Otevírací doba obchodů ve svátky 1. a 8. května. Pozor, ne všude bude otevřeno

Obchody na vesnicích končí

Pracující čekají dva velmi příjemné, prodloužené víkendy. V pondělí 1. května oslavíme Svátek práce a hned následující týden si v pondělí 8. května připomeneme Den vítězství a ukončení 2. světové války. Kdy si v rámci těchto svátků můžete nakoupit a kdy naopak musí mít obchody zavřeno?

Maloobchodníci musí respektovat zákon

Stejně jako v případě ostatních státních svátků, jsou i ty připadající na 1. a 8. května pro obchodníky definovány zákonem. Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě totiž určuje, u kterých státních svátků musí obchodníci s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních mít zavřeno a u kterých nikoliv.

Ze dvou tradičních květnových svátků je v tomto zákoně uveden pouze Den vítězství. Ten tedy maloobchodníci musí respektovat. Na Svátek práce však svým zaměstnancům volno dopřát neplánují. „Dne 1. 5. 2023 platí ve všech prodejnách Lidl běžná otevírací doba. 8. 5. 2023 budou všechny prodejny Lidl uzavřeny,“ řekl pro Prima Ženy mluvčí řetězce Lidl Tomáš Myler. „Všechny naše prodejny budou 1. 5. otevřené dle standardní otevírací doby a v pondělí 8. 5. budou zavřené,“ vyjádřila se ve stejném duchu tisková mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Den vítězství bez nákupů

Stejný postup chystají také prodejny Albert, jen s jednou výjimkou. „1. května zákazníci nakoupí v běžné otevírací době, 8. května budou prodejny zavřené. Jediným otevřeným Albertem dne 8. května bude hypermarket v Českých Budějovicích, který je v místě dopravního uzlu, nádraží, a tím splňuje výjimku stanovenou zákonem,“ uvedla společnost.

Proč jezdí Češi stále ve velkém na nákupy do sousedního Polska?

Ze stejného důvodu zůstane otevřených také několik prodejen BILLA. V pondělí 8. května zůstanou otevřené prodejny BILLA na Letišti Václava Havla, na Hlavním nádraží v Praze a Brně. Tyto prodejny budou mít pro zákazníky otevřeno podle své obvyklé otevírací doby. Vedle toho zůstanou také otevřeny všechny obchody BILLA stop & shop na čerpacích stanicích Shell.

Standardní otevírací dobu na 1. května plánují také Tesco, Globus, Penny Market a prodejny COOP s tím, že v pondělí 8. května budou mít po celý den zavřeno. Jelikož mají prodejny COOP běžně zavřeno i během nedělí, nenakoupíte si v nich 7. i 8. května. Fakt, že jde o velkoobchod, pro nějž zákaz prodeje neplatí, využije Makro, jež plánuje mít 8. května otevřeno ve zkrácené otevírací době 8:00–18:00.

Zavřené zůstanou i některé lékárny

Zákaz prodeje 8. května platí také pro prodejce nábytku a domácích potřeb. Nenakoupíte si tak v obchodech IKEA, Asko, Jysk, Sconto, XXXLutz a Möbelix stejně jako v hobbymarketech Mountfield, OBI, Hornbach, Baumax, Bauhaus či Uni Hobby. 1. května si však materiál či nářadí na následující prodloužený víkend bez problémů pořídíte.

Pro koho zákaz prodeje 8. května vůbec neplatí? Netýká se všech lékáren ani čerpacích stanic. Otevřené tak zůstanou všechny pobočky Dr. Max, Benu i Pilulka – ovšem jen za předpokladu, že nejsou součástí velkého obchodního centra či hypermarketu. Nákupní domy jako OC Chodov, Palladium, Arkády Pankrác, Forum Nová Karolina, Galerie Vaňkovka, OC Šestka, centra Avion Shopping Park a Olympia budou totiž 8. května rovněž zavřené. Je-li lékárna uvnitř obchodního domu nebo třeba budovy supermarketu, musí rovněž zůstat zavřená.

Velký hlad a prázdnou lednici vám nicméně i 8. 5. pomohou zažehnat online služby, na které se aktuální zákon nijak nevztahuje. Nákup si tak můžete bez obav objednat přes Rohlík nebo Košík a fungovat bude i rozvážka jídla skrz Wolt, Bolt Food či foodoru (Dáme jídlo).