Móda a krása

28. března 2022 15:00

Petra Kloidová

Móda na Oscarech: Sestry Williamsovy odhalily dekolty, Nicol Kidman nudila

Will Smith uhodil komika

Poměrně inovativní 94. ročník nejprestižnějších filmových cen byl bohatý hlavně na události a opravdu zajímavé výsledky, Oscary totiž ovládly ženy. Ačkoliv facku Willa Smithe bránícího ctnost manželky nikdo a nic nepředčí, inspirovat se můžete i krásnými večerními šaty.

Předávání Oscarů se v roce 2022 vrátilo ke starému dobrému setkávání tváří v tvář bez výrazných pandemických opatření. Zkrácená stopáž udílení filmových cen měla zajistit větší dynamiku živému televiznímu vysílání, jež roky ztrácí sledovanost. O tu se ale nečekaně postaral hlavně Will Smith, když na pódiu vlepil facku komikovi Chrisovi Rockovi za nemístnou poznámku na jeho ženu, která trpí nemocí zvanou alopecie.

Ženy vládnou filmu

Oscaři jsou pro americké publikum dlouhodobě neuchopitelní kvůli na první pohled alternativním žánrům, které však neustále předkládaly divákovi stejné lidské příběhy a zkušenosti pouze jedné sociální skupiny. Letos ale Oscaři objevili příběhy často nevyřčené a vyprávěné pohledem ženy.

Cenu za nejlepší film vyhrál snímek V rytmu srdce od režisérky Sian Heder. Drama pojednává o mladé ženě pocházející z neslyšící rodiny, která se touží stát zpěvačkou. Herec ze zmíněného snímku Troy Kotsur se stal teprve druhou oceněnou neslyšící osobou v historii Oscarů. Zlatou sošku získal za vedlejší mužskou roli.

Cenu za nejlepší režii si odnesla další žena – Jane Campion za psychologický western Síla psa (snímek měl dvanáct nominací). Novozélandská režisérka získala Oscara už podruhé, poprvé to bylo za drama Piano v roce 1994. Stala se tak teprve třetí ženou v historii, která získala cenu za filmovou režii.

Renesanční venuše s nádechem emo Billie Eilish

Billie Eilish společně se svým bratrem získala ocenění za filmovou píseň No Time To Die věnovanou poslední bondovce s Danielem Craigem. Eilish se vrátila znovu ke své původní image lehce dekadentního zlobivého dítka, které neukazuje svoje křivky. Změna image se jí totiž minulý rok příliš nevyplatila, fanoušci ji nepřijali. Na červeném koberci oblékla černou nabíranou róbu módního domu Gucci.

Červená Oscara vyhrává

Červenou barvu obléklo během letošního ročníku mnoho hereček, dramatické rudé se vyhýbaly, vítězila sytě červená. Ať už v jednodušších střizích, jako například u neslyšící herečky Marlee Matlin, nebo naopak v objemu.

Výherkyně Oscara za vedlejší ženskou roli v muzikálu West Side Story Ariana DeBosse zvolila kalhoty a crop top z dílny Valentino’s Haute Couture – a rozhodně nešlápla vedle.

Futuretro Kim Kardashian i nuda Nicole Kidman

Influencerka a reality hvězdička Kim Kardashian se přímo na předávání Oscarů neobjevila, zářila však s netradiční modrou róbou na oscarové after party, kterou pravidelně pořádá časopis Vanity Fair. Kardashian se v poslední době zahaluje do bodycon šatů značky Balenciaga a výběrem futuristických brýlí poukázala na to, že je módní ikonou s přesahem.

Zato obvykle elegantní Nicole Kidman, nominovaná na nejlepší herečku v hlavní roli za snímek Ricardovi, tentokrát příliš nezazářila. Zvolila nevýrazné šedomodré šaty od Armaniho bez ramínek a s tzv. peplum, tedy módním střihem, který se vyznačuje připevněním jiného kusu oděvu na ten základní. V případě Kidman šlo o velmi krátkou nabíranou sukni. Ani tento detail jí však příliš nepomohl k tomu, aby výrazně vyčnívala z hollywoodského davu.

Naopak sestry Williamsovy, jejichž dětství a tenisové začátky pod vedením otce a zároveň trenéra Richarda byly hlavním námětem dalšího z nominovaných filmů Král Richard: Zrození šampionek, se toho nebály a upozornily na sebe modely z dílny Gucciho a Elie Saab. Venus zvolila barvu bílou, Serena růžovou, obě róby však nesly společný prvek – výstřih odhalující značnou část jejich předností.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.