Celebrity

15. listopadu 2022 05:30

David Laštovka

Jana Šulcová dojemně vzpomíná na Marii Poledňákovou. Čím ji zesnulá režisérka ohromila?

Smrt Marie Poledňákové, která zemřela 8. listopadu ve věku 81 let, rozplakala i Janu Šulcovou (75). Nejenže si lidsky velmi rozuměly, ale herečka díky ní také získala dvě životní role, které jí zajistily věčnou slávu. Dodnes je za to úspěšné režisérce vděčná.

V roce 1980 svěřila režisérka a scenáristka Marie Poledňáková herečce Janě Šulcové hlavní roli televizní hlasatelky Magdy v rodinné komedii Kotva u přívozu. Padly si do oka, brzy zjistily, že jsou naladěné na stejnou vlnu a staly se z nich kamarádky. Od prvního momentu měly pocit, že se znají celý život.

Jak na Marii Poledňákovou vzpomíná dětská hvězda filmu Líbáš jako bůh?

O tři roky později, když Poledňáková připravovala film S tebou mě baví svět, už Šulcové psala roli rehabilitační sestry Kateřiny, matky tří malých dětí, přímo na tělo. „Marie byla úžasná žena, úžasná scenáristka a režisérka. Spolupráce s ní byla vždycky perfektní,“ zavzpomínala herečka pro web Prima Ženy.

Neuvěřitelné vzpomínky z natáčení

Smrt Poledňákové ji hluboce zasáhla. „Marii vděčím za mnohé. Kotva u přívozu mě uvedla ve známost, díky komedii S tebou mě baví svět, která se pravidelně reprízuje v televizi, mě zná celá země – i ta nejmladší generace. Její filmy si diváci zamilovali. Byla to výjimečná osobnost,“ uvedla dojatě Jana Šulcová.

Poledňáková podle ní vždy uměla na place navodit báječnou atmosféru. „Během natáčení S tebou mě baví svět to probíhalo tak, že když část herců zrovna neměla záběr, stejně jsme všichni stáli za kamerou, dívali se na ostatní a řvali při tom smíchy. Na ten film mám neuvěřitelné vzpomínky,“ přiblížila Šulcová, která na režisérce obdivovala mimo jiné i to, že měla vždycky velký cit pro herecké obsazení. Ve zmíněné komedii ji dala dohromady se slovenským hercem Júliem Satinským (61), který hrál manžela postavy ztvárněné Šulcovou.

A podle jejích slov to byl nejlepší parťák neustále sršící energií. „Nikdy jsem neviděla, aby byl třeba nevrlý nebo rozčílený. Vždy byl nesmírně noblesní. A měl velký smysl pro humor. Asi rok po natáčení jsme se v pět hodin ráno potkali na letišti v Ostravě. Měl na sobě šaty ještě z toho filmu, které si odkoupil, aby pak nemusel stát někde u krejčího, a v ruce svíral igelitovou tašku. Ptala jsem se ho, co v tom má, a on že dárek pro manželku Olgu,“ začala vyprávět historku.

„Nahlédla jsem do ní a tam byla jeho latexová hlava – k nerozeznání od něj. Když ta taška pak projela na zavazadlovém pultě, celník se vyděsil a nevěřil svým očím. Pouštěl si to pořád dokola a my řvali smíchy. To byl Jula,“ zavzpomínala herečka, kterou velmi trápí, že z legendárního filmu, jenž byl vyhlášen českou komedií století, už moc hlavních aktérů nežije.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.