Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Chutně a dietně: Zelenina s bulgurovo-trhankovou náplní

Ač jde o lehké zeleninové jídlo, nebudete mít po něm hlad a jako zpestření ho ocení i zarytí milovníci masa.
Vydáno: 26.05.2017
Plněná zelenina s bulgurem a trhankou
Autor: probio.cz Plněná zelenina s bulgurem a trhankou
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kromě zdravé zeleniny a hlívy ústřičné budete potřebovat i další dvě zdravé přísady. Jednou z nich je bulgur, tedy nalámaná celozrnná pšenice. Prodává se již předvařený, což usnadňuje jeho přípravu. Má příjemnou oříškovou chuť, nízký glykemický index, málo tuků, ale vysoký obsah vlákniny a proteinů. Také je dobrým zdrojem železa a nenadýmá.

Druhou důležitou přísadou je trhanka z červené pšenice. Jenže není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus.Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Trhanku lze po uvaření využít například do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.

 

Co budete potřebovat:

  • 2 paprikové lusky
  • 2 velká rajčata
  • 2 kapustové nebo zelné listy
  • 100 g pšeničného bulguru
  • 100 g české trhanky z červené pšenice
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mletou červenou papriku, pepř, sůl
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1/2 menšího svazku petrželové nati
  • nastrouhaný sýr na posypání

 

Postup:

Papriky rozkrojíme na poloviny a vyčistíme, u rajčat odřízneme vršky, vnitřky vydlabeme malou lžičkou a nakrájíme na kousky. Kapustové nebo zelné listy spaříme horkou vodou a necháme odkapat.

Dále připravíme náplň. Bulgur a trhanku důkladně propláchneme ve vlažné vodě. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a jemně osmahneme. Přidáme mletou červenou papriku, pepř, nakrájenou hlívu a nakrájené vnitřky rajčat a chvíli smažíme. Přisypeme bulgur s trhankou, přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme, dokud se všechna tekutina nevsákne.

Připravenou směsí  naplníme paprikové lusky a rajčata, z kapustových (zelných) listů uděláme závitky. Plněnou zeleninu naskládáme do pekáčku, jemně polijeme zbylým olivovým olejem a horkou vodou, trochu osolíme a pečeme 15–20 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Podáváme jako hlavní chod posypané sýrem a ozdobené podle chuti například čerstvou petrželovou natí, rukolou, pažitkou.

TIP: Zapečená plněná zelenina chutná ještě lépe, když ji doplníte zakysanou smetanou.

Zdroj: probio.cz


Mohlo by vás taky zajímat:

Zelenina s největším podílem antioxidantů

Nadopujte se antioxidanty! Tato zelenina vám jich dá nejvíce

8 překvapivých výhod pití červeného vína

Ať se zeptáte kteréhokoliv milovníka červeného vína, každý vám bude tvrdit, jak je tento nápoj zdravý. Nejlepší na tom ovšem je, že to potvrzují i odborníci. Až se o zdravotních výhodách červeného vína dozvíte, nejspíše se budete chtít horlivě vrhnout na celou láhev Merlota či Cabernet Sauvignonu.

Ale ne tak zhurta! Nadměrné pití alkoholu vám mnoho benefitů nepřinese, spíše naopak – zeptejte se vašich jater. Aby vám lahodný červený mok prospíval, je třeba dodržovat doporučené denní limity.

Červené víno podporuje hubnutí

Červené víno podporuje hubnutí

Účinky vína z červené odrůdy Muscadine jsou v poslední době spojeny s redukcí hmotnosti. Podle studie provedené na univerzitě v Oregonu pití šťávy či vína z těchto tmavých hroznů nebo konzumace samotných bobulí může pomoci bojovat proti obezitě.

Muscadine je odrůda hroznů, která je původem z jihovýchodu Spojených států, ale roste po celém světě. Je také známá pod názvem „Scuppernong“. Hrozny obsahují kyselinu ellagovou, což je látka, která spaluje tuk. Kromě toho zabraňuje tvorbě nových tukových buněk, zpomaluje růst těch stávajících a v rámci jater zvyšuje metabolismus mastných kyselin. Množství kyseliny ellagové se zvyšuje fermentací (kvašením), proto je na hubnutí účinnější než samotné bobule tekutá forma – šťáva a víno. Denně však nepijte více než jednu skleničku, tedy asi 2 dl.

Dalšími potravinami, které přirozeně obsahují zmíněnou zázračnou kyselinu, jsou ostružiny, maliny, vlašské ořechy, pekanové ořechy, čaj oolong a zelený čaj.

 

 

 

7 zeleninových šťáv proti 7 neduhům

Čerstvé šťávy z ovoce, takzvané freshe, jsou velmi oblíbené. Ještě lepší jsou ale ty zeleninové, které dokonce nám pomáhají řešit různé neduhy. Dá se říci, že mají léčivé účinky. Jejich kombinace pomáhají tělu využít všechny nutriční výhody, poskytují bohatou a vyváženou stravu a zmírňují příznaky většiny chorob. Fytochemikálie a vitamíny obsažené v zeleninových šťávách také pomáhají chránit před některými chronickými onemocněními. Jen je třeba drink vypít ideálně do čtvrt hodiny po tom, co byl připraven. Za více než půl hodiny už nebude tak dobrý a může klesnout i jeho nutriční hodnota.To samé platí i v případě, že šťávu použijete třeba jako zábal na vlasy.

Mrkvovou šťávou účinně na cholesterol

šťáva mrkev

Přítomnost draslíku a hořčíku v mrkvové šťávě pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň také normalizuje vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Proto by lidé s diabetem a vysokým krevním tlakem měli konzumovat mrkvové šťávy pravidelně.

 

 

 

 

6 slupek z ovoce a zeleniny, které je lepší sníst než vyhodit

Ovocné nebo zeleninové slupky většinou vyhazujeme a sníme jen šťavnatou dužinu. Ale věděli jste, že většina živin v ovoci či zelenině je právě ve slupce či kůrce? Tím, že se jich zbavujeme, ochuzujeme náš organismus o cenné látky. Ačkoli to mnoho lidí dělá, některé druhy ovoce nebo zeleniny vůbec nemusíte zbavovat slupky. Stačí je důkladně omýt teplou vodou, někdy i kartáčkem, případně kupovat chemicky neošetřené plody (to platí hlavně u citrusů).

Které slupky je lepší sníst než vyhodit?

Banánové slupky

Banánové slupky

Slupka z banánů má překvapivě hodně živin. Obsahuje vitamin B6 a B12, hořčík a draslík. Dokonce v ní najdete více vlákniny než v samotném plodu banánu! Vláknina pomáhá při procesu trávení a podporuje činnost srdce. Banánové slupky také obsahují tryptofan. Tato sloučenina zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. A za co je zodpovědný serotonin? Za dobrou náladu a zabraňování stresu, čili je pro nás nepostradatelný. Tento hormon také snižuje riziko výskytu deprese, protože příznivě ovlivňuje naši náladu.

 

A jak dále využít slupky z banánu? Třeba ve vašem oblíbeném smoothie! Stačí je jen několik minut povařit ve vodě a „přimixovat“ do chutného nápoje.

 

Článek je zařazen v: zapečená zelenina, bez masa, glykemický index, červená pšenice, plněná zelenina, bulgur, trhanka, dietní recept
Reklama