Celebrity

5. října 2022 12:20

Tomáš Durčák

Václav Havel dával milenkám ptačí přezdívky. S jednou dokonce žil a čekal dítě

Poslední československý a první český prezident Václav Havel by letos 5. října oslavil 86 let. Mimo jeho filozofické či dramatické nadání patřily k jeho celoživotní vášni a slabosti i ženy. Proto kromě svých dvou manželek měl během let i řadu milenek, které zejména jeho první žena Olga trpělivě tolerovala.

„Havel ženy fascinoval. Vzbuzoval v nich cosi jako mateřskou lásku smíšenou s čímsi erotickým. Dohromady to vytvářelo jakýsi paradoxní erós. Nebyl to typ kovboje, který by ženám imponoval svou mužností. Vzbuzoval spíš potřebu chránit,“ popsal vztah Václava Havla k ženám pro Český rozhlas psycholog Ivan Douda, který ho osobně znal.

Osudová žena číslo jedna: Olga Havlová

Ať už to bylo cokoli, ženy Havla vždy milovaly a on miloval je. Možná kvůli své narcistní povaze, na niž Douda rovněž upozorňuje, možná kvůli svému doma neuznávanému a neoceňovanému přesvědčení, že má v životě jisté poslání, nad kterým často jeho rázná a racionální první žena Olga jen mávla rukou.

Za pravděpodobně nejosudovější ženu Havlova života lze bez nadsázky považovat Olgu Havlovou. Seznámili se v roce 1953 v pražské kavárně Slavia a navzdory celé řadě problémů jim sňatek z roku 1964 vydržel téměř 40 let do roku 1996, kdy Olga podlehla rakovině.

Vztah Havla a Olgy dle lidí z jejich okolí připomínal spíš kamarádství, místy dokonce vztah matky a syna než vztah dvou milenců. Rozuměli si, ale Havel měl pro ženskou krásu slabost a zálety na sebe proto nenechaly dlouho čekat.

Anna Kohoutová Havlovo manželství málem přivedla k rozvodu

První známou milenkou Havla po sňatku s Olgou byla v 70. letech Anna Kohoutová, bývalá manželka Havlova velmi dobrého kamaráda dramatika Pavla Kohouta. Jejich poměr měl trvat až do roku 1979, kdy byl Havel odsouzen na čtyři a půl roku vězení. Paradoxem je, že jeho žena a milenka se mezitím staly kamarádkami, které si mimo jiné společně četly jeho dopisy z kriminálu.

Jak ve své knize Havel poznamenává dlouholetý kolega Michael Žantovský, Anna byla pravděpodobně jedinou milenkou Václava, která mohla reálně sňatek s Olgou přivést až k rozvodu.

„Pokud se našla žena, která měla vůbec šanci rozbít pevný svazek Olgy s Václavem, byla to bývalka jednoho z jeho největších přátel Pavla Kohouta a tenkrát k rozvodu téměř došlo. Nebylo to v tom, že měl milenku. Nevěrný byl už dříve a často cítil jakousi povinnost o tom Olgu informovat. Tentokrát to však bylo jiné. Havel se do Anny Kohoutové hluboce zamiloval. Olga při něm stála spíš jako maminka než manželka,“ stojí v Žantovského knize.

S psycholožkou Vodňanskou čekali dítě a žili s Olgou ve třech

I druhý známý delší milenecký vztah, který Václav Havel měl během prvního manželství, byl více než zajímavý. Po propuštění na svobodu se totiž zamiloval do psycholožky Jitky Vodňanské, která byla bývalou manželkou signatáře Charty 77 Jana Vodňanského. Vzájemné city byly tak silné, že Václav Jitku s sebou vzal na celé léto na Hrádeček, kde pobývala i Olga.

„Asi jsem byla naivní, že jsem vytvořila ten trojúhelník s Olgou,“ řekla Vodňanská před lety pro MF Dnes. Milostný trojúhelník samozřejmě místy skřípal a dle psycholožky na ni Olga i přes své pochopení Václavových záletů tu a tam žárlila.

Milenecký vztah měl hned dle dvou zdrojů v roce 1984 skončit těhotenstvím Vodňanské. Ve své knize Václav Havel – Politická tragédie v šesti dějstvích to tvrdí britský politolog John Kean a informaci potvrdil také Michael Žantovský.

Olga Havlová dle Keana navrhla ze zoufalé situace opět racionální východisko – o dítě se budou starat všichni tři, tedy Václav, Jitka i ona. „Když Jitka v roce 1984 otěhotněla, napsala Olze dopis, kde ji o situaci informovala, a vysvětlila, jak moc jejího muže miluje. Havel se od Olgy vrátil se vzkazem, že se odmítá rozvést, ale navrhuje ménage a trois (soužití ve třech),“ uvádí Žantovský.

Jitka Vodňanská však polygamní vztah nakonec odmítla a místo něj zvolila potrat. Jejich vztah podle všeho pokračoval až do Havlovy druhé svatby s Dagmar Veškrnovou v roce 1997, s kterou mu vztah vydržel až do smrti. Ani druhé manželství však, stejně jako funkce prezidenta, Havlovy záletnické choutky zcela neukončilo.

Poslední známá milenka řekla pravdu pár měsíců před Havlovou smrtí

Že si během let 1993 až 2003, kdy byl prezidentem České republiky, vydržoval hned několik milenek, které měly na veřejnosti ptačí krycí jména, prozradil opět Žantovský: „Již v prvních dvou Havlových funkčních obdobích se na jeho denním programu objevovala řada neexistujících postav s ptačími jmény jako profesor Slavík, velvyslanec Skřivan či pan Vrabec.“

Poslední vztahový šok přišel v roce 2011, kdy se jen pár měsíců před Havlovou smrtí objevila Tajná kniha autorky Ireny Obermannové. Ta se v ní de facto přiznala k tomu, že s Havlem měla poměr v době, kdy byl už ženatý s Dagmar Havlovou.

„Celá jeho kancelář o tom, že se se mnou stýká, věděla. O těch intimních věcech možná pochybovali. Pořád jsem slyšela, jak je na tom špatně, ale se mnou byl nádherně zdravý. Choval se jako kluk plný života, blbli jsme spolu, smáli se, zlobili. Pokud vím, Dagmar Havlová se o nás dozvěděla až po roce naší známosti. Ale možná už dříve něco tušila, vyptávala se na mě,“ řekla Obermannová po vydání knihy v rozhovoru Blesku.

Zároveň prohlásila, že vztah vznikl zcela z Havlovy iniciativy: „Já jsem ten vztah nevyvolala, nikdy jsem Havla nežádala o schůzku. Ale zamilovala jsem se jako malá holka, to ano.“ Příběh Obermannové má jen dvě kaňky. Jednak o jejich vztahu neexistuje žádné veřejné svědectví, jednak se od její knihy ještě za svého života distancoval i sám Václav Havel.

O tom, kolik dalších, neznámých milenek Václav Havel dohromady měl nebo neměl, se už úplnou pravdu asi nikdy nedozvíme. I z toho mála, které je veřejně známo, je ale jasné, že jich téměř jistě bylo ještě o chlup více, než kolik jich aktuálně známe.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.