Nahota v reklamě i deprese. Yves Saint Laurent si zničil kariéru alkoholem a drogami

Yves Saint Laurent (†71) patřil k nejúspěšnějším a nejvlivnějším světovým návrhářům 20. století. Módní mág zemřel před 15 lety. Pojďme si připomenout životní milníky muže, jenž se stal kreativním ředitelem módního domu Dior a o pár let později vybudoval vlastní módní impérium.

Yves Saint Laurent byl nejen mistrem haute couture, ale také vizionářem, který se díky své kreativitě, odvaze a především nekonvenčnímu přístupu stal ikonou módního průmyslu.

Šikanovali ho kvůli sexuální orientaci

Návrhář, který během více než čtyřicetileté kariéry tvořil a měnil trendy v módě, se narodil v roce 1936 v Alžírsku do rodiny bohatých francouzských osadníků a na přání svého otce musel po celou dobu dospívání navštěvovat katolické školy.

Mohlo by vás zajímat: Gianni Versace šaty navrhoval už jako dítě. Oblékal Dianu i Madonnu. Zemřel tragicky

Kvůli své křehkosti a jemnosti neměl příliš šťastné dětství. Věděl, že v muslimském prostředí tehdejší francouzské kolonie, a dokonce i před rodiči musí skrývat svoji homosexualitu, za kterou ho šikanovaly také děti ve škole. Veřejně se k ní přiznal až počátkem 90. let.

Kariéru odstartoval u Diora

Yves Saint Laurent projevoval už v raném věku svůj talent a vášeň pro design. Z matčiných šatů vyráběl oblečky pro panenky, se kterými následně pořádal přehlídky pro své sestry Michèle a Brigitte.

Čtěte také: Módní mág Christian Dior byl extrémně pověrčivý, věštkyně mu předpověděla i vlastní smrt

Jakmile povyrostl, začal vytvářet oblečení pro své nejbližší a v 17 letech se rozhodl, že se přestěhuje do hlavního města módy, a sice do Paříže. O rok později se stal asistentem Christiana Diora, v té době nejproslulejšího módního tvůrce vůbec. V roce 1957, kdy Dior náhle zemřel, se Saint Laurent stal ze dne na den kreativním ředitelem tohoto módního domu.

V pouhých 21 letech založil vlastní módní impérium

Stejnojmenná značka YSL spatřila světlo světa v roce 1961, kdy se Saint Laurent rozhodl společně se svým dlouholetým společníkem a partnerem Pierrem Bergém založit vlastní módní dům.

Jeho kolekce překypovaly elegancí, smyslností a také provokací. Jako první módní návrhář představil ženské smokingy, které se staly ikonickým prvkem jeho tvorby, a po jeho slavném logu YSL začali toužit milovníci módy po celém světe. Saint Laurent byl zkrátka průkopníkem v mnoha ohledech.

Deprese, alkohol a drogy

Přestože se jeho značka stala během krátké doby symbolem kreativity a luxusu, Saint Laurent se postaral i o několik skandálů. První velká kauza přišla ve chvíli, kdy se v roce 1971 rozhodl nahý zapózovat v reklamě na svůj nový parfém.

Mohlo by vás zajímat: Chanel No. 5. Co stojí za příběhem slavného parfému?

Do pozornosti bulvárních fotografů se dostal i díky častému popíjení. Zkraje roku 2002 poté nečekaně ohlásil konec kariéry, přičemž jedním z hlavních důvodů byly přetrvávající deprese, které se snažil řešit právě alkoholem a návykovými látky.

I 15 let po jeho smrti je Yves Saint Laurent stále nezapomenutelnou módní ikonou. Jeho návrhy jsou stále zdrojem inspirace pro mnoho současných módních návrhářů. Jeho jméno bude navždy spojováno s elegancí, inovací a neustávající vášní pro umění a módu.

Před pár měsíci svět navždy opustila další módní ikona, a sice Vivienne Westwood:

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt Paříž móda Alžírsko módní návrhář Christian Dior módní ikona oděv Yves Saint Laurent módní dům módní značka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.