Netyja
Recept nám zaslala Jarmila Mikšánková z Hodonína
Budete potřebovat:1 kg brambor, 150 g polohrubé mouky, 100 g sádla /nebo máslo/, sůl, povidla, mletý mák s cukrem, tvaroh
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření vodu scedíme, zakvedláme mouku a necháme 20 minut nabobtnat nebo dáme na vymaštěný plech na 20 minut do trouby. Pak dáme na talíř brambory, na ně vrstvu povidel, opakujeme vrstvy a přidáme také mák s cukrem.Zbylé těsto můžeme použít: a) na placky, do kterých nejdřív přidáme vejce a pak obalíme ve strouhance a pečeme, b) nebo lžící uděláme škubánky, které klademe na plech a na ně lžíce povidel, posypaná mákem, pomastíme a dáme zapéct.