Zdravější plíce a lepší sexuální život. Jaké další benefity má sklenice vína denně?

Kdo by nemiloval víno? Pokud i vy patříte mezi ty, kteří si rádi dopřejí skleničku tohoto lahodného nápoje, přinášíme vám skvělou zprávu. Jeho pití s sebou totiž přináší spoustu užitečných benefitů pro lidské zdraví.

Stejně jako u většiny dalších věci i zde samozřejmě platí všeho s mírou. Nejrůznější studie z celého světa však hovoří jasně. Pokud jde o pití vína, sklenička denně má na naše zdraví a tělo velice pozitivní vliv. Co všechno může střídmé pití vína ovlivnit? Možná budete překvapení.

1. Chrání před rakovinou

Víno obsahuje látku zvanou resveratrol, která tělo dokáže chránit před zhoubným bujením buněk. Podle dvou nezávislých studií jsou díky červenému vínu buňky melanomu také citlivější na radiační terapii, tudíž léčba dosahuje lepších výsledků. Samozřejmě se ale bavíme o pití maximálně jedné skleničky denně. Celá lahev vám lepší výsledky nezaručí, ale spíše uškodí.

2. Zbavuje stresu

Sklenička vína pomáhá proti stresu a únavě. Již zmiňovaná sloučenina resveratrol pomáhá regulovat enzym nazývaný PDE4, který je uvolňován stresovým hormonem, tedy kortikosteronem. Ten reguluje reakci těla na stres. „Resveratrol může být účinnou alternativou k lékům pro léčbu pacientů trpících depresemi a úzkostnými poruchami,“ říká Ying Xu, spoluautor výzkumu a vědecký docent na univerzitě v Buffalu. Víno navíc v těle zvyšuje koncentraci hormonu štěstí serotoninu.

3. Zlepšuje sexuální život

Nejenom, že víno příjemně naladí, ale podle průzkumů navíc zlepšuje sexuální život. Ženy, které si daly denně v průměru jednu až dvě sklenky vína, byly spokojenější se svým intimním životem než ty, které abstinovaly. Víno má dokonce podle kodaňských vědců pozitivní vliv na otěhotnění. Chrání totiž před infekčními chorobami, které mohou snižovat plodnost.

4. Prevence před infarktem a cukrovkou

Sklenička vína třikrát až čtyřikrát týdne podle dánských vědců snižuje riziko cukrovky, konkrétně diabetu druhého typu. Alkohol totiž podle nich nejspíš ovládá hladinu cukru v krvi. Kladně údajně působí hlavně polyfenoly, které se nacházejí například v červeném víně. Pravidelné pití kvalitního vína také až o 50 % snižuje riziko infarktu.

Jak na první pomoc v případě hypoglykemického záchvatu u člověka s cukrovkou?

5. Snižuje riziko Alzheimerovy nemoci

Látka resveratrol, kterou víno obsahuje, má také pozitivní vliv na Alzheimerovu chorobu. Podle studií střídmé pití vína snižuje riziko této nemoci až o 23 %. Ale pozor, větší a častější pití naopak může významně přispět ke vzniku demence a poruch mozku.

6. Posiluje imunitu

Víno má antivirotické a antibakteriální účinky, díky čemuž jsou jeho konzumenti méně často nemocní. Malé množství vína navíc podporuje funkci imunitního systému. Závěry studie provedené na univerzitě v Kalifornii ukázaly, že pro povzbuzení imunity stačí sklenice denně. Jiný výzkum, jehož závěry byly publikovány v magazínu American Journal of Epidemiology, zase tvrdí, že stejné množství tohoto nápoje o 40 % snížuje pravděpodobnost, že dostanete chřipku nebo virózu.

7. Pomáhá udržovat zdravější plíce

Pokud si rádi občas dopřejete cigaretku, vsaďte na bílé víno. Obsahuje totiž fenolické látky, které ničí škodlivé látky z cigaret. Pamatujte ale, že jedna sklenička pomůže maximálně na jednu cigaretu. Opět tedy platí, že ani zde to nepřehánějte.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.