Prima Ženy

20. února 2023 19:20

Tomáš Durčák

Sestra prezidenta Kennedyho unikla rodinnému prokletí. Přežila všechny sourozence

Prezident Kennedy byl muž dvou tváří

Rod Kennedyových v USA dodnes patří k velmi vlivným a váženým. V uplynulých dekádách jej však postihla řada tragédií, které daly vzniknout pověře, že jeho členové jsou prokletí a většina z nich umírá předčasně. Jean Kennedy Smith (†92), méně známá sestra prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho (†46), však tragickému osudu dokázala uniknout a dožít se požehnaného věku.

Byla až osmým nejmladším z celkem devíti sourozenců Kennedyových, kteří v amerických dějinách zanechali nesmazatelnou stopu. Možná i proto patřila k těm členům známého a zejména v politice úspěšného rodinného klanu, na které se zrak veřejnosti příliš neupínal.

Mohlo by vás zajímat: Prokletí rodu Kennedyů. Tragická smrt se nevyhýbá ani ženskému pokolení

Navzdory tomu, že se Jean Kennedy Smith taktéž dokázala výrazně zapsat do politiky a zejména diplomacie, světla reflektorů na ni nikdy nesvítila – a asi ani nemohla svítit – tak silně jako na jejího bratra, prezidenta Johna F. Kennedyho či senátory Roberta F. Kennedyho (†42) a Edwarda M. Kennedyho (†77).

Stydlivka, která pomohla bratrovi do Bílého domu

Jakožto druhá nejmladší v ambiciózní rodině to Jean odmalička neměla snadné. I proto se o ní hovoří jako o nejstydlivějším a rodiči nejchráněnějším z devíti sourozenců. I přesto v sobě nezapřela studijní nadání a nakonec absolvovala soukromou univerzitu Manhattanville v New Yorku. Již od mládí byla neoddělitelnou součástí politické kariéry svého bratra Johna.

Pomáhala mu při jeho kampani před volbami do Kongresu (1946), Senátu (1952) a nakonec i při jeho prezidentské kampani (1960). Mezitím se v roce 1956 provdala za Stephena Edwarda Smitha (†62). Jakožto členka prominentní rodiny si však jeho příjmení pouze přidala za své rodné.

Za života musela pohřbít všech osm sourozenců

Jean Kennedy Smith se rovněž už v dětství musela smířit s tím, že řadu jejích sourozenců potkal tragický osud. Její nejstarší bratr Joseph zemřel v roce 1944 v bojích druhé světové války, starší sestra Kathleen zase v roce 1948 zahynula při letecké havárii, zatímco byla se svým partnerem na dovolené v jižní Francii. V roce 2009 jí dalšího bratra, bývalého amerického senátora Edwarda M. Kennedyho, vzal zákeřný mozkový nádor. Jen dva týdny před ním navíc zemřela její další starší sestra Eunice.

Vražda prezidenta Johna F. Kennedyho (1963) je dodnes diskutované téma. Druhý politicky velmi úspěšný Jeanin bratr Robert F. Kennedy, senátor a generální prokurátor USA, byl zavražděn o pět let později, zatímco se sám snažil stát americkým prezidentem. Okolo obou případů dodnes existuje celá řada nejasností i konspiračních teorií souvisejících s tím, že někdo nechtěl, aby se Kennedyovi angažovali v nejvyšších patrech americké politiky.

Schopná politička ve stínu slavnějších Kennedyů

Ani spekulace o tom, že je prominentní rodina prokletá, však Jean Kennedy Smith neodradily od dalších snah být politicky aktivní. V roce 1993 ji prezident Bill Clinton (76) jmenoval velvyslankyní USA v Irsku. Zde se Jean ukázala být velmi schopnou političkou, když sehrála významnou roli ve snahách o sjednání míru mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku. O tom, že byla velmi schopná politička, se však často ve stínu jejích slavnějších bratrů příliš nemluví.

Mimo politiku se rovněž velkou část života aktivně věnovala projektům, které podporovaly umění a také péči o postižené děti. K handicapovaným měla blízko, jelikož její sestra Eunice Kennedy Shriver založila Special Olympics, dnes největší sportovní organizaci světa pro děti a dospělé s mentálním či tělesným postižením. V roce 2011 jí prezident Barack Obama za její všestranné služby Spojeným státům udělil medaili svobody, nejvyšší vyznamenání, které může americký civilista získat.

Jean Kennedy Smith se nakonec navzdory všem pověrám a kontroverzím okolo jejích sourozenců dožila ze všech devíti nejvyššího věku. V 92 letech zemřela jako poslední z nich v roce 2020. Se svým manželem žila až do jeho smrti v roce 1990. Měli spolu dva biologické syny Septhena juniora a Williama. Následně také adoptovali dvě dcery – Amandu a Kym.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.