Vánoce

26. prosince 2023 07:00

Eliška Reiglová

Nevhodný dárek klidně předejte dál. Stačí dodržet pár pravidel a nikdo vás neodhalí

Neexistuje snad nikdo, kdo by u vánočního stromku při rozbalování dárků nemusel alespoň jednou předstírat radost. Rodina a přátelé se ale při výběru většinou snaží, a tak pro ně ten falešný úsměv zkrátka vykouzlíme. Nicméně není nutné si nevhodné dárky nechávat. Takzvaně je předat dál už dávno není tabu, jen se musí vědět, jak na to.

S čím více lidmi Vánoce slavíme, tím větší množství dárků si odneseme. Čím víc dárků, tím větší je ale pravděpodobnost, že alespoň jeden z nich se nám zkrátka nebude hodit a nevyužijeme ho. Může jít o parfém, který nám nesedne, o velikost menší svetr nebo dekoraci, která se nám nehodí do domácnosti. Přesto etiketa velí předstírat radost.

Málokdo chce mít doma věci, které nevyužije. Zbytečně zabírají prostor a například úklid činí složitějším. Tak proč se nevhodných dárků nezbavit tak, že je předáte dál? Takzvaný ‚regifting‘ už není ničím, o čem by se nesmělo mluvit. Je ale potřeba dodržovat pravidla této praktiky, díky čemuž zajistíte, že nikoho neurazíte a sebe neshodíte.

1. Mějte strategii

Všichni víme, jaké to je, pocítit při rozbalování dárků zklamání. A logicky nechceme, aby se tak cítil někdo, koho budeme obdarovávat my sami. Proto pokud budete chtít nějaký z dárků předat dál, nepřemýšlejte nad tím jen tak, že se ho zbavíte. Zamyslete se, zda osoba, které ho plánujete dát, pro něj bude mít využití nebo z něj bude mít radost. Pokud ne, tak ho schovejte ještě pro někoho jiného.

2. Sundejte cedulky

Nemůže snad vzniknout trapnější situace než ta, že někomu dáte dárek, na němž je stále ještě vaše jméno. V případě oblečení zkontrolujte i cedulku z obchodu či za límcem, zda náhodou nebyla označena. Kupte na dárek vlastní tašku, nedávejte ho dál v té, v níž jste ho obdrželi. Nebo nejlépe ho zabalte a označte jménem toho, komu ho dáte. V ten moment bude působit autentičtěji.

3. Pamatujte, kdo vám dárek dával

Dát po delší době někomu dárek, který kdysi dal on vám, by vás přivedlo do velmi nepříjemné situace. Pokud se obáváte, že si nezapamatujete, kdo vám dal to, čeho se chcete zbavit, napište si to klidně do nějakého poznámkového bloku. Lidé totiž mnohdy dávají jiným to, co by se líbilo i jim samotným, takže by se mohlo stát, že tetičce vrátíte sadu na výrobu svíček, kterou pro vás ona před časem s nadšením koupila.

4. Nečekejte dlouho

Především s kosmetikou, například s parfémem, není dobré čekat pět let, než ho pošlete dál. I co se týká oblečení platí určité trendy a triko, které neunosíte nyní, už třeba za rok či dva vůbec nemusí být v módě. Proto se dárků, které chcete předat někomu dalšímu, nedržte příliš dlouho. Předejte je co nejdříve.

5.Buďte střídmí

Předávat dárky dál sice není tabu, ale je třeba nad ním uvažovat a nepředat dál všechno. Velmi rychle by se totiž mezi darujícími i obdarovanými mohlo roznést, co děláte. V takovém případě byste sebe i ostatní dostali do silně nekomfortní situace, kdy by se lidé mohli rozhodnout, že vám dárky nebudou dávat a nebudou je od vás ani přijímat.

6. Nepředávejte dárky s významem

Ačkoliv si už u stromečku uvědomíte, že ručně pletenou šálu od babičky pravděpodobně neunosíte a nehodí se vám k oblečení, nikomu jinému ji nedávejte. Babičce by zlomilo srdce, kdyby nabyla dojmu, že si nevážíte dárku, do kterého investovala nejen čas a energii, ale především ho dělala s láskou. Když dojde na dárky s hlubším významem či ručně dělané, při předávání na ně ani nepomýšlejte.

Zdroj: Ramsey Solutions

Ne každý si vánoční období užívá. Podívejte se na rozhovor s psycholožkou Zuzanou Douchovou:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.