Nicolas Cage zvažuje konec u filmu. Za auta, hrady či dinosauří lebku rozházel miliardy

Americký herec Nicolas Cage svého času v Hollywoodu platil za mimořádný talent. Od Oscara v pouhých 32 letech však jeho životní pouť zamířila k absurdnímu utrácení, téměř bankrotu a nakonec hraní výhradně v béčkových filmech. A když už se Cage v posledních letech pomalu začal vracet zpět ke kvalitním rolím, ohlásil, že zřejmě s hraním nadobro skončí.

I v dobách jeho největší slávy řada fanoušků vůbec netušila, že Nicolas Cage ve skutečnosti pochází z věhlasné umělecké rodiny, avšak záměrně si změnil jméno, aby utišil případné podezření z protekce. Otec August Floyd Coppola byl totiž profesorem literatury, zatímco matka Joy platila za nadanou choreografku a tanečnici.

Cage si však jméno změnil především kvůli bratrovi svého otce, kterým je legendární filmový tvůrce Francis Ford Coppola, známý především díky trilogii Kmotr, za niž si odnesl celkem pět Oscarů. A aby toho nebylo málo, jeho sestřenice Sofia Coppola se rovněž proslavila jako režisérka a scenáristka. Nicolase filmové řemeslo odmalička fascinovalo. Debutoval již v 18 letech ve filmu Zlaté časy na Ridgemont High.

Od Oscara ke Zlaté malině

Plejáda jeho rolí však velmi brzy začala být nesmírně pestrá, což se nezměnilo dodnes. Nicolas Cage byl celkem dvakrát nominován na Oscara, první nominaci za film Leaving Las Vegas v roce 1996 proměnil, druhou za snímek Adaptace o sedm let později už nikoliv. Za prvně jmenovaný má doma i Zlatý glóbus. Svůj poslední „majstrštyk“ stvořil v roce 2005 jako Jurij Orlov ve filmu Obchodník se smrtí.

Od té doby se začal objevovat v často prapodivných rolích a mnohdy ještě prapodivnějších filmech. O tom svědčí i fakt, že v letech 2006 až 2023 posbíral celkem 16 nominací na Zlatou malinu, což je ocenění za nejhorší filmové počiny roku. Zpočátku jeho výběru pochybných rolí v béčkových snímcích nikdo nerozuměl. Až posléze vyšlo najevo, že talentovaného herce k akceptování téměř jakékoli práce, kterou mu někdo nabídl, dohnala prázdná peněženka.

Utrácení za auta, domy, ostrovy i hrady

To se samozřejmě může stát každému. Jenže Nicolas Cage si herectvím dle odhadů v letech 1996 až 2011 vydělal více než 150 milionů dolarů (téměř 3,5 miliardy korun). V dobách své největší slávy totiž běžně inkasoval asi 20 milionů dolarů (zhruba 450 milionů korun) za natočení jediného filmu. Magazín Forbes jej v minulosti označil za jednoho z nejlépe placených herců v historii. Cage údajně jen v roce 2009 vydělal 40 milionů dolarů (900 milionů korun), což rozhodně není málo.

Jenže jak se ukázalo, jeho apetit pro utrácení dokázal být i při takto astronomických příjmech ještě větší. Herec zaprvé očividně miloval rychlou jízdu – v roce 2004 podle všeho vlastnil asi 30 motorek a 50 automobilů včetně devíti vozů Rolls Royce. Na Bahamách si dále pořídil celý ostrov v hodnotě 7 milionů dolarů a po světě postupně skoupil 15 různých nemovitostí, většinu v USA, k nimž přidal ještě dva evropské hrady, anglický Bath a německý Etzelwang.

Cage neodolal a pořídil si i dinosauří lebku

V jeho portfoliu však nechyběly ani cenné umělecké kousky, luxusní šperky, vzácné komiksy, několik jachet nebo dinosauří lebka. Jakožto velký milovník historie totiž Cage neodolal aukci 67 milionů let staré lebky tarbosaura v hodnotě 300 tisíc dolarů (téměř sedm milionů korun), v níž porazil svého kolegu Leonarda DiCapria. Jenže, jak se posléze ukázalo, lebka byla ukradena a propašována do USA, a tak ji herec musel vrátit zpět mongolské vládě.

Nyní už lze snáze pochopit, jak se astronomicky bohatý multimilionář dostal za pár let do situace, kdy dlužil na daních zhruba 150 milionů korun, které však neměl, a tak byl nucen brát jednu roli za druhou bez ohledu na kvalitu, jen aby neskončil v totálním bankrotu a exekuci (netřeba dodávat, že řadu svých předražených hraček musel následně co nejrychleji opět prodat). To se mu nakonec podařilo a v posledních letech se dokonce opět začíná objevovat v solidnějších rolích. Koncem loňského roku však zároveň naznačil svůj možný definitivní konec u filmu.

„Mám pocit, že jsem doposud – po 45 letech, co tohle dělám, a více než 100 filmech – tak nějak řekl vše, co jsem v kinech říct chtěl. A rád bych skončil v tom nejlepším, abych mohl říct Adios,“ řekl Cage v interview pro Uproxx. „Myslím, že ještě musím natočit asi tři nebo čtyři filmy a pak snad změním formát a najdu jiný způsob, jak vyjadřovat své herectví,“ dodal s tím, že ho lákají televizní seriály, v nichž mají postavy mnohem více času než v celovečerních filmech, aby plně vyjádřily svůj vnitřní charakter.

Stihl už celkem pět svateb

Podobně divoké jako jeho rozhazování financí je i jeho soukromí. Od roku 1995 byl Nicolas Cage celkem pětkrát ženatý, svou (zatím) poslední manželku, o 32 let mladší Japonku Riko Shibatu, si vzal v roce 2021. O rok později se jim narodila dcera, která dostala netradiční jméno August Francesca Coppola. Jeho druhou manželkou byla v letech 2002 až 2004 také jediná dcera Elvise Presleyho Lisa Marie, jež loni zemřela. Z předchozích vztahů má Cage ještě dva syny – Weston Coppola Cage je nemanželský potomek ze vztahu s herečkou Christinou Fulton, druhého syna Kal-Ela má z třetího sňatku, a sice s Alice Kim.

Nicolas Cage si svou oscarovou roli alkoholika z Leaving Las Vegas občas střihne i ve skutečnosti:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.