Celebrity

19. října 2022 06:02

redakce Prima Ženy

Režisér Fuit poslechl maminku. Natoč něco veselého pro normální lidi, přála si

Nová romantická komedie Jedině Tereza je druhým hraným počinem režiséra Jaroslava Fuita (47). Příběh vztahu dvou lidí, který se ocitl těsně před rozpadem, je protknut řadou komických situací, vtipných hlášek i skvělých hereckých výkonů. A právě režisér Fuit nyní přibližuje jeho vznik, zákulisí natáčení, ale například i o volbu představitelů hlavních rolí.

Co udělá zamilovaný člověk, aby zachránil rozpadající se vztah? Jak ukazuje nová romantická komedie Jedině Tereza, tak úplně všechno. Láska prostě bolí. V rolích těžce zkoušeného páru se již v neděli 6. listopadu ve 20.15 na Primě představí Igor Orozovič a Veronika Khek Kubařová, dále hrají Matouš Ruml, David Matásek, Lenka Vlasáková, Iva Janžurová, Emma Smetana nebo Anna Schmidtmajerová. Jedině Tereza je romantická komedie plná trapasů a omylů, která názorně dokládá, že boj o lásku může být někdy neuvěřitelná šichta, zvlášť když vám život dává jednu facku za druhou.

Čím vás zaujal scénář filmu Jedině Tereza?

Když jsem četl jednu z prvních verzí Kateřiny Gardnerové, zaujala mě jakási forma malých filmů v jednom. Ale pak jsme se především soustředili na charaktery a situace. Na to, jak vytvořit co nejlepší chemii, která je alfou a omegou romantických komedií. Pak se k filmu Jedině Tereza připojil Pavel Novák a po nějakých devíti verzích scénáře jsme byli připraveni už točit.

Ve filmu se objeví řada komických situací – čerpal jste z reálného současného života?

Myslím si, že je to kompilát odpozorovaných situací a parafrází známých romantických scén, které jsme nechtěli jen vykrádat, ale snažili jsme se je zakomponovat do příběhu.

Pomáhají vám v životě filmové hlášky?

Když nevíš, co říct, kultovní hláška pomůže.

Hlavní role zkoušeného páru ztvárnili Igor Orozovič a Veronika Khek Kubařová, byla tato dvojice jasná už při psaní scénáře?

Jelikož jsme začali film připravovat před více než rokem, proběhla samozřejmě debata o různých hercích a herečkách, ale mezi hlavními kandidáty byli od počátku Veronika i Igor.

Proč jste do role zaníceného filmového fanouška Karla obsadil právě Matouše Rumla?

Matouše znám již více než patnáct let a vím, že je to herec se smyslem pro humor a s velkým pohybovým nadáním. Je to rozený chameleon, který se nebojí udělat si legraci i sám ze sebe. Pro roli Karla byl pro mě jasnou volbou.

A v dalších rolích se představí Lenka Vlasáková a David Matásek, jak probíhal výběr tohoto dua?

To byla volba srdcem. (Lenku Vlasákovou i Davida Matáska režíroval například v úspěšném seriálu Polda, na jehož natáčení všichni přítomní herci vzpomínají nebývale pozitivně – pozn. red.)

V menší roli se ve filmu objeví velká dáma českého herectví – Iva Janžurová. Jak se ujala postavy zvídavé sousedky „domovnice“ a jak reagovala na nabídku role?

Role zvědavé sousedky Hanušové byla od počátku koncipována jako cameo a Iva Janžurová je úžasná a velmi vstřícná dáma, která nás neposlala do háje s takto malou rolí. Naopak svým talentem a entuziasmem dokázala tuto roli povýšit – a já jí za to mnohokrát děkuji.

Jsou zde výrazné i dvě vedlejší ženské postavy Emmy Smetana a Anny Schmidtmajerové. Proč padla volba právě na ně?

Emma Smetana mě při obsazování napadla vzhledem ke svým televizním zkušenostem. A zpětně musím konstatovat, že to byla dobrá volba a Emma bude pro řadu diváků nečekaným překvapením. Aničku Schmidtmajerovou jsem znal již z dřívější spolupráce a věděl jsem, že je tou pravou pro roli Markéty.

Jak probíhala práce s herci? Improvizovali jste na place?

Mám rád, když je na place uvolněná atmosféra, kde se herci cítí bezpečně a komfortně, kde každý nápad dostane svou šanci. I tu nejmenší roli jsem pak obsadil výbornými herci a oni pak i na velmi malém prostoru dokážou, že není malých rolí.

Ve filmu je podstatná atmosféra staré Prahy, jak probíhal výběr lokací?

Už od počátku jsem si film pro sebe pojmenoval jako „prvorepublikovou komedii“. S tím se váže jistá grácie, noblesa a nostalgie. Spolu s kameramanem Viktorem Smutným, architektem Petrem Fořtem, kostýmní výtvarnicí Vladimírou Fomínovou a uměleckou maskérkou Lídou Kopeckou jsme se rozhodli pro jistou nadčasovost, a přestože je film současný, chtěli jsme, aby příběh působil jako „ze starých dobrých časů“. A k tomu se samozřejmě vázal i výběr lokací.

