Pití sladkých limonád tělu škodí více, než si myslíte. Trpí zuby i játra

Dodržování pitného režimu může být pořádný oříšek. Obyčejná voda z kohoutku či z lahve nechutná všem. Leckdo ji proto zkouší nahrazovat chutnějšími limonádami, ty ale tělu nepřináší žádné benefity. Ba naopak se na něm podepisují velmi negativně.

Že by limonády byly zdraví prospěšné a mohly by suplovat vodu, si dnes v době snadno dostupných informací zřejmě už nikdo nemyslí. Jejich konzumentů je přesto spousta a mnozí z nich mají za to, že když limonády pije tolik lidí, jejich negativní vliv nemůže být tak velký. Opak je ale pravdou.

Limonády si můžete připravit i zdravě:

Dopady pití limonád

Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vede konzumace limonád k mnoha negativním dopadům na tělo, organismus i zdraví. Jde o následující:

  • zvýšení hmotnosti
  • obezita
  • diabetes 2. typu
  • srdeční choroby
  • onemocnění ledvin
  • onemocnění jater
  • dna

Studie z roku 2018 prokázala, že u lidí, kteří pravidelně pijí slazené limonády, je mnohem větší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu než u lidí, kteří je nepijí. Z mnoha důvodů pití limonády také může stát za zvyšováním fyzické hmotnosti jejích konzumentů.

Prázdné kalorie

Každý člověk by měl denně přijmout určitý počet kalorií, který je individuální a odvíjí se od hmotnosti, fyzické zátěže a dalších faktorů. V limonádách však jsou pouze prázdné kalorie, které člověku nedají pocit, že je sytý, ba co více, dokonce mohou vyvolat chutě na další sladké.

Čtěte také: Příjem cukru se nám vymkl z rukou už před lety. Kolik ho můžeme sníst my a kolik děti?

Pokud pijete slazené limonády, nejenže do sebe dostáváte obrovské množství cukru, které se například v kolových nápojích pohybuje v průměru okolo 73 kostek na dva litry, ale zvyšujete si apetit na další produkty, kterými sice uspokojíte své chutě, ale fyzické potřeby nikoliv.

Kažení zubů

Pakliže pijete limonády a i přes pravidelné a důsledné čištění zubů se vám chrup kazí, vězte, že za tento stav můžete vděčit právě sladkým nápojům. Pokud je konzumujete ve velkém, škodíte svému chrupu více, než si myslíte.

Mohlo by vás zajímat: Lidé si nechávají zbrousit zuby „na delfína“. Nebezpečný trend šíří i influenceři

Podle Britské národní zdravotní služby pití slazených limonád způsobuje zubní kazy. Jakmile se bakterie v ústech smísí s cukrem a reagují s ním, dojde k produkci kyseliny, která poškozuje sklovinu.

Dietní limonády

Pokud si snad myslíte, že za všechny negativní vlivy limonád na tělo může obsažený cukr, mýlíte se. Ani konzumací dietních limonád si příliš nepomůžete, protože ani umělá sladidla v nich, jako aspartam a sacharin, nejsou ničím zdravým.

Přečtěte si také: Cukr, nebo jiná sladidla? Přehled vhodných alternativ cukru

Studie z roku 2018 prokázala, že pití limonád zvyšuje pravděpodobnost diabetu a že přechod na dietní verze na tom nic nezmění. Naopak se kvůli obsaženým sladidlům dají taktéž považovat za riziko. Další studie z roku 2019 prokázala, že dietní limonády mají na zuby stejně špatný vliv jako ty klasické.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.