Velikonoce

14. dubna 2022 09:42

Tomáš Durčák

Otevírací doba obchodů přes Velikonoce. Víte, kdy si dojít na nákup?

Velikonoce jsou stejně významným svátkem jako třeba Vánoce, a tak je na místě očekávat, že ne všechny dny budou obchody otevřené. Co říká zákon a pro jakou otevírací dobu se nakonec letos obchodníci rozhodli?

Letošní Velikonoce jsou trochu specifické, protože je aktuálně v platnosti vládou nařízený nouzový stav kvůli uprchlické krizi spojené s válkou na Ukrajině. Ten na dobu svého trvání pozastavuje platnost některých zákonů a mimo jiné i zákona, který nařizuje povinně během státních svátků uzavřít všem obchodům s rozlohou nad 200 metrů čtverečních.

Velikonoce: otevírací doba obchodů

Teoreticky by tak všechny obchody mohly mít na Velký pátek i Velikonoční pondělí otevřeno stejně jako normálně. Realita nicméně bude jiná.

Na Velký pátek 15. 4. si ještě v klidu můžete nakoupit, neboť obchody budou otevřené v běžné provozní době. To samé platí pro Bílou sobotu (16. 4.) i Boží hod Velikonoční, tedy neděli (17. 4).

Jediným dnem, kdy zůstanou obchody z rozhodnutí samotných provozovatelů zcela uzavřené, tak nakonec bude Velikonoční pondělí (18. 4.). Tady najdete otevírací dobu obchodů o všech svátcích.

Nouzový stav umožňuje volbu. Bude zavřeno?

„Na Velikonoční pondělí zůstanou prodejny Albert zavřené. Jediným otevřeným Albertem dne 18. dubna bude hypermarket v DOC Mercury v Českých Budějovicích, který je v místě dopravního uzlu – nádraží,“ oznámila k velikonoční otevírací době společnost Albert a dodala: „Nouzový stav nám umožňuje svobodnou volbu, které jsme využili tak, aby si naši kolegové na prodejnách i distribučních centrech mohli odpočinout se svými rodinami.“

Stejnou otevírací dobu potvrdil také mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler: „Prodejny společnosti Lidl budou na Velký pátek normálně otevřené, na Velikonoční pondělí bude naopak ve všech prodejnách zavřeno. Pro ostatní dny platí běžná otevírací doba.“

Jak to bude na Velikonoční pondělí

A identicky plánují mít v pátek i o víkendu otevřeno a na Velikonoční pondělí zavřeno také Tesco, Kaufland, COOP, Penny Market a hypermarket Globus či velkoobchodní řetězec Makro.

„I přes prodloužení nouzového stavu, který obchodním řetězcům umožňuje ponechat své prodejny otevřené, Billa ponechá na Velikonoční pondělí (18. dubna) své prodejny Billa uzavřeny. Umožní tak svým zaměstnancům si odpočinout a strávit tento svátek v kruhu svých nejbližších,“ vyjádřila se k velikonoční otevírací době, která mimo pondělí bude rovněž stejná jako běžně, tisková mluvčí Billy Dana Bratánková.

Co se týče obchodních center, většina těch velkých bude mít rovněž na Velký pátek a víkend běžnou otevírací dobu s tím, že v pondělí zůstanou zavřené pouze velké obchody nad 200 metrů čtverečních.

Zavřené na Velikonoční pondělí zůstanou také všechny prodejny IKEA, OBI, Bauhaus a Baumax, které se rozhodly rovněž ignorovat možnost nechat díky nouzovému stavu otevřeno a daly svým zaměstnancům volno.

Sdílejte článek
Štítky Velikonoce Vánoce obchod zákon nakupování nouzový stav obchody Lidl otevírací doba svátek Velikonoční pondělí Velký pátek Ahold Czech Republic ruská invaze na Ukrajinu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.