ona příliš chuť cokoli říkat. Po položení své smuteční kytice před Patejdlovu rakev jemně upravila černou stuhu a chvíli ještě zůstala u rakve v podřepu, aby se v mysli mohla ještě naposledy hudebnímu velikánovi poklonit a rozloučit se s ním. „Byl to gentleman a geniální autor,“ řekla pro CNN Prima News Šinkorová třesoucím se hlasem.

Poklona od bývalého premiéra Babiše

Mezi smutečními hosty se před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově objevil v černých brýlích a se smuteční kyticí také bývalý premiér Andrej Babiš. Zpočátku způsobil mírný poprask, neboť se u vchodu ukázalo, že není mezi pozvanými a hosteska jej tak odmítla pustit dál. Vše nakonec vyřešil telefonát s nadřízenou a Babiš byl vpuštěn dovnitř. Po položení kytice u rakve se následně poklonil fotografii zesnulého a usedl mezi smuteční hosty.

Emoční horská dráha Dominiky Cibulkové

Zatímco v neděli bývalá slovenská tenistka Dominika Cibulková spolu se svým manželem a nejbližšími v Bratislavě pokřtila svou novorozenou dceru Ninu, dnes ji čekal pravý opak. Namísto oslavy života totiž dorazila v doprovodu partnera naposledy vzdát holt životu, který bohužel vyhasl. Vašo Patejdl pro ni byl výjimečným umělcem a hudebníkem mimo jiné proto, že zpíval a hrál i na její svatbě.

Výjimečný hudební doprovod

Na samém začátku smutečního obřadu zazněla houslová verze písně Voda, co ma drží nad vodou, kterou dojemně zahrál Pavel Šporcl. Už při této písni začali kapesníky houfně vytahovat nejen smuteční hosté uvnitř baziliky, ale i fanoušci, kteří průběh obřadu sledovali venku před bazilikou na velkém plátně. Po mši následovala píseň Trištvrte na jeseň, jejímž autorem je Patejdl. Na kytaru ji zahrál Vašův celoživotní blízký kamarád Juraj Burian za výborného zpěvu Andrey Zimányiové.

Několikaminutový potlesk

Po konci obřadu byla rakev pomalu vynesena z kostela za zvuku písně Ja viem kapely Elán. Následně se rozezněly zvony baziliky a všichni přítomní Vašovi naposledy bouřlivě zatleskali. Potlesk trval nepřerušovaně několik dlouhých minut a všichni jím vzdali holt nejen hudebnímu odkazu zesnulého, ale i tomu, jaký byl člověk.

Definitivně poslední sbohem od nejbližších

Poté, co byla rakev s Vašo Patejdlem vynesena z baziliky a umístěna do pohřebního vozu, dostali jeho nejbližší – druhá manželka Miluše a nejmladší syn Benjamin – šanci naposledy se s milovaným manželem a tatínkem rozloučit. Oba přistoupili až k rakvi a naposledy se jí dotknuli, aby mohli ze srdce naposledy říct sbohem a popřát milovanému Vašovi věčný klid a mír.

Sdílejte článek
Štítky rodina smutek emoce pohřeb Andrej Babiš Dominika Cibulková Pavel Šporcl Petr Janda Elán Jožo Ráž Vašo Patejdl Ján Baláž Daniela Šinkorová Juraj Burian

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.