Sedíte v letadle často u okénka? Influencerka varuje, že vám hrozí vyšší riziko rakoviny

Známá influencerka a cestovatelka varuje před rizikem vzniku rakoviny kůže a předčasnému stárnutí. Právě to podle ní hrozí, pokud sedíte v letadle u okénka. K tématu se v minulosti vyjádřili i zkušení odbornici a vědci. Opravdu je to tak nebezpečné?

Influencerka, kterou na sociálních sítích najdete pod přezdívkou „FindingFiona“, se zaměřuje především na obsah týkající se cestování, ale také módy a nejrůznějších beauty tipů. Na TikToku ji sleduje přes 464 tisíc lidí, a právě tam umístila video týkající se rizik spojených s létáním v letadle.

Mohlo by vás zajímat: Mýty a fakta o opalování: Stačí make-up s SPF jako ochrana?

Obyvatelka New Yorku v nahrávce upozorňuje pasažéry sedící v letadle u okénka hned na několik rizik. Podle ní je kůže ve vysokých nadmořských výškách vystavena silnějšímu slunečnímu záření. Kvůli tomu by už nikdy nenasedla do letadla bez opalovacího krému. „I když jste uvnitř letadla, kvůli vysokým nadmořským výškám jste vystaveni silnějšímu UV záření, zvláště, pokud sedíte u okna,“ tvrdí Fiona. Mimo to upozorňuje, že má sluníčko také neblahý vliv na vrásky a předčasné stárnutí kůže.

@findingfiona ❌ Why you NEED to do this one thing on every flight #traveltips #skincare #sunscreen #beautyhacks #flighttips ♬ original sound - findingfiona ✈️🤍

Čtěte také: Rakovinu prsu může způsobit faktor, který ženy přehlížejí. Rozhodně ho nepodceňujte

Letušky a piloti mají údajně až 2x vyšší riziko vzniku rakoviny

Její tvrzení má základ ve studii, kterou v roce 2018 publikovali vědci z Harvardské univerzity. Ti zjistili, že letušky a piloti mají až dvakrát vyšší riziko vzniku rakoviny, a to kvůli UV záření a pesticidům. U zkoumaného vzorku se objevovala vyšší rizika vzniků různých karcinomů. Například rakovina prsu byla u letušek až o 50 % vyšší.

Důvodem je právě silnější UV záření. Ve vysokých nadmořských výškách paprsky neprochází tak silným atmosférickým filtrem, který by nebezpečné záření zachytil, upozorňuje server Quartz. Samozřejmě je zde ale nutné uvážit, že posádka letadla tráví ve vzduchu podstatnou část svého života, tudíž je u nich riziko jiné než u lidí, kteří cestují pouze příležitostně. Ke vzniku rakoviny podle vědců přispívají ale také chemikálie používané na čistění letadel nebo zplodiny z motorů.

Názory odborníků

Podle dosavadních studií se předpokládá, že na vzniku kožního melanomu se podílí zejména UVB záření, které se však do letadla příliš nedostane. „Okna letadla účinně blokují většinu UVB paprsků a riziko jednoho nebo příležitostného letu je pravděpodobně nízké,“ vysvětlila doktorka Elizabeth Jones. Na druhé straně je tu pak ale ještě UVA záření, které okna letadel zcela nezadržují. „UVA záření může způsobit poškození kůže a podle některých důkazů také melanom,“ zdůrazňuje lékařka Martina Sanlorenz z Kalifornské univerzity. Určitě tedy při cestování letadlem nezapomeňte přibalit opalovací krém, zvláště pokud máte citlivou kůži nebo výskyt rakoviny v rodině.

Mohlo vám uniknout: Kontroverzní prohlášení týkající se rakoviny pronesl Jaroslav Dušek

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.