Celebrity

9. března 2022 15:15

Petra Kloidová

Reportér Patrik Kaizr: Opuštěné kočárky na ukrajinské hranici nevymažu z hlavy

Show Jana Krause - Patrik Kaizr o válce na Ukrajině

Pro válečného reportéra CNN Prima NEWS Patrika Kaizra není válka na Ukrajině první, přesto v ní zažil něco, co ho jako zkušeného novináře ještě nepotkalo.

Zkušený reportér Patrik Kaizr byl od prvních hodin vpádu ruských vojsk na Ukrajině. „Tři noci jsme strávili v autě,“ popisuje svůj příjezd na ukrajinské hranice. „Protože všechny hotely na ukrajinské straně hranic byly obsazené prchajícími ženami a dětmi, které měly to štěstí, že dostaly alespoň jeden pokoj a nemusely v noci stát ve frontě na hranicích, ať už v autě, nebo normálně venku. A upřímně řečeno, bylo by pro mě nepředstavitelné, že bych si tam zaplatil pokoj a držel ho na jejich úkor,“ dodává. Odborníci z OSN se přou o to, zda ruskou invazi na ukrajinském území můžeme nazvat válkou, Patrik Kaizr má jasno. „Řekl bych, že je to velmi agresivní válka,“ říká novinář.

Druhý den války na ukrajinské straně

Masivní odchod obyvatel nastal v podstatě hned během druhého dne kvůli eskalující agresi Ruska. Spousta lidí měla strach a dala se na útěk. Na ukrajinské straně hranice byli tou dobou Patrik a jeho kolegové nejspíš jako jediní novináři, ostatní štáby byly na polské, bezpečnější straně. „Nechtěl jsem, abychom předjížděli kolonu, která stála na hranici frontu, i když jsme měli vystavenou akreditaci, díky níž by nás pustili. Chtěl jsem to zažít a chtěl jsem, aby reportáž, kterou jsme natočili, byla skutečná. Tak jsme si tam vystáli těch třicet hodin,“ vysvětluje v Show Jana Krause Patrik Kaizr.

Kaizr zažil poprvé masivní odchod obyvatel z války

Zatímco jeho kolegyně Darja Stomatová zachycuje válku z ostřelovaného Charkova i rozbombardované Jakovlivky, Patrik Kaizr jako novinář poprvé zaznamenal přímý a masivní exodus obyvatelstva. „Ve své reportáži jsem chtěl lidem ukázat, jaké to je být v tom autě v noci, když celá kolona zhasne, protože lidé šetří benzin, aby ještě dojeli těch dvacet kilometrů. Kdy si zatápějí jednou za hodinu… kdy se i v noci tou kolonou proplétají lidé, kteří jdou pěšky… je řada takových drobných detailů, které pak nesmažete z hlavy, jako například že táhnou kufr bez koleček, protože se během cesty urvou…“ popisuje. Za jeden z nejsilnějších okamžiků pak považuje opuštěné kočárky, které ukrajinské ženy nechávaly na hranici, aby se vešly do aut, jež je od hranic rozvážela do vnitrozemí.

Novináři se stali cílem dezinformací

Jak dokážou sociální sítě fungovat během války, si Kaizr ověřil na vlastní pěst, bohužel negativně. Ukrajinci považovali novináře za ruské špiony. „Na ukrajinském Facebooku se objevila fotografie našeho auta s popiskem, že jsme ruští špioni, a během neděle jsme pak zažili dvakrát zadržení ukrajinskou armádou a policisty, což bylo hodně nepříjemné. Ta zadržení probíhala pod nabitou zbraní, vytažení z auta… v prvním případě trvalo hodinu, než jsme jim vysvětlili, že nejsme ruští špioni, v tom druhém případě to bylo delší, to trvalo skoro dvě a půl hodiny,“ přibližuje.

Aby předešli dalším nepříjemnostem, museli nakonec auto vyměnit za jiné. Více se dozvíte v Show Jana Krause dnes ve 21:35 na Primě, kde bude hostem kromě Patrika Kaizra i bývalý člen elitní skupiny URN Martin Svozil nebo ukrajinský lékař působící v Česku Vyacheslav Grebenyuk.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.