Celebrity

12. listopadu 2023 04:00

Tomáš Durčák

Pro výhru obětuje cokoli. Bojovník Jiří Procházka se rozhodl rezignovat i na ženy

Jiří Procházka během focení před turnajem UFC 295

Je bez diskuse nejlepším českým MMA bijcem současnosti a v kleci z něj právem jde strach. Aby to však rodák z Brna Jiří Procházka dotáhl až na vrchol, prošel si výrazným osobním vývojem. Jak se mu od pouličního rváče podařilo stát špičkovým bojovníkem? A proč si místo hledání osudové ženy vybral cestu vlka samotáře?

Kimono, dodržování japonského učení Bušidó, meditace a absolutní koncentrace pouze na boj. To je dnes v kostce Jiří Procházka, nejúspěšnější český bojovník, který se dokázal v MMA dostat až mezi nejlepší v UFC. Jeho cesta vzhůru však rozhodně nebyla hladká a kromě krve v kleci musel obětovat mnohem více, než si možná na začátku myslel.

„Poprvé jsem se na ulici popral nějak v páté třídě. Dostal jsem přes držku a řekl si, že tohle už fakt ne. Pral jsem se asi do sedmnácti nebo osmnácti, než jsem začal s bojovými sporty,“ popsal své začátky v rozhovoru pro web iSport.cz Procházka, který zároveň přiznal, že minimálně třikrát v dospívání dostal i cihlou, načež si krvácející rány omýval zpravidla v kalužích vody.

Japonská filozofie i první úspěchy

Zatímco dřel v posilovnách i na žíněnkách a zdokonaloval se v boji, potkal nedlouho po svých 20. narozeninách v roce 2014 advokátku Kamilu Kordulíkovou, která mu učarovala. V následujících letech Procházku zlákalo Japonsko, kde začal bojovat v tamní organizaci MMA a sbírat první úspěchy. A právě zde rovněž „přičichl“ k filozofii Bušidó, meditování i východnímu přístupu k životu a boji, které ho dle jeho slov dodnes zásadně ovlivňují.

Čtěte také: Boxerská demence je nemilosrdná. Víme, kolik let v ringu stačí k poškození mozku

Vztah s Kamilou nakonec s několikaletou pauzou vydržel až do roku 2022, byť zřejmě připomínal spíš horskou dráhu a často v něm létaly jiskry. „Poprvé jsem ho tak nějak uhnala. Mně bylo v té době šestadvacet, jemu jedenadvacet. Asi jsem ke vztahům měla jiný přístup a už jsem nějaký chtěla mít, zatímco on byl ještě nevybouřený kluk, takže to bylo trochu těžší a chtělo to trochu vůle. Podruhé to bylo jiné, i když ne úplně naopak. Když jsme byli od sebe, oba jsme udělali určitý pokrok, který nás svedl zpět k sobě,“ řekla loni pro Prima Ženy Kamila s tím, že druhý společný pokus inicioval Procházka.

Disciplína zvítězila nad ženami

Jiří Procházka se nicméně dlouhodobě netají názorem, že mu vztahy se ženami tak trochu nabourávají každodenní režim a příliš se neslučují s potřebami profesionálního bojovníka na nejvyšší úrovni. „Prodělal vývoj a uvědomil si, že může dávat pozornost i někomu druhému, že to zvládne. Byť ve srovnání s ostatními vztahy by to asi byla relativně omezená pozornost. Pořád to ale vnímám jako velký pokrok, že už není soustředěný jen na sebe,“ popsala loni Kordulíková.

Mohlo by vás zajímat: Přítelkyně Jiřího Procházky Kamila: Podruhé uhnal on mě, naučil se věnovat mi pozornost

Nakonec však Procházkovo maximální soustředění pouze na boj a trénink zřejmě zvítězilo, jelikož šli oba definitivně od sebe. A všichni čekali, že si bijec s pečlivě střiženým plnovousem jen tak někoho nového nenajde. V lednu 2023 však dorazil na Ples jako Brno v doprovodu neznámé brunety, jež údajně měla být jeho novou partnerkou. I za ní se ale brzy zavřela voda a od té doby se Jiří prezentuje jako absolutní vlk samotář.

„Jakmile člověk pustí disciplínu nad svou cestou a na první kolej dá kočku, hned dostane sekanec přes prsty. Abych to charakterizoval lépe. Muž má svou cestu a ta musí být na prvním místě před vším ostatním v životě. Žena je jako druhý protipól, který to doplňuje. Jenže já teď přišel na to, že nechci být s nějakou partnerkou jen proto, abych z toho těžil,“ řekl Procházka v rozhovoru pro web iDNES.cz s tím, že nejdůležitějšími ženami jeho života jsou aktuálně máma a séstra, které mu pomáhají zejména s úklidem jeho bydlení.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.