Co bylo pro vás na natáčení nejobtížnější?

Natáčení je vždycky trochu boj, kdy se psaný text stává skutečností. Je to boj s časem, možnostmi a vlastními schopnostmi. Důležité je, kdo z kolegů, herců, členů štábu vás obklopuje. Režisér není sólista, je jako dirigent nebo kouč fotbalového týmu, který musí mít jasný názor, ale i respekt k připomínkám ostatních. A tímto bych rád poděkoval všem, kteří vložili svou práci, píli a talent do tohoto filmu. A děkuji producentům panu Motýlovi a panu Růžičkovi, že dali šanci mně a nechali mi volnou ruku při sestavování štábu.

V letech 2000–2004 studoval režii na pražské FAMU. Za svůj krátký školní film Bez-vlasy (2002) byl oceněn za nejlepší režii na FAMUFESTU a cenou Silver Lion na Golden Lion Film Festivalu v Tchaj-peji. Natočil řadu divácky úspěšných televizních seriálů (Letiště, Comeback, Přešlapy, Terapie, Kancelář Blaník, V.I.P. Vraždy, Polda a další). V roce 2009 debutoval road movie o partnerských vztazích Dvojka, filmové drama navazovalo na jeho školní snímek Světlu vstříc (2003). Romantická komedie Jedině Tereza je režisérovým druhým hraným počinem.

Jaká hudba zazní ve filmu?

O komponovanou hudbu se postaral Jiří Burian. A vzhledem k tomu, že je Jiří i velmi činný jako interpret a hudební producent v nezávislé pop music, postaral se výběrem písní o soundtrack k filmu. Spolu s Igorem Orozovičem pak udělali coververzi titulní písně Jedině Tereza. A Igor Orozovič složil romantickou francouzskou píseň, kterou diváci uslyší ve filmu.

Váš debut Dvojka analyzoval partnerské vztahy, které se po určité době z počáteční zamilovanosti proměnily a dostaly se do bodu zlomu, což je téma i Jedině Terezy. V čem vás toto téma přitahuje?

Řekl bych, že téma vztahů se dotýká každého z nás a vztahy jsou přítomné v každém příběhu.

Jedině Tereza je romantická komedie plná trapasů a omylů, v čem vás láká žánr romantické komedie?

Myslím si, že natočit dobrou komedii je stejně těžké, ne-li těžší, než natočit vážný film. Byla to pro mě výzva, protože ve svých autorských věcech se pohybuji spíše ve vážné rovině. Moje maminka mi vždycky říkala, proč nenatočím něco veselého pro normální lidi. Mami, tak tady je komedie pro tebe, doufám, že se zasměješ.

V rámci vašich filmových hrdinů se nabízí otázka, co vše jste ochoten obětovat v boji o lásku?

V boji o lásku bych bez mrknutí oka obětoval svého soka. A teď vážně: „All you need is love.“

Jedině Tereza je romantická komedie plná trapasů a omylů, která názorně dokládá, že boj o lásku může být někdy neuvěřitelná šichta, zvlášť když vám život dává jednu facku za druhou. V rolích „těžce zkoušeného páru“ se představí Igor Orozovič a Veronika Khek Kubařová, dále hrají Matouš Ruml, David Matásek, Lenka Vlasáková, Iva Janžurová, Emma Smetana nebo Anna Schmidtmajerová.

Příběh je o vztahu dvou lidí, který se ocitl v tom nejkritičtějším bodě – těsně před rozpadem. Co udělá zamilovaný člověk, aby takový rozpadající se vztah zachránil? Úplně všechno. Navzdory tomu, že ho čekají četné nástrahy, omyly a fatální nedorozumění. Láska prostě bolí. Tomáš s Terezou už pár let prožívají lásku jako z učebnice. Tomáš coby meteorolog získal skvělou práci televizního moderátora počasí a Tereza se (zatím neúspěšně) snaží rozjet prodej a výrobu ručně šitých bot. Kdy se to zadrhlo? Na Štědrý den, když Tereza přistihla napůl svlečeného Tomáše v domněle choulostivé situaci s populární televizní moderátorkou. Prekérní chvilku by sice Tomáš mohl celkem racionálně vysvětlit, kdyby k tomu ale dostal příležitost. „Usmiřovačku“ mu překazí neplánovaný nocleh na policejní stanici, a když se konečně dostane domů, najde prázdný byt a výzvu, aby se sbalil a odstěhoval. Tomáš se nechce vzdát bez boje, rád by Terezu obměkčil nějakým velkým romantickým gestem, jenže už nějak vyšel ze cviku. Naštěstí má kamaráda Karla, filmového fanatika, který má jednoduché řešení – proč se neinspirovat scénami ze slavných romantických filmů? Jenže Tomáš záhy pozná, že to, co stoprocentně funguje na filmové hrdinky, nemusí nutně fungovat v šedivé realitě, zvlášť když provedení pokulhává, nebo když se do cesty připlete charismatický fotograf, který se o Terezu zajímá víc, než je zdrávo.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.