Prima kondice s inSPORTline

15. ledna 2024 08:56

Komerční sdělení

Prima kondice s inSPORTline: 5. trénink a vzorový nízkosacharidový jídelníček

Prima kondice s inSPORTline, 5. trénink

Vítáme vás u série domácích tréninků s inSPORTline a zkušenými odborníky. Zacvičte si s Josefem a Sandrou, mají pro vás novou várku cviků a v našem článku se také dozvíte, jak na nízkosacharidový jídelníček.

Co vás dnes čeká? Kondiční trenér Josef Toman a nutriční terapeutka Sandra Fiaglová vás provedou intervalovým tréninkem, který si můžete upravit dle svých možností.

Budete potřebovat:

Tip: Veškeré cvičební pomůcky seženete na inSPORTline.cz

5. trénink

Po rozcvičce bude následovat 7 cviků, které můžete zopakovat v několika sériích. Každý cvik zabere jednu minutu – Josef a Sandra budou cvičit vždy 30 vteřin, dalších 30 vteřin bude čas k odpočinku. Vy si můžete trénink upravit podle svých možností, například cvičit 20 vteřin a 40 vteřin odpočívat, nebo naopak 40 či 50 vteřin cvičit a zbývající čas do minuty si dát pauzu.

Rozcvička:

  1. Běžkování
  2. Boxování na místě

To vše si dáme dvakrát.

Hlavní trénink:

  1. Kliky
  2. Boxerský běh
  3. Plank / Prkno se zapojením rukou a paží
  4. Předpažování s činkami vsedě
  5. Poskoky na místě s rotací v bocích
  6. Angličáky bez dřepů a bez výskoků
  7. Výpady

A nakonec přijde lehké protažení.

Vzorový nízkosacharidový jídelníček

Pokud se snažíte zhubnout, možná už jste narazili na doporučení snížit příjem sacharidů. Je to pro hubnutí opravdu nutné? „Je, ale jen pokud příjímáme dlouhodobě nadbytek zejména jednoduchých sacharidů a náš energetický příjem je vysoký, tedy jde hmotnost nahoru. Není to nutné, pokud příjem scharidů není extrémní a mnohdy to může být i kontraproduktivní, protože nám poté chybí energie na energetický výdej a další metabolické procesy v těle,“ vysvětlila nutriční terapeutka Sandra Figalová.

Níže najdete vzorový nízkosacharidový jídelníček, Sandra však zároveň upozorňuje, že není vhodný vždy a pro každého. „Jak je známo, ‚tuk se pálí v ohni sacharidů'. Nízkosacharidový jídelníček může většinou za rychlý úbytek hmotnosti v prvních dnech, ale často za to může hlavně odvodnění organismu. Když potom máme najet na ‚normální stravování', často si nevíme rady a nastane jojo efekt.“

Snídaně:

  • Omeleta s bylinkami, špenátem a rajčaty (3 vajíčka, čerstvé bylinky – např. petržel, koriandr, hrubá sůl a pepř, plátek avokáda)

Svačina:

  • Celozrnný jogurt s ořechy a maliny (150 g řeckého jogurtu, hrst malin, 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů)

Oběd:

  • Kuřecí salát s avokádem a řeckým jogurtem (grilované kuřecí prso, mísa se směsí listové zeleniny – římský salát, rukola, špenát, avokádo nakrájené na plátky, cherry rajčata, dressing z řeckého jogurtu, olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře)

Svačina:

  • Ovesný proteinový shake s mandlovým máslem (1 odměrka / 30 g ovesných vloček, 1 lžíce mandlového másla, 1 lžíce proteinového prášku bez přidaného cukru, voda nebo nízkotučné mléko)

Večeře:

  • Losos na grilu s brokolicí a květákem (grilovaný losos, vařená brokolice a květák, olivový olej, citronová šťáva, tymián, sůl a pepř k dochucení)

Jak se zbavit cukru v jídelníčku

Zatímco komplexní sacharidy naše tělo potřebuje, jednoduché cukry často přijímáme v nadbytku a zbytečně. Přesto ale Sandra radí, že nemá smysl se za každou cenu snažit vyškrtnout veškerý cukr. „Doporučuji omezit veškeré slazené nápoje a cukrovinky jako takové a snažit se číst složení jednotlivých potravin. Může se stát, že i potraviny, kde bychom cukr nečekali ho obsahují příliš. Zároveň bychom to neměli přehánět ani s ovocnými džusy a sladidly jako jsou javorový sirup, med a další, které rovněž obsahují jednoduché cukry. Sacharidů jako takových se ale bát nemusíme, do jídelníčku patří a měly by tam mít své místo. Preferujme však celozrnné produkty a snažme se zařadit dostatek luštěnin do jídelníčku,“ říká odbornice.

Sdílejte článek
Štítky výživa hubnutí cvičení trénink Komerční sdělení inSPORTline zdravý životní styl Prima kondice s inSPORTline

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.