Celebrity

19. srpna 2023 14:50

David Laštovka

Vašo Patejdl opustil Elán na vrcholu slávy. Extrémní názory Joža Ráže respektoval

Zemřel Vašo Patejdl

Skupinu Elán Vašo Patejdl spoluzakládal jako čtrnáctiletý mladík. Napsal pro ni spoustu nesmrtelných hitů, díky nimž se parta okolo frontmana Joža Ráže stala legendou československé hudební scény. Přesto se rozhodl slavnou kapelu v době, kdy byla na vrcholu, opustit.

Smrt zpěváka, klávesisty a skladatele Vaša Patejdla, který zemřel po krátké těžké nemoci ve věku 68 let, šokovala celý národ. Nejvíce se proslavil v kapele Elán, kterou spoluzakládal, nicméně na vrcholu slávy ji nečekaně opustil.

Čtěte také: Vašo Patejdl si k manželce přibral mladší ženu, roky udržoval paralelní vztah

Jak se svěřil redaktorovi webu Prima Ženy, nebyly v tom neshody mezi ním a Jožo Rážem. Jednoduše si uvědomil, že už na tuzemské scéně dosáhli všeho, čeho dosáhnout mohli. Navíc se projevila únava a mnoho koncertů, cestování a nahrávaní. V roce 1985 tak odešel na sólovou dráhu.

Proč se do Elánu vrátil zpátky?

Po 11 letech se však do Elánu vrátil znovu. Kapela slavila 15. výročí a k němu plánovala odehrát turné s 15 koncerty. „Pak se šla točit nová deska, ke které mě kluci přizvali – a já už tam zůstal. Už jsme nejezdili stovky koncertů ročně, to mi vyhovovalo,“ sděloval Vašo Patejdl webu Prima Ženy.

Když před pěti lety frontman Elánu Jožo Ráž oznámil ukončení hudební kariéry a odehrání posledních koncertů, trochu ho to zamrzelo. „Skupina Elán by teoreticky mohla fungovat dál i bez něj, na značku máme kromě Joža právo i já a Jano Baláž. Ale bez Joža by to nebylo ono,“ vysvětloval Vašo.

Jak vnímal svérázné názory Jožo Ráže na politiku?

S Jožo Rážem, který je proslulý svými svéráznými politickými názory, například prohlásil, že nenávidí kapitalismus, o komunistickém československém prezidentovi Gustávu Husákovi tvrdí, že byl světový politik, opěvuje diktátory Fidela Castra nebo Che Guevaru, nikdy problém neměl.

Mohlo by vás zajímat: Husák přežil mučení i kriminál, musel však pohřbít obě milované ženy

„Jako všichni starší třiceti let jsem i já zažil dobu, kdy se za odlišný než správný názor perzekvovalo, něco jiného se říkalo doma, něco jiného na veřejnosti. Doufal jsem, že jedním z výdobytků listopadu 1989 bude i právo každého na svůj názor, za který ho nebudou trestat. Bohužel i dnes je hodně lidí, kteří jsou schopni ostatní, kteří nesdílí právě jeho jediný správný názor na cokoliv, politikou počínaje, fotbalem třeba konče, nenávidět, zatratit, nebo dokonce i fyzicky napadnout. Já s Jožem v mnohých věcech nesouhlasím, důležité je, že jsme si rozuměli v tom, co nás spojovalo, a to byla muzika. Prý to řekl Voltaire: Nesouhlasím s tvým názorem, ale budu do smrti hájit tvé právo jej říkat,“ prohlásil Patejdl.

V Elánu měli od samotného počátku demokracii. „O všem jsme hlasovali a dělali jen to, na čem jsme se všichni shodli. Do dneška spolu vycházíme bez hádek a problémů, vzájemně se respektujeme, a když je potřeba, pomáháme si. Politiku jsme spíš jen komentovali, národnostní a náboženské rozdíly neřešili. A to jsme tam byli Slováci, Češi, Maďaři, svého času i Rusíni, katolíci i evangelíci a kdoví kdo ještě. Nikdy jsme to neřešili, a to bylo na Slovensku občas kvůli tomu dusno,“ popisoval Vašo Patejdl.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 5. 2024

Dnes máte šťastný den, Berani. Možná dostanete nějakou nečekanou výhru, třeba šek poštou nebo vám zvýší plat či vás povýší v práci. To je přesně to, v co jste doufali, abyste si zlepšili životní styl. Nezblázněte se. Peníze investujte moudře a vyděláte ještě více. Když je utratíte najednou, za pár let toho moc nebudete mít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.