Celebrity

11. května 2024 07:00

David Laštovka

Skupina Elán má náhradu za Vaša Patejdla. Pavol se k nám hodí, oznámil Jožo Ráž

Jožo Ráž poodhalil detaily chystaného koncertu

Skupina Elán po smrti zakládajícího člena Vaša Patejdla, který zemřel loni v létě ve věku 68 let po těžké nemoci, představila plány do budoucna. Končit se rozhodně nechystá. Jožo Ráž, který se po dlouhé době objevil na veřejnosti, překypoval dobrou náladou a vitalitou. Překvapil i tím, jak dobře vypadá.

Skupina Elán představila novou píseň, která nese název Znova sa ma dotkni. Zároveň veřejnost seznámila s novým hráčem na klávesové nástroje, který nastoupil na místo zesnulého Vaša Patejdla. Stal se jím Pavol Bartovic. „Je to výborný klávesák a velmi se nám hodí. Hrajeme totiž všechno živě, takže potřebujeme ruce, které obstarají vše potřebné, abychom nemuseli používat mašinky, playbacky a podobně,“ uvedl Jožo Ráž na tiskové konferenci v Praze.

Kapela si také zahraje se symfonickým orchestrem na chystaném koncertě Elán Rock Symphony v O2 aréně 7. února příštího roku. Doprovodí ji Bohemian Symphony Orchestra Prague v čele s šéfdirigentem Martinem Šandou.

Čtěte také: Zemřel Vašo Patejdl. Kolegové ze skupiny Elán mu poslali dojemný vzkaz

Jožo Ráž, který letos v říjnu oslaví 70. narozeniny, působil velmi uvolněně. Rozdával úsměvy na všechny strany, vtipkoval a vypadal velmi dobře. Jak zmínil, v rámci možností se snaží udržovat v kondici.

Jak Vašo Patejdl vycházel s Rážem?

Zesnulý Vašo Patejdl skupinu Elán spoluzakládal jako čtrnáctiletý mladík. Napsal pro ni spoustu nesmrtelných hitů, díky nimž se parta okolo frontmana Jožo Ráže stala hvězdami československé hudební scény. Přesto se rozhodl  kapelu v dobách největší slávy opustit. Jak se během života svěřil redaktorovi webu Prima Ženy, neshody mezi ním a Rážem nebyly důvodem. Jednoduše si uvědomil, že už na tuzemské scéně dosáhli všeho, čeho dosáhnout mohli, a víc už dokázat nemohli. Navíc se projevila únava. Mnoho koncertů, cestování a nahrávaní. V roce 1985 se proto vydal na sólovou dráhu.

Když Ráž oznámil konec své kariéry, mrzelo ho to

Po jedenácti letech se však do Elánu vrátil znovu. Kapela slavila patnácté výročí a k tomu plánovala odehrát turné s patnácti koncerty. „Pak se šla točit nová deska, ke které mě kluci přizvali a já už tam zůstal. Už jsme nejezdili stovky koncertů ročně, to mi vyhovovalo,“ vysvětloval Vašo Patejdl redaktorovi webu Prima Ženy.

Mohlo by vás zajímat: Vašo Patejdl si k manželce přibral mladší ženu, roky udržoval paralelní vztah

Když před šesti lety frontman Elánu Jožo Ráž oznámil ukončení své hudební kariéry a odehrál poslední koncerty, trochu ho to mrzelo. „Skupina Elán by teoreticky mohla fungovat dál i bez něj, na ‚značku‘ máme kromě Joža právo i já a Jano Baláž. Ale bez Joža by to nebylo ono,“ sděloval tehdy Vašo.

Vašo Patejdl zemřel po krátké nemoci v srpnu 2023:

Sdílejte článek
Štítky smrt Slovensko hudba koncert hudební skupina zpěvák Praha Elán Jožo Ráž Ján Baláž turné Václav Patejdl

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.