Celebrity

15. února 2023 15:25

Marie Makovská

Producenti Lásky nebeské a Bridget Jonesové přinášejí novinku. Otevírá téma sňatků z rozumu

Láska podle plánu trailer 1

Dá se láska domluvit a naplánovat? Ne každý dohodnutý sňatek je totiž jen cestou utrpení a bolesti, jak si mnozí lidé představují. Věnuje se tomu nová romantická komedie Láska podle plánu, za kterou stojí producenti Bridget Jonesové nebo Lásky nebeské.

Z lásky, nebo z rozumu?

Scenáristka filmu Jemima Khan se s manželem přestěhovala do Pákistánu a začala zkoumat kontrast mezi východním a západním přístupem k milostným vztahům. „Zatímco mým přátelům v Anglii domluvené sňatky připadaly jako jakýsi středověký výměnný obchod (navíc často zaměňovaný s děsivou představou nuceného sňatku), já jsem v této zdánlivě neromantické dohodě začala vidět jisté výhody. Za dobu, co jsem v Pákistánu žila, jsem se stala svědkem mnoha domluvených manželství, která byla nakonec úspěšná,“ popsala s tím, že se odhaduje, že až 55 % sňatků na světě je domluvených.

Mohlo by vás zajímat: Nový seriál Sedm schodů k moci. Šílený příběh z politického prostředí

Problém seznamovacích aplikací

Manželství Jemimy Khan domluvené nebylo, manžela si brala z lásky. „Mé manželství bylo jediným sňatkem z lásky v historii manželovy rodiny. A jako jediné skončilo rozvodem,“ řekla. Když se vrátila do Londýna, zjistila, že se svět seznamování radikálně změnil. Především kvůli prudce rostoucí popularitě různých aplikací. „Ty ale přinášely nové problémy: příliš velký výběr, deprimující pocit nepotřebnosti, očekávání zkreslená romantickými komediemi. Se svými nezadanými kamarádkami jsem vtipkovala, že bychom možná potřebovaly bezostyšně praktický společenský systém postavený na předem jasně daných úmyslech, předmanželské smlouvy ošetřující vzájemná očekávání a možnost poznávat dostupné, podobně smýšlející muže nebojící se závazku, které by nám vybírali ti, kdo nás znají nejlíp.“

A právě díky tomu se zrodil nápad na nový film, romantickou komedii, ve které chtěla scenáristka toto moderní dilema vykreslit prostřednictvím dvou hlavních postav. Mladá filmařka Zoe v podání Lily James žije v Londýně a hledá námět pro svůj film, přitom řeší otázku, jak v dnešním světě najít trvalou lásku. Swajpování doprava v seznamovací aplikaci jí nepřineslo nic jiného než několik trapných historek z nepovedených rande. Kazim v podání Shazada Latifa se naopak lásce vyhýbá a po vzoru svých šťastně sezdaných rodičů volí cestu tradičního, předem dohodnutého manželství, kdy svou nevěstu potkáte tváří v tvář až na samotné svatbě.

Zoe se na tenhle způsob tváří hodně nedůvěřivě. Zároveň je to ale skvělý námět na dokument, a tak hlavní hrdinka zapíná kameru a vydává se s Kazimem na cestu hledání lásky podle rozumu. Od setkání s dohazovačem přes on-line schůzky a rodinné návštěvy po internetu až po cestu do pákistánského Láhauru na velkolepou exotickou svatbu s domluvenou nevěstou. Tam si začne uvědomovat, že by se z odlišného přístupu mohla něco naučit. Láskou to totiž nemusí začínat, může to u ní i končit.

Emma Thompson

Výraznou roli si zahrála také oblíbená herečka Emma Thompson, která se mimo jiné proslavila i filmem Láska nebeská, a to jako matka hlavní hrdinky Zoe. „Cath nese povolání své dcery nelibě, byla by radši, kdyby se usadila s přátelským místním veterinářem a začala rodit děti, o které by Cath mohla pečovat stejně svědomitě jako o svého psa Barneyho,“ popsala svou roli v novém filmu. Zároveň uvedla, že být součástí této exploze života pro ni byla velká čest a film Láska podle plánu, ze kterého se stala neuvěřitelně vtipná a vřelá komedie, rozhodně doporučuje.

Lásku podle plánu můžete zhlédnout v kinech od 23. února.

Sdílejte článek
Štítky Londýn Anglie láska film svatba Pákistán Bridget Jonesová Lily Jamesová Emma Thompsonová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.