Seriály a filmy

3. prosince 2016 18:02

Karolína, domácí kuchařka: Přímořské vzpomínky

Karolína, domácí kuchařka: Přímořské vzpomínky

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Hřejivá polévka s cizrnou

Suroviny:

1 cibule

2 mrkve

malého celeru

4 střední brambory

malé brokolice

2 lžíce másla

2 lžičky mleté kurkumy

1 lžička mletého koriandru

1 lžička mletého římského kmínu

1 litr vody

sůl a čerstvě mletý pepř

1 konzerva loupaných rajčat

1 konzerva cizrny, slité a propláchnuté

pořádná hrst hladkolisté petržele

chilli koření dle chuti

Postup:

Očistěte a nakrájejte zeleninu a brambory. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, celer a brambory na kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky.

Na másle osmahněte cibuli do sklovita. Přisypte všechno koření a za stálého míchání ho nechte asi 2 minuty osmahnout, ať se pěkně rozvoní. Pak přidejte všechnu zeleninu kromě brokolice, rajčat a cizrny. Opékejte několik minut spolu s kořením a cibulí. Zelenina by měla nabrat krásnou zlatavou barvu.

Zalijte litrem vody, osolte a opepřete, přiveďte k varu a pomalu na mírném plameni vařte 15 minut.

Poté přidejte rajčata (v hrnci je rozmáčkněte vařečkou), vodou propláchnutou cizrnu a nakonec brokolici. Vařte ještě dalších 5 minut. Ochutnejte, a je-li třeba, dochuťte solí či pepřem. Do hotové polévky vmíchejte nasekanou petržel.

Hned podávejte, ale pokud vám něco zbude do druhého dne, budete nadšeni – všechny chutě se přes noc nádherně prolnou. Máte-li rádi ostré chutě, na talíři si polévku přiostřete chilli – čerstvým, sušeným nebo pastou.

Špagety s lososem, černými olivami a polníčkem

Suroviny:

400 g špaget

400 g filetů čerstvého lososa, bez kostí a kůže

1 lžička provensálského koření

4 lžíce olivového oleje

4 šalotky

3 stroužky česneku

sůl a čerstvě mletý pepř

šťáva z půlky citronu

asi 20 černých oliv s peckou

100 g opraného polníčku

K podávání:

jemně strouhaná citronová kůra dle chuti

Postup:

Do velkého hrnce dejte vařit vodu na špagety, které následně uvařte podle návodu na obalu. Mezitím si stihnete připravit všechno ostatní. Ve filetech z lososa by neměly být kosti, ale pro jistotu je lehce prohmatejte a případné kůstky vytáhněte pinzetou. Maso nakrájejte na větší kostky (asi 4 cm) a v misce promíchejte s kapkou oleje a kořením.

Na pánvi rozpalte olivový olej, zpěňte na něm česnek a šalotku nakrájenou na tenká kolečka. Poté přidejte kousky lososa. Opečte je ze všech stran, obracejte opatrně, a jen když je to nutné. Po několika minutách by losos měl být opečený i uvnitř, a přitom stále šťavnatý. Osolte ho, opepřete, přidejte citronovou šťávu a olivy. Nechte ještě minutku prohřát a pak plamen vypněte.

Slijte uvařené špagety a přidejte je do pánve. Nakonec vmíchejte polníček, ale část si ho nechte na ozdobu. Polníček nevařte, aby si zachoval pěknou barvu a strukturu. Podávejte ozdobené zbylými listy polníčku, a pokud chcete, ochuťte citronovou kůrou a špetkou soli.

Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus

Suroviny:

600–800 g hovězího krku nebo kližky

1 velká cibule

5 stroužků česneku

3 mrkve

4 lžíce olivového oleje

1 lžička celého římského kmínu

2 lžičky mletého koriandru

1 lžička mletého zázvoru

1 lžička mleté skořice

špetka mleté kurkumy

1 lžička mleté sladké papriky

několik nitek šafránu

sůl a čerstvě mletý pepř

5 čerstvých nebo zavařených oloupaných rajčat

asi 400 ml hovězího vývaru nebo vody

12 sušených švestek bez pecek

50 g celých loupaných mandlí

1–3 lžíce medu

hrst listů čerstvého koriandru

hrst listů hladkolisté petržele

Postup:

Maso nakrájejte na větší kusy. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, mrkev na kolečka. V nádobě tajine nebo v keramickém či litinovém kastrolu rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kousky masa, osmahněte je ze všech stran a vsypte mrkev. Opékejte zhruba 3 minuty, aby se mrkev trochu osmahla a zabarvila. Přidejte římský kmín a asi minutu ho za stálého míchání nechte rozvonět. Pak přisypte všechno zbývající koření, osolte, opepřete a ještě vše krátce opékejte.

Přidejte spařená, oloupaná a nasekaná rajčata (nebo použijte konzervovaná), zalijte vývarem, vmíchejte mandle, pokrájené sušené švestky a lžíci medu. Přiklopte a duste zvolna na mírném plameni 2,5–3 hodiny, až bude maso zcela měkké.

Potom tajine ochutnejte a dolaďte medem. Máte-li rádi výraznější kořenité chutě, přidejte i trochu koření, které jste použili na začátku. Pak vše ještě krátce prohřejte, než stáhnete tajine z ohně.

Nakonec nasekejte listy koriandru a petržele a polovinu jich vmíchejte do tajinu. Podávejte s kuskusem, ozdobené zbývajícím koriandrem a petrželí.

Petrželový kuskus

Suroviny:

250 g celozrnného kuskusu

2 lžíce rozinek

sůl

špetka mleté skořice

1 lžička mletého koriandru

250–300 ml zředěného vývaru

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce citronové šťávy a trocha nastrouhané kůry

1 velký svazek hladkolisté petržele

malá hrst listů čerstvé máty

Postup:

Přiveďte k varu vývar nebo dejte vařit vodu. Kuskus ve větší a širší míse promíchejte s kořením a předem propláchnutými a okapanými rozinkami. Zalijte ho stejným množstvím vroucího vývaru nebo vody, přikryjte a nechte stát, dokud se tekutina zcela nevstřebá, trvá to asi 10 minut.

Mezitím otrhejte listy petrželky a nasekejte je najemno, ale ne úplně nadrobno. Stejně nasekejte i mátové listy.

Hotový kuskus načechrejte vidličkou a promíchejte s olivovým olejem. Dochuťte citronovou šťávou, kůrou a podle potřeby dosolte. Nakonec kuskus promíchejte s nasekanou hladkolistou petrželí a mátou.

Mandlové sušenky Cantuccini

Suroviny na 1 plech:

250 g hladké mouky a trochu na vál

1 lžička kypřicího prášku do pečiva

špetka soli

130 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr s pravou vanilkou

2 vejce

1 lžička jemně strouhané citronové kůry

2 lžíce likéru amaretto nebo dezertního vína (viz tip)

150 -200 g celých neloupaných mandlí

50 g rozinek, kandovaných višní či brusinek

Postup:

Troubu zahřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte s kypřicím práškem a smíchejte se solí a oběma cukry. Udělejte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce, přidejte kůru z citronu a amaretto či víno. Zpracujte vařečkou, prsty nebo v robotu, a jakmile se suroviny spojí, propracujte těsto ručně na válu poprášeném moukou na vláčné nelepivé těsto. Nakonec do něj zapracujte mandle a sušené ovoce.

Z těsta vytvořte 2–3 stejně silné válečky o délce plechu (podle toho, jak chcete mít sušenky po nakrájení velké). Dejte je na plech (potřete vodou, chcete-li je lesklé) a pečte 25–30 minut, až těsto zpevní, ale stále ještě je bledé. Vyndejte z trouby a tu ztlumte na 130 °C.

Válečky hned po upečení, tedy jakmile je lze uchopit rukou, šikmo rozkrájejte ostrým nožem s vroubky na plátky silné asi 1,5 cm. Rozložte je naplocho zpátky na plech a pečte (dosušte) zhruba 15 minut. Zcela vychladlé sušenky uložte do těsnící krabičky. Podávejte s kávou, čajem nebo vínem.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.