S Vašo Patejdlem se přišli rozloučit Ráž, Šporcl i Heidi Janků

Na Patejdla zavzpomínali slavní jako Šinkorová, Slováček a Babiš

Smutná a velmi nečekaná zpráva o úmrtí Vaša Patejdla (†68) zasáhla i širokou veřejnost. Spoluzakladatel a člen skupiny Elán bojoval se zákeřným a bohužel i zhoubným onemocněním slinivky břišní. Diagnózu mu lékaři oznámili jen dva týdny před osudným dnem. S hudebníkem se nyní přišli rozloučit jeho blízcí.

Poslední rozloučení s hudebníkem Vašo Patejdlem připadlo na 30. srpna 2023. V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově se sešli jeho přátelé a blízcí, mohli ale dorazit i jeho fanoušci a široká veřejnost, pro kterou byl vyhrazen prostor na nádvoří Strahovského kláštera.

Mezi smutečními hosty nechyběla celá řada známých osobností. Mezi prvními dorazili Alexander Hemala a Heidi Janků. Nechyběla ani módní návrhářka Beata Rajská či Barbora Kodetová, která přišla v doprovodu své dcery a manžela, houslového virtuosa Pavla Šporcla. Poslední sbohem parťákovi i celoživotnímu kamarádovi přišli dát rovněž zbylí členové kapely Elán Jožo Ráž a Ján Baláž. A nechyběl ani Petr Janda, houslista Jaroslav Svěcený, herec Pavel Nový či advokát Tomáš Sokol.

K bazilice Nanebevzetí Panny Marie dorazil s kytkou také bývalý premiér Andrej Babiš. Podle všeho jej zpočátku hosteska nechtěla na obřad pustit, jelikož neměl pozvánku. Po chvilkovém rozhovoru se svou nadřízenou mu však vstup na pohřeb povolila. Mezi smutečními hosty nechyběli ani hudebník Petr Kolář, moderátor Jan Rosák, zpěvačka Leona Machálková, Felix Slováček či vdova po Meky Žbirkovi Kateřina. Poklonit se rakvi Vaša přišla také herečka Daniela Šinkorová, Sisa Sklovská nebo Zbyněk Merunka.

Několik dnů spekulovanou příčinu úmrtí nakonec přesně popsala manželka Vaša Patejdla Miluše Patejdlová: „Věřte, že na tak rychlý odchod nebyl nikdo z nás připraven a ráda bych tímto prohlášením uvedla na pravou míru několik nepravd a spekulací, které se objevily po úmrtí Vaša v médiích. Mého manžela zasáhla nečekaně, a především zcela skrytě velmi zákeřná nemoc. Jeho odchod byl zapříčiněn důsledkem celkového vyčerpání organismu při progresi zákeřného zhoubného onemocnění slinivky břišní. Diagnózu mu lékaři oznámili 14 dní předtím, než nastal onen osudný den. Nejprve o své nemoci věděl jen sám Vašo a já, následně pak jeho tři synové,“ napsala na sociální síti.

Vašo Patejdl byl znám především ve spojení se skupinou Elán, kterou spoluzakládal jako čtrnáctiletý mladík. Napsal pro ni spoustu nesmrtelných hitů, díky nimž se parta okolo frontmana Joža Ráže stala legendou československé hudební scény. Přesto se rozhodl slavnou kapelu v době, kdy byla na vrcholu, opustit. Z kapely odešel v roce 1985 a vydal se na sólovou dráhu. Později se do ní vrátil. Poslední koncert s Elánem odehrál v roce 2018.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.