6 důvodů, proč lidé podvádějí své partnery. Co vede k nevěře a jak jí předcházet

Horoskopy: Nevěra

Nevěra se v partnerských vztazích objevuje už od pradávna. Co k tomu lidi vede? Proč někteří zkrátka nedokážou být věrní? Vysvětlení existuje hned několik.

Zjištění, že vás váš partner podvedl může být zdrcující. Cítíte zradu, vztek, smutek a stále dokola si pokládáte otázku: „Proč?“ Proč lidé ve vztahu podvádějí? Co je vede k tomu, že zradí toho, koho dříve bezpodmínečně milovali? Svých činů mohou litovat, přesto je zopakují. Nevěrou si prošla také řada známých osobností. Nedávno jsme vás informovali například o modelce Anetě Vignerové. Těžké chvíle zažila také herečka Veronika Žilková. Z hlediska psychologie můžeme najít několik možných příčin zahýbání.

1. Nespokojenost ve vztahu

Někteří lidé ve vztahu ztratí schopnost otevřeně komunikovat se svým partnerem. V důsledku změn, jako je například příchod dětí, změna práce či dalších aspektů, které se mezi partnery mohou objevit, dojde k odcizení.

Svou nevěru pak někteří jedinci využijí k ukončení vztahu. Může k tomu dojít například ve chvíli, kdy sami nemají dostatek síly a odvahy na to vztah férově ukončit.

Mohlo by vás zajímat: Nevěra podle hvězd. Blíženci podvádějí ze zvědavosti, Ryby se nechávají svést

2. Nevěra je pro ně vzrušující

Do této kategorie spadají lidé, kteří si prostě nemohou pomoct. Svého partnera milují, přesto všechno se opakovaně dopouští podvádění a lží. Nevěra je pro ně jakási vzrušující hra.

Mohou to být i lidé, kteří se po samotném činu cítí hrozně, přesto všechno to pak udělají znovu. Většinou se jedná o jedince, kteří mají emocionální problémy, traumata z dětství, špatné sebevědomí, anebo svádí boj sami se sebou. Nevěra je pro ně způsob uspokojení a útěk od problémů, které nemají odvahu řešit.

3. Nenaplněný sexuální život

Občas ve vztazích dochází k tomu, že se sexuální touhy a preference dvou lidí začnou rozcházet. Jeden může mít například jinou potřebu a touží mít sex častěji. Odmítání ze strany partnera pak může vést k tomu, že si uspokojení začne hledat jinde. V tomto případě je ale vše o komunikaci a spíše, nežli k nevěře, by se neuspokojený člověk měl uchýlit k upřímnému rozhovoru a o všem svému partnerovi/partnerce říct. Ve většině případů pak lze najít nějaký rozumný kompromis nebo dojde k uvědomění. Nejhorší je mlčení, kdy partner nemá tušení, že druhému něco vadí, a tudíž s tím ani nemůže nic dělat.

4. Vztek/Odplata

K tomuto stupni reakce může dojít třeba v případě, že jste svému partnerovi například už v minulosti nevěru odpustili. Bohužel sami v sobě stále svádíte boj a napadne vás myšlenka „ublížil mi, tak mu ublížím také“. Ve většině případů tohle absolutně nefunguje a tím spíš se váš vztah v důsledků nedostatečné důvěry rozpadne.

Pokud je někdo na svého partnera naštvaný a neumí s ním o problému komunikovat, opět je zde červená vlajka. Dříve či později totiž může přijít někdo, kdo mu začne lichotit a dávat pocit, který už u svého partnera nemá. Nezapomínejte na to, že každý vztah je zpočátku zalitý sluncem a je velice jednoduché někomu lichotit a dát pocit výjimečnosti. Problémy ale přijdou, a to vždycky. Je to o tom, jak se k nim postavíte a zda je budete řešit. Musíte vědět, zda vám za to ten člověk zkrátka stojí.

Přečtěte si také: Jste připravená na otevřený vztah? Zjistíte to díky těmto 5 otázkám

5. Nedostatečné sebevědomí

Důvodem, proč lidé podvádějí, bývá také nedostatečné sebevědomí. Sex s někým novým jim může dodávat chvilkový pocit atraktivity, toho, že po nich někdo touží, mohou si připadat sebejistější a úspěšní. Hledají chvilkové uspokojení u cizích lidí, protože sami nejsou dostatečně silní na to, aby dokázali změnit svůj přistup sami k sobě a svému životu. Nemají dost odvahy na otevřenou komunikaci se svým partnerem a schopnost pracovat sami na sobě. Zvolí si raději tu nejsnazší cestu, která je však zároveň zbytečnou cestou utrpení a bolesti.

6. Chyba

V neposlední řadě se pak jedná o jednorázovou chybu. Zaškobrtnutí, kterého nevěrník nesmírně lituje. Existuje několik možných scénářů a variant, proč se toho dopustil. Může se jednat o kombinaci frustrace, momentální nespokojenosti, nízké sebedůvěry i alkoholu. Tento typ nevěry sice není účelový a předem promyšlený, přesto dokáže být velice zraňující.

Podvedli jste vy?

Pokud jste vy sami podvedli svého partnera, je důležité položit si pár základních otázek. Chcete na svém vztahu pracovat a svého činu litujete? Pokud ano, je na místě vyhledat terapii, klidně i párovou. Pokud ucítíte, že máte touhu v podvádění pokračovat, je nejlepší partnerovi říct, že zkrátka momentálně nejste schopni větších závazků. A v neposlední řadě, pokud cítíte, že vaše city k partnerovi už prostě nejsou takové, jaké byly, vztah férově ukončete. Nikdo nechce zraňovat a být zraňován… Nevěra vždy nemusí znamenat konec vztahu, vyžaduje to ale spousty práce.

Zdroj: Healthline.com


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.