Společnost

4. května 2023 13:40

Tomáš Durčák

Ožil díky ní i Ferda Mravenec. Osobní život animátorka Hermína Týrlová obětovala práci

Společně s Karlem Zemanem a Jiřím Trnkou dokázala po druhé světové válce vytvořit český animovaný film. Měla talent vdechovat život obyčejným loutkám a předmětům a díky tomu vznikly desítky pohádek pro děti. Navzdory 92 let dlouhému životu však Hermína Týrlová byla vdaná jen čtyři roky a nikdy se nestala matkou.

Dětství Hermíny Týrlové nebylo nijak jednoduché ani idylické. Její otec, povoláním horník, zemřel při závalu v dole, když jí byly pouhé čtyři roky. I přesto svou dceru stihl inspirovat svým největším koníčkem – vyřezáváním loutek. O sedm let později Hermíně zemřela i maminka a jedenáctiletá dívka, nejmladší z pěti sourozenců, se tak rázem ocitla v sirotčinci.

Nadšení pro animovaný film a svatba

Nepřízně osudu se však nezalekla a rozhodla se proti ní aktivně bojovat. Do svých patnácti let se dokázala dostat do pražského divadla Uranie, kde potkala průkopníka animovaného filmu v Československu Karla Dodala. Právě on ji svou prací zcela uchvátil a mladou Hermínu nadchl zpočátku hlavně pro kreslené snímky. Oba spolu navázali rovněž milostný vztah, jež v roce 1928 vyústil ve svatbu. Manželství vydrželo jen čtyři roky, avšak jejich spolupráce pokračovala i poté.

Turbulentní doba před vypuknutím druhé světové války znamenala konec původního Dodalova pražského studia, a tak Týrlová zamířila do Zlína, kde získala možnost uplatnit své zkušenosti jako animátorka ve Filmových ateliérech Baťa. Její chuť tvořit nezastavila ani válka, a zatímco v protektorátu zuřila Heydrichiáda, dokončila v roce 1942 svůj první loutkový film Ferda Mravenec, jenž je dodnes považován za mimořádně povedené dětské dílo.

Kariéra ve Zlíně a mezinárodní uznání

Hermíně se ve Zlíně zalíbilo natolik, že zde nakonec strávila celý zbytek své animátorské kariéry. Věnovala se především tvorbě animovaných loutkových filmů pro nejmenší děti nebo reklam. Její tvorba dokázala zaujmout i v zahraničí a dočkala se uvedení mimo jiné na prestižních festivalech v Benátkách či Cannes. Její schopnost vdechnout život loutkám či dalším neživým předmětům jí vysloužila mezinárodní uznání v oboru.

Mezi její další známá díla patří poválečný protinacistický film Vzpoura hraček či experimentální snímek Uzel na kapesníku z roku 1958. Celkem ve své kariéře natočila téměř 60 animovaných filmů pro děti a pracovat nepřestala ani v pokročilém věku – svůj úplně poslední film Pohádka na šňůře zrealizovala v roce 1986, kdy jí bylo požehnaných 85 let.

Navzdory tomu, že celý svůj profesní život zasvětila tvorbě dětských pohádek, jež se vyznačovaly zejména morálním ponaučením, sama nikdy děti neměla. Po rozvodu s Karlem Dodalem se už ani podruhé nevdala. Ve Zlíně, který si zcela zamilovala, nakonec strávila téměř 70 let svého života a v roce 1993 zde ve věku 92 let zemřela.

Sdílejte článek
Štítky pohádky animovaný film Zlín osobní život Druhá světová válka animátor Ferda Mravenec průkopnice Hermína Týrlová Karel Dodal

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.