Celebrity

1. března 2023 19:22

Tomáš Durčák

Legendární M*A*S*H: Opravdový požár i skuteční vojáci. Jaké scény byly zakázány?

Originální seriály právě online na prima+

Asi jen těžko budete v 70. a 80. hledat ikoničtější a lepší seriál, než jakým byla komediální série M*A*S*H, která se pro mimořádný úspěch nakonec dočkala jedenácti řad a celkem 251 dílů. Od odvysílání toho úplně posledního už uplynulo dlouhých čtyřicet let. A málokdo ví, že jde dodnes o nejsledovanější díl seriálu v historii americké televize. Jaké další zajímavosti o příbězích armádních lékařů uprostřed korejské války možná neznáte?

Existuje kniha

Věděli jste, že seriál M*A*S*H vznikl podle románu? Kniha Richarda Hookera M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy je příběhem 8055. mobilní armádní chirurgické nemocnice v Koreji, a i když se nejedná o literaturu faktu, je založena na zkušenostech a poznatcích bývalého výborného a údajně vždy vtipného vojenského chirurga H. Richarda Hornbergera, který knihu napsal spolu se spisovatelem W. C. Heinzem poté, co sám sloužil v korejské válce. Richard Hooker byl pouze jejich společný pseudonym.

Radarovy skryté prsty

Pokud budete pozorně sledovat roli Garyho Burghoffa (79) alias Radara v seriálu, všimnete si, že jeho levá ruka bývá vždy skrytá. Buď ji bude mít v rukavici, za deskou nebo v kapse. Důvodem je to, že tři jeho prsty byly deformovány vrozenou vadou. Uvědomit si to při sledování jednotlivých dílů však není tak snadné. Zvláště v epizodách, kde Radar hrál třeba na bicí. Což je dovednost, kterou si Burghoff navzdory své deformaci osvojil.

Falešný požár byl skutečným

V posledním díle série M*A*S*H musí posádka armádní nemocnici opustit kvůli blížícímu se požáru. Když se vrátí na místo, objeví jen ohořelé základy dřevěných a kovových budov, které žár zcela zničil. Tato událost se v původním scénáři finálového dílu vůbec nenacházela. Ve skutečnosti byly kulisy seriálu na ranči Fox v americkém pohoří Santa Monica během natáčení závěrečné epizody zničeny opravdovým požárem. Alan Alda (87) a ostatní scenáristé se tak rozhodli zakomponovat pohromu do příběhu.

Zákaz smíchu

Veleúspěšný seriál z prostředí americké armády se samozřejmě stal cílem příkazů a zákazů, jež plynuly z nejvyšších pater vysílající stanice CBS. Pozorní diváci si tak například mohli všimnout, že když na operačním sále při operacích padaly vtipy, nebyla v nich žádná zvuková stopa se smíchem. Při těchto scénách byla totiž záměrně ztlumena. A jelikož producenti válečnou tematiku brali seriózně, v zákulisí dokonce prosazovali, aby v seriálu zvuková stopa se smíchem nebyla vůbec. CBS nakonec dosáhla kompromisu tím, že snížila hlasitost smíchu v celém seriálu, aby nebyl tak bouřlivý a nepřipomínal čistokrevnou komedii.

V seriálu se mihla řada budoucích hollywoodských hvězd

Jak popularita seriálu raketově rostla, bylo stále prestižnější zahrát si aspoň v jednom díle. A stejně jako v řadě dalších dlouhotrvajících televizních sériích, i v M*A*S*Hi se postupně objevilo mnoho hostujících herců, z nichž se později staly velké hvězdy. Slavný režisér a herec Ron Howard se v seriálu například objevil jako mariňák. V jednotlivých dílech se dále objevili třeba Laurence Fishburne, Patrick Swayze, Rita Wilson, Shelley Long, Leslie Neilson, John Ritter či George Wendt.

Alan Alda a Loretta Swit po letech:

Alan Alda se díky seriálu M*A*S*H zapsal do historie

Alan Alda alias Hawkeye v seriálu celkem 31 dílů režíroval, ke 13 napsal scénář a zároveň ztvárnil hlavní postavu. Díky tomu se mu nakonec podařilo zapsat do historie televizní zábavy, když se stal historicky prvním člověkem, který získal prestižní cenu Emmy za režii, scénář i herecký výkon v televizním seriálu. Výjimečným znakem jeho kariéry je rovněž fakt, že se M*A*S*H nestal jeho prokletím, ale Alda dokázal zůstat populárním hercem i po zbytek své kariéry a hraje dodnes.

Nucený patriotismus

Jak už bylo zmíněno výše, seriál se po svém enormním úspěchu v televizi dostal pod velký drobnohled ze shora. Mimo jiné i proto, že během jeho vysílání stále probíhala kontroverzní válka ve Vietnamu. Přestože M*A*S*H vyobrazoval celou řadu věcí věrohodně, musel se vyhnout všem, které by vojáky nevykreslovaly vlastenecky. CBS tak například zamítla díl, v níž měli vojáci schválně stát venku na mrazu, aby onemocněli a byli posláni domů. Řada dalších detailů byla vynechána, změněna nebo zveličena. Například fakt, že zatímco skutečná Korejská válka trvala necelé čtyři roky, seriál běžel 11 let.

Nejsledovanější díl v historii americké TV

Ani nejsledovanější seriály dneška se svými počty diváků zdaleka nepřibližují počtu diváků, kteří si 28. února 1983 pustili poslední díl série M*A*S*H. Epizoda „Na shledanou, sbohem a amen“ trvala dvě a půl hodiny a sledovalo ji neuvěřitelných 77 % všech lidí, kteří tehdy večer měli v USA zapnutou televizi, tedy přesně 121,6 milionu diváků. O takovém zásahu mezi všemi diváky u televizí si mohou dnešní scenáristé a producenti nechat jen zdát. Legendární seriál M*A*S*H můžete sledovat každý všední den ráno na Primě.

Hlavní hrdinové byli skutečnými vojáky

Řada herců seriálu M*A*S*H mohla během natáčení kromě scénáře těžit i z vlastních zkušeností v armádě. Jamie Farr (88) i Alan Alda, kteří hráli Klingera a Hawkeye, byli v minulosti vojáky. Farr byl nasazen v Japonsku i Koreji, zatímco Alda strávil v armádní záloze v Koreji celkem půl roku. Wayne Rogers (†82) alias Trapper zase sloužil u amerického námořnictva, zatímco Mike Farell (84), jenž ztvárnil B. J. Hunnicuta, byl dříve členem námořní pěchoty.

Klinger měl původně hrát jen v jednom díle

Postava Klingera se měla objevit pouze v jedné epizodě seriálu. Nenachází se ani v knize, jejíž je seriál adaptací. Diváci si však tuto původně epizodní postavu heterosexuálního muže, který se převléká za ženu, aby aspoň symbolicky unikl hrůzám války, oblíbili natolik, že z ní nakonec scenáristé udělali stálici. A dnes si zpětně M*A*S*H bez postavy Jamieho Farra lze představit jen těžko. Diváci se díl co díl těšili na to, jaký outfit Klinger zvolí příště a pod jakou záminkou se pokusí z armády dostat tentokrát.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.