Společnost

8. září 2023 14:30

Tomáš Durčák

Alžběta II. má na posledním snímku před smrtí modřinu. Přesto neztratila ikonický úsměv

Karel III. vzdal hold své matce

Byla to fotografie, která vznikla vlastně zcela náhodou a bez jakéhokoliv speciálního významu. Už o dva dny později se z ní však stal snímek, jež doslova oblétl svět a navždy se zapsal do historie Britské královské rodiny. Poslední fotka královny Alžběty II. před setkáním s novou britskou premiérkou zpětně nabízí celou řadu zajímavých detailů.

Velká Británie procházela před rokem zásadní politickou změnou – premiér Boris Johnson svůj post opustil a nahradila jej Liz Truss. Ta, jak je nejen v Británii tradicí, poté zamířila na audienci ke královně. Alžběta II. tehdy pobývala na svém milovaném skotském zámku Balmoral, kde se mimo jiné snažila o zlepšení svého nedobrého zdravotního stavu.

V útulné zámecké místnosti s plápolajícím krbem, kde mělo k setkání dojít, čekala v úterý 6. září na premiérku nejen královna Alžběta, ale i fotografka Jane Barlow. Dlouhou chvíli před příchodem nové hlavní představitelky britské politiky si obě dámy zkrátily pořízením jedné na první pohled obyčejné fotky. Následně vznikly i společné fotografie s premiérkou. Nikdo tehdy netušil, že jde o poslední pořízené snímky královny.

Alžběta II. totiž jen o dva dny později na Balmoralu v důsledku svých zhoršujících se zdravotních komplikací zemřela. A až tehdy se lidé na zprvu obyčejné fotky královny začali dívat zcela jinou optikou, plnou nejen smutku, ale i obdivu. Už když se snímky poprvé ukázaly na veřejnosti, všichni si všimli, že má královna na pravé ruce velkou modřinu. Zároveň působila na první pohled oslabeně a křehce.

Nikdo však netušil, že již o 48 hodin později přestane Alžbětino srdce tlouct, a nejen Velká Británie se ponoří do smutku, na nějž nemohl být nikdo dostatečně připravený. S ročním odstupem působí poslední fotografie královny možná ještě zajímavěji a především obdivuhodněji. Víme totiž, že ve chvílích, kdy snímky s novou premiérkou vznikaly, jí velmi pravděpodobně již nebylo vůbec dobře.

Avšak zatímco celou řadu jiných schůzek byla nucena zrušit, na nového představitele britské vlády si čas našla. A nejen to, na formální setkání si neopomněla vzít slušivou sukni, pohodlný svetr a samozřejmě i kabelku. V neposlední řadě se na všech snímcích Alžběta usmívá. Sama premiérka pak zpětně připustila, že ji překvapilo, jak bystře královna navzdory svému očividně oslabenému stavu působila a jak jí to i v posledních dnech jejího života stále neuvěřitelně myslelo.

Celá Britská královská rodina si v těchto dnech připomíná jeden rok od smrti historicky nejdéle vládnoucí panovnice, která Velkou Británii v dobrý i zlých časech vedla celkem neuvěřitelných 70 let a 214 dní. Nikdy přitom neztratila svou absolutní oddanost ke svému úřadu, službě lidu, nehynoucí optimismus a s ním spojený ikonický úsměv, který rovněž nechybí ani na její úplně poslední fotografii.

V úvodním videu se můžete podívat, jak si Británie připomíná výročí úmrtí oblíbené panovnice.

Sdílejte článek
Štítky fotografie Velká Británie smrt úsměv Alžběta II. zdravotní stav setkání modřina kabelka outfit Liz Trussová Balmoral Britská královská rodina poslední fotka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.