Celebrity

21. března 2023 05:30

Tomáš Durčák

Skandální milostný život Garyho Oldmana: pět manželek, alkohol a obvinění z násilí

Harry Potter po 20 letech

Většina z nás ho zná jako Siriuse Blacka z Harry Pottera nebo komisaře Gordona z trilogie o Batmanovi. Image „hodného strejdy“ však má ve skutečnosti jen pramálo společného s tím, jaký život oscarový Gary Oldman (65) vedl ve svém soukromí. Jak ostatně prohlásila jedna z jeho pěti manželek Uma Thurman (52): „Vydržet s ním dokáže opravdu jen velmi výjimečný druh žen.“

První manželku opustil tři měsíce po porodu

Pětašedesátiletý hollywoodský herec potkal svou první manželku Lesley Manville (67) v londýnském divadle, kde jeho divadelní hvězda v kariérních začátcích pomalu a jistě stoupala. Vzali se v roce 1987 a měli spolu syna Alfieho (35), který se rovněž uchytil u filmu, byť na straně štábu. V roce 1989 však talentovaný herec dostal šanci v Hollywoodu, a tak bez okolků manželku i s tříměsíčním synem opustil.

Zatímco Lesley doma kojila malého Alfieho a chystala rozvod, Oldman už měl zcela jiné starosti. Třicetiletý herec, odhodlaný prorazit mezi velké hvězdy, totiž potkal dvacetiletou Umu Thurman, která jej okouzlila. Od začátku roku 1990 spolu pár žil a po rozvodu se Oldman ještě téhož roku v říjnu oženil podruhé. Sňatek však vydržel jen 11 měsíců, načež Thurman požádala o rozvod s tím, že „je nemožné s ním žít“. Později prohlásila i výše zmíněnou domněnku, že s Gary Oldmanem jen tak nějaká žena nevydrží.

Po druhém rozvodu příliš neztrácel čas a ihned se vrhl do budování dalšího láskyplného vztahu – tentokrát však s alkoholem. Jeho otec Leonard se živil jako svářeč a byl alkoholikem, který rodinu opustil, když bylo Garymu 11 let. Oldman přiznal, že jeho vlastní problém s pitím mu díky tomu připadal, jako by tak trochu „kráčel v otcových šlépějích“.

Společně se slávou rostla i spotřeba alkoholu

Herec filmaře poprvé zaujal v roce 1986 ve filmu Sid a Nancy. Na začátku 90. let se pak do jejich hledáčku definitivně dostal po rolích v JFK (1991) a Dracula (1992). Alkoholismus však rovněž nabíral na obrátkách. Jeho několikadenní tahy, při níž utrácel tisíce dolarů, byly dobře známé a dočkal se rovněž zatčení za řízení pod vlivem. V roce 1992 měl mít rovněž poměr s herečkou Winonou Ryder.

Zlom však přinesla až herečka Isabella Rossellini, kterou potkal v roce 1994. Už pár týdnů po seznámení padala slova o svatbě, avšak ona byla nekompromisní. Zvlášť poté, co se Garyho pití vymklo zcela kontrole. Jeden z jeho opileckých tahů trval celých 70 dní a jeho jazyk v důsledku alkoholismu zčernal. Dala mu ultimátum: „Léčebna, nebo žádná svatba.“ A on poslechl.

Porážka alkoholu a nejtemnější rozvod

Porážku závislosti na alkoholu Gary Oldman zpětně označil jako „jednu z nejtěžších věcí,“ jakou kdy musel udělat. Paradoxem je, že ke svatbě s Isabellou již nedošlo. Zatímco v roce 1997 docházel do organizace Anonymní alkoholici, seznámil se s modelkou Donyou Fiorentino a během pěti měsíců od seznámení z nich už byli manželé a Donya čekala Oldmanova druhého potomka, syna Gullivera. O dva roky později se jim narodil ještě syn Charlie, avšak již v roce 2001 herec čelil svému třetímu rozvodu.

Ten se ukázal být i tím „nejošklivějším“. Donya totiž v rozvodových papírech mimo jiné uvedla, že ji měl Oldman fyzicky napadnout, škrtit a opakovaně udeřit telefonem do obličeje. Zároveň přidala stížnost na to, že její manžel utrácel horentní sumy za alkohol, drogy a prostitutky. Herec se bránil tím, že si budoucí exmanželka většinu informací sprostě vymyslela. Zajímavostí je, že vyšetřování Oldmanovi žádný z údajných přečinů neprokázalo a byl to právě on, komu byli nakonec synové ze třetího manželství svěřeni do péče.

Ikonické role a snad už poslední svatba

Dvojice synů měla na hercův život i kariéru pozitivní dopad. Rozhodl se věnovat veškerou energii jejich zabezpečení a výchově, přičemž svému manažerovi dle svých slov řekl: „Chtěl bych dělat co nejméně práce za co nejvíc peněz.“ Což je mimochodem důvod, proč si nakonec zahrál v Harry Potterovi i trilogii Temný Rytíř. Řadu let se rovněž vyhýbal romantickým pletichám, avšak v roce 2008 neodolal o 20 let mladší jazzové zpěvačce Alexandře Edenborough, z níž se stala paní Oldmanová číslo čtyři.

„Nejsem pyšný na to, že jde o mé čtvrté manželství. Ale tohle je šťastné a snad i moje poslední,“ dušoval se v té době herec. Ani tentokrát mu však nebylo přáno a v roce 2015 přišel další rozvod, za nějž Oldman vinil především věkový rozdíl. Veleúspěšný umělec v něm dle US Weekly Alexandře zaplatil bezmála 80 milionů korun a podělil se s ní i o své majetky včetně domů či aut. Asi vás nepřekvapí, že dnes je Gary Oldman ženatý již popáté, v roce 2017 si vzal spisovatelku a uměleckou kurátorku Gisele Schmidt. O rok později rovněž získal Oscara za snímek Nejtemnější hodina. Herec, který loni potvrdil myšlenky na konec kariéry, se však opět dušuje, že tentokrát už je to opravdu napořád.

Zdroje: IMDB / Express / Daily Mail / US Weekly / TheTimes

Sdílejte článek
Štítky rozvod rodina manželka alkoholismus Hollywood závislost herec děti Gary Oldman Ceny Oscar Uma Thurmanová Lesley Manville Donya Fiorentino Alexandra Edenborough Gisele Schmidt

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.