Pátek třináctého: Co nosí smůlu? Pozor si dejte na sůl, rozbité zrcadlo i na cestách

Patříte k těm, kteří s hrůzou očekávají pátek třináctého, v práci si pro jistotu berete dovolenou a nevystrčíte celý den nos z domu? Nebo je vám nějaká třináctka úplně ukradená? Ať tak či tak, pátek třináctého je opředen řadou pověr. Na co byste si měli dát pozor?

Odkud se vzala pověra?

Pověra o pátku třináctého má své kořeny hluboko v historii. Jedním z důvodů, proč lidé věří, že třináctka je nešťastné číslo, je ten, že u poslední večeře Ježíše byla přítomna třináctá osoba – Jidáš, který Ježíše zradil. Další důvod, proč je tento den nešťastný, se váže k pátku 13. října 1307, kdy francouzský král Filip IV. Sličný začal s pronásledováním a následným mučením templářů. K pronásledování docházelo po celé Evropě a mělo za následek zánik tohoto rytířského řádu.

Čtěte také: Která znamení zvěrokruhu mají nejsilnější intuici? Štíři a Raci prokouknou vše

Co nosí smůlu?

Černá kočka

Asi nejznámější pověra, která sahá až do středověku, kdy byly černé kočky spojovány s čarodějnicemi a černou magií, říká, že když vám přejde přes cestu černá kočka, čeká vás den plný smůly. Kdyby k tomu mělo dojít ještě v pátek třináctého, slabší povahy by mohly mít zaděláno na pořádné trauma. Jak tomu zabránit? Jednoduše zvolte jinou cestu, i když to znamená víc kilometrů v nohách. Nebo trošku zákeřně počkejte, než trasu přejde někdo jiný.

Vysypaná sůl

Sůl má v lidových pověrách velkou moc jako prostředek k odvrácení zlých sil. Stačí posypat trochou soli rohy domu nebo bytu, to zabrání smůle, aby vás zasáhla. Ale také se traduje, že když sůl rozsypete, čeká vás smůla. Pokud tomu chcete zabránit, stačí hodit malou hrst soli přes levé rameno (protože zlo údajně přichází z levé strany), což zabrání tomu, aby vás smůla postihla.

Rozbité zrcadlo

Rozbít zrcadlo je pověra, která se týká smůly nejen v pátek třináctého, ale obecně. Věří se, že rozbití zrcadla přináší sedm let neštěstí, což v tento "nešťastný" den působí ještě hrozivěji. Někteří lidé věří, že tady pomůže, když zrcadlo slepíte zpátky kousek po kousku zase hezky dohromady. Další tvrdí, že vás smůly zaručeně zbaví, když všechny střepy důkladně posbíráte a zakopete je někde při svitu Měsíce.

Chůze pod žebříkem

I taková obyčejná věc, jako projít pod žebříkem opřeným o zeď, může prý přinést smůlu. Jde o pověru, která se hodně traduje v anglicky mluvících zemích, ale pokud i vy z ní máte obavy, vězte, že i tady se dá situace snadno zachránit. Stačí prý zkřížit prsty, když pod žebříkem procházíte. Další možností je vycouvat a žebřík obejít a třetí možností je se pod žebříkem na chvíli zastavit a přát si nějaké přání. To se vám údajně nesplní, ale zachrání vás od smůly.

Cestování

Lidé už v dřívějších dobách věřili, že v tento den by neměli nikam cestovat, protože se snadno mohou dostat do potíží. Tomu nejspíš neuniknete, ale snažte se alespoň dávat na cestách větší pozor než obvykle.

Mohlo by vás zajímat: Znamení zvěrokruhu, která milují cestování: Střelci a Vodnáři touží poznat svět

Předejděte smůle pomocí symbolů i rituálů

Někteří lidé věří, že mohou neutralizovat smůlu pomocí symbolů štěstí. Jedním z nich je čtyřlístek, o kterém se traduje, že pokud ho nosíte u sebe, přinese vám štěstí a ochrání vás před negativními vlivy. Domov ochráníte tím, že si nad dveře zavěsíte podkovu. A v anglosaských zemích je za symbol štěstí považována zaječí nebo králičí packa.

Ochranné rituály proti smůle

Očistné koupele

Jedním z nejčastějších rituálů na odvrácení smůly je očistná koupel. Tento rituál zahrnuje koupel ve vodě s přidáním soli, která se považuje za očistný a ochranný prostředek. Mořská sůl nebo himalájská růžová sůl je oblíbená volba.

Jak na to? Napusťte si vanu a přidejte hrst soli. Můžete přidat i esenciální oleje, jako je levandule nebo šalvěj, které mají uklidňující a očistné vlastnosti. Představujte si, jak voda smývá veškerou negativní energii a chrání vás před smůlou.

Pálení svíček

Oheň je dalším ochranným elementem, který má schopnost očistit prostor od negativní energie. Zapálení bílých svíček, které symbolizují čistotu a ochranu, může pomoci vytvořit pocit bezpečí a odvrátit smůlu.

Jak na to? Zapalte bílou svíčku a postavte ji na klidné místo ve vašem domě. Můžete se na ni soustředit a představovat si, jak svíčka čistí prostor a chrání vás před jakýmikoli negativními vlivy. Doporučuje se nechat svíčku dohořet, ale buďte opatrní a nenechávejte ji bez dozoru.

Čtěte také: Znamení zvěrokruhu, která mají šestý smysl: Pravdu téměř vždy odhalí Ryby i Kozorozi

Kouř z vonných bylin

Kouř z určitých bylin je považován za očistný prostředek, který odhání negativní energie. Nejčastěji se používají byliny jako šalvěj, levandule nebo rozmarýn.

Rituál očištění: Zapalte svazek sušené šalvěje (nebo jinou očistnou bylinu) a nechte kouř projít vaším domovem nebo prostorem, ve kterém se nacházíte. Soustřeďte se na to, jak kouř odstraňuje vše, co by vám mohlo přinést smůlu. Při provádění tohoto rituálu je důležité mít otevřená okna, aby mohla negativní energie odplout ven.

Křišťály a kameny

Použití křišťálů a kamenů je další způsob, jak se lidé chrání před negativními energiemi. Některé kameny jsou známé pro své ochranné vlastnosti. Mezi ochranné kameny patří černý turmalín, který je známý svou schopností blokovat negativní energii a ochránit před smůlou. Za silný ochranný kámen, který odráží negativní energii, je považován obsidián. A prostor od všeho zlého dokonale vyčistí ametyst. Navíc také uklidňuje a chrání.

Věděli jste, že

  • chorobný strach z pátku třináctého se nazývá paraskevidekatriafobie?
  • existuje speciální forma fóbie z čísla 13 a nazývá se triskaidekafobie?
  • v latinskoamerických zemích nechává lidi pátek třináctého naprosto chladnými, ale děsí je úterý třináctého?

Zdroje: https://cs.wikipedia.orghttps://enigmaplus.cz

Horoskop na následující týden:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.