Chutně a dietně: Zelenina s bulgurovo-trhankovou náplní
Ač jde o lehké zeleninové jídlo, nebudete mít po něm hlad a jako zpestření ho ocení i zarytí milovníci masa.
Kromě zdravé zeleniny a hlívy ústřičné budete potřebovat i další dvě zdravé přísady. Jednou z nich je bulgur, tedy nalámaná celozrnná pšenice. Prodává se již předvařený, což usnadňuje jeho přípravu. Má příjemnou oříškovou chuť, nízký glykemický index, málo tuků, ale vysoký obsah vlákniny a proteinů. Také je dobrým zdrojem železa a nenadýmá.
Druhou důležitou přísadou je trhanka z červené pšenice. Jenže není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus.Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Trhanku lze po uvaření využít například do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.
Co budete potřebovat:
- 2 paprikové lusky
- 2 velká rajčata
- 2 kapustové nebo zelné listy
- 100 g pšeničného bulguru
- 100 g české trhanky z červené pšenice
- 5 lžic olivového oleje
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- mletou červenou papriku, pepř, sůl
- 200 g hlívy ústřičné
- 1/2 menšího svazku petrželové nati
- nastrouhaný sýr na posypání
Postup:
Papriky rozkrojíme na poloviny a vyčistíme, u rajčat odřízneme vršky, vnitřky vydlabeme malou lžičkou a nakrájíme na kousky. Kapustové nebo zelné listy spaříme horkou vodou a necháme odkapat.
Dále připravíme náplň. Bulgur a trhanku důkladně propláchneme ve vlažné vodě. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a jemně osmahneme. Přidáme mletou červenou papriku, pepř, nakrájenou hlívu a nakrájené vnitřky rajčat a chvíli smažíme. Přisypeme bulgur s trhankou, přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme, dokud se všechna tekutina nevsákne.
Připravenou směsí naplníme paprikové lusky a rajčata, z kapustových (zelných) listů uděláme závitky. Plněnou zeleninu naskládáme do pekáčku, jemně polijeme zbylým olivovým olejem a horkou vodou, trochu osolíme a pečeme 15–20 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Podáváme jako hlavní chod posypané sýrem a ozdobené podle chuti například čerstvou petrželovou natí, rukolou, pažitkou.
TIP: Zapečená plněná zelenina chutná ještě lépe, když ji doplníte zakysanou smetanou.
Zdroj: probio.cz
Mohlo by vás taky zajímat: