Společnost

20. listopadu 2023 16:25

Tomáš Durčák

Smrt Galiny S. je zastřena tajemstvím. Ruská politička znala Havla i Thatcherovou

Je to již čtvrtstoletí, co Ruskem otřásla vražda tehdejší političky a aktivní bojovnice za lidská práva. Galina Starovojtovová se těšila mezi občany nemalé popularitě. Ti ji zvolili už do sovětského a následně i do federálního parlamentu. Její ambice udělat Rusko svobodnější a lidštější zemí však předčasně zmařili najatí vrazi.

Byť dnes Galina Starovojtovová není pro běžné Čechy příliš známou osobností, její boj za svobodu a lidská práva se ovšem částečně promítal i do tehdejšího Československa. V roce 1993 dokonce její slova mířila přímo do Prahy. Veřejně totiž vystoupila s názorem, že za smrt Alexandra Dubčeka, vůdčí osobnosti pražského jara v roce 1968 i předsedy tehdejšího Federálního shromáždění o rok dříve, mohly být zájmy sovětské KGB.

Mohlo by vás zajímat: Nejslavnější ruští špioni. Čekala na ně smrt i život celebrity

Tehdy pravděpodobně velmi dobře věděla, že v Rusku je zcela běžné své politické oponenty namísto diskuse preventivně zlikvidovat, což je „tradice“, kterou Sovětský svaz tříbil prakticky celé 20. století. A možná také tušila, že její veřejný boj za lidská práva a reformování Ruské federace v opravdu demokratickou zemi jí v nejvyšších patrech politiky vytvoří řadu nepřátel. Díky svým postojům mezi její přátele patřili také Václav Havel, Margaret Thatcherová či Polák Lech Walesa.

Vrazi ji přepadli před domem

Zatímco represe proti oponentům režimu z řad běžných občanů jsou v Rusku běžné dodnes, vražda volené poslankyně v roce 1998 otřásla celou zemí. Dne 20. listopadu onoho roku dvaapadesátiletou Galinu napadli přímo ve vchodu do bytového domu, v němž bydlela, dva nájemní vrazi ozbrojení automatickými zbraněmi, kteří ji následně na schodišti smrtelně postřelili a zranili i jejího asistenta (který však atentát přežil). Na místo, kde populární politička zemřela, následně lidé začali nosit květiny a zapalovat svíčky.

Čtěte také: Chtěl zabít prezidenta USA, trefil významného Čecha. Atentátník dostal nekompromisní trest

Pátrání po pachatelích objednané vraždy ruské poslankyně bylo samo o sobě přinejmenším podivné. Soud se táhl řadu let a nakonec do vězení poslal dvojici mužů, kteří Starovojtovovou ve vchodu do jejího domu napadli. „Mozek“ atentátu Jurij Kolčin obdržel 20 let vězení, zatímco jeho komplic Vitalij Akišin, který měl střílet, byl odsouzen na 23 a půl roku za mřížemi. Rozsudek si vyslechli až v roce 2005, kdy soud zároveň konstatoval, že za vraždou ve skutečnosti stáli „neznámí političtí nepřátelé,“ kteří si ji objednali.

Iniciátor vraždy se přiznal až po letech

Až o dalších téměř deset let později se k objednání vraždy poslankyně přiznal bývalý ruský poslanec a nacionalista Michail Gluščenko. Při výslechu ruskou tajnou službou FSB měl podle všeho vyzradit i jméno svého dalšího společníka ve snaze o nižší trest. Gluščenko byl původně vyšetřován kvůli vydírání a jiné, trojnásobné vraždě ruských podnikatelů. Nakonec byl v roce 2015 odsouzen k 17 letům vězení.

Přečtěte si: Dominik Feri byl shledán vinným. Za znásilnění dostal tři roky ve věznici s ostrahou

Téměř 20 let tak pozůstalí a blízcí Galiny Starovojtovové museli čekat na spravedlnost. A nakonec se potvrdily původní dohady. Politička prosazující reformy i demokratizaci ruské společnosti, díky čemuž si u lidí rychle získávala popularitu, se stala trnem v oku mafiánskému podsvětí, jež bylo prorostlé až do nejvyšších pater politiky. A tak si kolega z tehdejšího parlamentu objednal její vraždu.

Vladimir Putin prohlásil, že invaze sovětských vojsk v roce 1968 byla chybou:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.