Společnost

22. listopadu 2023 11:43

Tomáš Durčák

Jackie Kennedy a rodinné prokletí. Přišla o většinu blízkých, zemřela na rakovinu

Příběh o půvabné novinářce z bohaté rodiny, která okouzlila ambiciózního politika a stala se po jeho boku první dámou USA, by zajisté vydal na skvělý román či srdcervoucí celovečerní film. Realita života Jacqueline Kennedy však byla opředena celou řadou tragédií, které jí nemilosrdně ze života sebraly téměř všechny milované osoby. Jednou z nich byl i atentát na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, od kterého právě uplynulo 60 let.

Jacqueline se jako Bouvierová narodila roku 1929 do zámožné newyorské rodiny a odmalička byla zvyklá nejen na přepych, ale i na vlastní služebnictvo. Zároveň do vínku dostala mimořádný intelekt, a tak i díky možnostem rodičů získala skvělé vzdělání – mimo jiné na prestižní pařížské Sorbonně. Kromě angličtiny mluvila skvěle francouzsky, španělsky a italsky a vystudovala americkou historii. Ve 23 letech začala pracovat v deníku Washington Times-Herald. To už za sebou měla první zmařené zásnuby, úspěšný byznysmen z Wall Street John Husted si totiž její srdce nedokázal udržet.

Mohlo by vás zajímat: Meghan Markle nepoužívá první jméno a zavedla termín zásnubní kuře

Místo toho ještě téhož roku skrz společného kamaráda poznala politika Johna F. Kennedyho, který jí zcela učaroval. Inteligentní a ambiciózní žena měla brzy jasno, a tak v roce 1953 byla svatba, která se svého času stala jednou ze společenských událostí roku. Po boku sympatického Johna vypadala Jacqueline šťastně a velmi rychle začali na veřejnosti platit za jakýsi ideál amerického manželství, což Kennedymu nepochybně pomáhalo i v politice.

Z pěti těhotenství skončily zdravým dítětem jen dvě

Za dokonalými úsměvy, překrásnými oděvy a vybraným chováním však osobní život manželů získával první rány a možná i trhliny. Již dva roky po svatbě budoucí první dáma potratila prvního Kennedyho potomka. O rok později přišla podobná tragédie, když porodila mrtvé jejich druhé společné dítě, dceru, pro niž už měli jméno Arabelle. Zoufalý John se prvního potomka dočkal až v roce 1957, kdy Jacqueline přivedla na svět dceru Caroline. Mezitím se v kuloárech šuškalo o tom, že si neúspěšný rodinný život s manželkou kompenzuje nevěrami, mimo jiné s Marilyn Monroe.

Čtěte také: Jak opravdu zemřela Marilyn Monroe? Po 60 letech se objevily zcela nové důkazy

Za tři roky se narodil ještě syn, John F. Kennedy mladší, který ve 38 letech zemřel při havárii sportovního letounu, při jehož pilotáži zřejmě udělal tragickou chybu. Na palubě s ním zahynuly i jeho manželka a švagrová. Dodnes tak žije jediný ze čtyř potomků prezidenta Kennedyho, dcera Caroline, úspěšná právnička a diplomatka, jež v letech 2013 až 2017 působila i jako americká velvyslankyně v Japonsku. Kromě ní domnělému prokletí rodiny Kennedyů unikla jen Johnova sestra Jean Kennedy.

První dáma s nejtragičtějším zážitkem

Ale zpět k Jackie, jak si nechávala říkat. Z té se po narození Johna mladšího stala v roce 1961 první dáma, přestěhovala se do Bílého domu a v roce 1963 porodila posledního potomka, syna Patricka, který však měl syndrom respirační tísně novorozenců, v jehož důsledku zemřel ani ne dva dny po příchodu na svět. Tím však tragédie neskončily. V listopadu téhož roku totiž po dodnes řadou konspirací opředeném atentátu zemřel i její manžel John F. Kennedy.

Příbuzný prezidenta JFK Connor Kennedy se zapojil do bojů na Ukrajině:

Ani hrůzostrašný zážitek, když ji celou od hlavy až k patě pokryla krev jejího manžela, jemuž vrah prostřelil krk a druhým zásahem ustřelil kus hlavy, jí však nevzal osobní houževnatost a chuť do života. Růžový outfit, který v té chvíli měla na sobě, dokonce odmítla po zbytek dne sundat a později v něm vystoupila před americkým národem v televizi. Dle svých slov chtěla, aby vrah viděl, co způsobil. Její kostým se tak stal symbolem amerického truchlení nad předčasnou smrtí prezidenta i síly první dámy, jež vypjatou situaci obdivuhodně zvládla ustát.

Podruhé vdaná, podruhé vdovou

Nepřešla ji ani touha po lásce. Po letech, kdy se vyrovnávala s tím, že kromě několika dětí ztratila i milovaného manžela, začala randit s Randolphem Churchillem, synem slavného Winstona Churchilla. Nakonec si její srdce získal dlouholetý přítel, řecký zámožný byznysmen Aristotel Onassis, jehož si v roce 1968 vzala za muže. Svazek však neoplýval štěstím. Jackie si povětšinou užívala Onassisovy peněženky v obchodech s luxusní módou, zatímco on si užíval s jinými ženami.

Přečtěte si: Sestra prezidenta Kennedyho unikla rodinnému prokletí. Přežila všechny sourozence

Multimilionář v roce 1975 zemřel, a tak se Jackie podruhé v životě stala vdovou. Vrátila se zpět k psaní, živila se jako redaktorka v médiích i nakladatelstvích. V 80. letech randila i žila s Mauricem Templemanem, jenž obchodoval s diamanty. V závěru života se uchýlila zpět do rodného New Yorku. Zde jí lékaři v roce 1994 diagnostikovali zhoubnou rakovinu krve, na niž jen o pět měsíců později v 64 letech zemřela. Možná v tom hrál roli i fakt, že byla silnou celoživotní kuřačkou. Jackie je pohřbená vedle svého prvního manžela Johna F. Kennedyho v americkém státě Virginie.

Sdílejte článek
Štítky atentát rodina manželka John Fitzgerald Kennedy tragédie potrat děti USA prokletí vdova Robert Kennedy Jacqueline Kennedy První dáma Jacqueline Kennedyová Onassisová Aristotel Onassis

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.