Plesová sezona je v plném proudu. Dodržujte dress code a zapomeňte na šaty po kotníky

Sezona plesů je tady a s ní nastává i problém, co si na tuto slavnostní událost obléknout. Důraz totiž není kladen pouze na tanec a zábavu, ale také na dodržování správného dress codu. Bez ohledu na to, zda se chystáte na ples firemní, charitativní či myslivecký, je dobré svým outfitem nezpůsobit módní faux pas.

Společenské plesy se po celém světě konají již od nepaměti a mezi lidmi jsou populární čím dál více. Každý chce při této slavnostní události vypadat co nejlépe a mnohdy neví, jak toho docílit. Pokud patříte do skupiny, která při výběru správného outfitu tápe, máme pro vás tipy, jak se na ples perfektně připravit.

Čtěte také: Česko-Slovenský ples bude opět velkolepý. Dorazí hvězdy jako Janů, Nagy nebo Brzobohatý

Dodržte dress code

Black tie

Plesy patří k večerním událostem, na které se obvykle doporučuje předepsaný oděv řízený předpisem black tie. Jeho odlehčenější variantou je creative black tie, u níž se můžete při výběru outfitu o něco více odvázat. Při tomto typu označení se nejedná o tak striktně daný kodex oblékání jako při white tie.

Dámy neudělají chybu, když zvolí večerní outfit v podobě dlouhých šatů, lodiček a elegantní kabelky. Šaty po kotníky nebo kolena se hodí na méně formální události, jako jsou například městské, myslivecké či hasičské plesy. Pánové musí obléknout černý smoking, bílou košili, lakovky s uzavřeným šněrováním a černého motýlka. Na méně formálních plesech si vystačí se společenskými kalhotami, botami a jednobarevnou košilí.

White tie

White tie neboli full evening dress patří k nejvíce formálním pravidlům oblékání, se kterými se můžete setkat. Ženy při této příležitosti oblékají honosnou večerní róbu, již ozvláštňují luxusními doplňky, jako jsou přípustné šperky, čelenky či rukavice překrývající lokty.

Muži to mají v tomto případě poněkud složitější. Je u nich vyžadován frak, kalhoty s vysokým pasem, bílá vesta, speciální bílá white tie košile s odepínacím límečkem, bílý ručně vázaný motýlek a nejlépe perleťové manžetové knoflíčky.

Vyhýbejte se výrazným vzorům a myslete na pohodlí

Dalším důležitým pravidlem, které by vám nemělo uniknout, je, že na plesy se nedoporučuje oblečení s výraznými vzory. Ty totiž mohou být rušivé a odvádět pozornost při takto formální události. Doporučeno je zvolit jednobarevné oblečení, které doplníte o výraznější doplňky.

Přečtěte si: Máte plný šatník a stále nic na sebe? Chybí vám tyto základní kousky za hubičku

Vyberte si doplňky, které ladí s celkovým stylem vašeho outfitu a dodávají mu eleganci a sofistikovanost. Na plesy je jedinou správnou možností psaníčko, které lze pořídit v různých materiálech a odstínech. Můžete vsadit na klasiku v podobě černé, neutrální bílé či béžové nebo se odvázat a vynést například výraznou rudou či modrou. Pozor však dejte na to, aby psaníčko nepůsobilo jako pěst na oko.

Nedoporučuje se ani volit šaty s volány, řasením a třásněmi. Myslete na to, že je důležité především cítit se ve vybraném modelu pohodlně a sebevědomě, nemá tedy smysl za každou cenu experimentovat.

Podívejte se na módní přehlídku plnou krásných šatů:

Sdílejte článek
Štítky oblečení oblek šaty ples outfit etiketa dress code oděv slavnostní událost black tie white tie

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.