Celebrity

1. března 2023 19:22

Tomáš Durčák

Legendární M*A*S*H: Opravdový požár i skuteční vojáci. Jaké scény byly zakázány?

Originální seriály právě online na prima+

Asi jen těžko budete v 70. a 80. hledat ikoničtější a lepší seriál, než jakým byla komediální série M*A*S*H, která se pro mimořádný úspěch nakonec dočkala jedenácti řad a celkem 251 dílů. Od odvysílání toho úplně posledního už uplynulo dlouhých čtyřicet let. A málokdo ví, že jde dodnes o nejsledovanější díl seriálu v historii americké televize. Jaké další zajímavosti o příbězích armádních lékařů uprostřed korejské války možná neznáte?

Existuje kniha

Věděli jste, že seriál M*A*S*H vznikl podle románu? Kniha Richarda Hookera M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy je příběhem 8055. mobilní armádní chirurgické nemocnice v Koreji, a i když se nejedná o literaturu faktu, je založena na zkušenostech a poznatcích bývalého výborného a údajně vždy vtipného vojenského chirurga H. Richarda Hornbergera, který knihu napsal spolu se spisovatelem W. C. Heinzem poté, co sám sloužil v korejské válce. Richard Hooker byl pouze jejich společný pseudonym.

Radarovy skryté prsty

Pokud budete pozorně sledovat roli Garyho Burghoffa (79) alias Radara v seriálu, všimnete si, že jeho levá ruka bývá vždy skrytá. Buď ji bude mít v rukavici, za deskou nebo v kapse. Důvodem je to, že tři jeho prsty byly deformovány vrozenou vadou. Uvědomit si to při sledování jednotlivých dílů však není tak snadné. Zvláště v epizodách, kde Radar hrál třeba na bicí. Což je dovednost, kterou si Burghoff navzdory své deformaci osvojil.

Falešný požár byl skutečným

V posledním díle série M*A*S*H musí posádka armádní nemocnici opustit kvůli blížícímu se požáru. Když se vrátí na místo, objeví jen ohořelé základy dřevěných a kovových budov, které žár zcela zničil. Tato událost se v původním scénáři finálového dílu vůbec nenacházela. Ve skutečnosti byly kulisy seriálu na ranči Fox v americkém pohoří Santa Monica během natáčení závěrečné epizody zničeny opravdovým požárem. Alan Alda (87) a ostatní scenáristé se tak rozhodli zakomponovat pohromu do příběhu.

Zákaz smíchu

Veleúspěšný seriál z prostředí americké armády se samozřejmě stal cílem příkazů a zákazů, jež plynuly z nejvyšších pater vysílající stanice CBS. Pozorní diváci si tak například mohli všimnout, že když na operačním sále při operacích padaly vtipy, nebyla v nich žádná zvuková stopa se smíchem. Při těchto scénách byla totiž záměrně ztlumena. A jelikož producenti válečnou tematiku brali seriózně, v zákulisí dokonce prosazovali, aby v seriálu zvuková stopa se smíchem nebyla vůbec. CBS nakonec dosáhla kompromisu tím, že snížila hlasitost smíchu v celém seriálu, aby nebyl tak bouřlivý a nepřipomínal čistokrevnou komedii.

V seriálu se mihla řada budoucích hollywoodských hvězd

Jak popularita seriálu raketově rostla, bylo stále prestižnější zahrát si aspoň v jednom díle. A stejně jako v řadě dalších dlouhotrvajících televizních sériích, i v M*A*S*Hi se postupně objevilo mnoho hostujících herců, z nichž se později staly velké hvězdy. Slavný režisér a herec Ron Howard se v seriálu například objevil jako mariňák. V jednotlivých dílech se dále objevili třeba Laurence Fishburne, Patrick Swayze, Rita Wilson, Shelley Long, Leslie Neilson, John Ritter či George Wendt.

Alan Alda a Loretta Swit po letech:

Alan Alda se díky seriálu M*A*S*H zapsal do historie

Alan Alda alias Hawkeye v seriálu celkem 31 dílů režíroval, ke 13 napsal scénář a zároveň ztvárnil hlavní postavu. Díky tomu se mu nakonec podařilo zapsat do historie televizní zábavy, když se stal historicky prvním člověkem, který získal prestižní cenu Emmy za režii, scénář i herecký výkon v televizním seriálu. Výjimečným znakem jeho kariéry je rovněž fakt, že se M*A*S*H nestal jeho prokletím, ale Alda dokázal zůstat populárním hercem i po zbytek své kariéry a hraje dodnes.

Nucený patriotismus

Jak už bylo zmíněno výše, seriál se po svém enormním úspěchu v televizi dostal pod velký drobnohled ze shora. Mimo jiné i proto, že během jeho vysílání stále probíhala kontroverzní válka ve Vietnamu. Přestože M*A*S*H vyobrazoval celou řadu věcí věrohodně, musel se vyhnout všem, které by vojáky nevykreslovaly vlastenecky. CBS tak například zamítla díl, v níž měli vojáci schválně stát venku na mrazu, aby onemocněli a byli posláni domů. Řada dalších detailů byla vynechána, změněna nebo zveličena. Například fakt, že zatímco skutečná Korejská válka trvala necelé čtyři roky, seriál běžel 11 let.

Nejsledovanější díl v historii americké TV

Ani nejsledovanější seriály dneška se svými počty diváků zdaleka nepřibližují počtu diváků, kteří si 28. února 1983 pustili poslední díl série M*A*S*H. Epizoda „Na shledanou, sbohem a amen“ trvala dvě a půl hodiny a sledovalo ji neuvěřitelných 77 % všech lidí, kteří tehdy večer měli v USA zapnutou televizi, tedy přesně 121,6 milionu diváků. O takovém zásahu mezi všemi diváky u televizí si mohou dnešní scenáristé a producenti nechat jen zdát. Legendární seriál M*A*S*H můžete sledovat každý všední den ráno na Primě.

Hlavní hrdinové byli skutečnými vojáky

Řada herců seriálu M*A*S*H mohla během natáčení kromě scénáře těžit i z vlastních zkušeností v armádě. Jamie Farr (88) i Alan Alda, kteří hráli Klingera a Hawkeye, byli v minulosti vojáky. Farr byl nasazen v Japonsku i Koreji, zatímco Alda strávil v armádní záloze v Koreji celkem půl roku. Wayne Rogers (†82) alias Trapper zase sloužil u amerického námořnictva, zatímco Mike Farell (84), jenž ztvárnil B. J. Hunnicuta, byl dříve členem námořní pěchoty.

Klinger měl původně hrát jen v jednom díle

Postava Klingera se měla objevit pouze v jedné epizodě seriálu. Nenachází se ani v knize, jejíž je seriál adaptací. Diváci si však tuto původně epizodní postavu heterosexuálního muže, který se převléká za ženu, aby aspoň symbolicky unikl hrůzám války, oblíbili natolik, že z ní nakonec scenáristé udělali stálici. A dnes si zpětně M*A*S*H bez postavy Jamieho Farra lze představit jen těžko. Diváci se díl co díl těšili na to, jaký outfit Klinger zvolí příště a pod jakou záminkou se pokusí z armády dostat tentokrát.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.