Životní styl

25. července 2023 14:20

Eliška Reiglová

Stereotypy o majitelích koček už dávno neplatí. Zvíře léčí stres, ne samotu

Je bez přátel, společenského života, v pokročilém věku a většinou jde o ženu. Tak zní nejčastější předsudky o majitelích koček. Nejnovější průzkum ale ukázal, že tomu tak ve skutečnosti vůbec není a běžní kočičí páníčci vypadají úplně jinak. Většina z nich navíc uvádí, že jsou po pořízení chlupatého společníka celkově spokojenější a neumějí už si život bez kočky představit.

Kočka byla pro lidi v minulosti něčím posvátným, krásným, magickým a uctívaným. Nejsilnější vlastnost těchto zvířat, pro kterou je lidé napříč staletími vyhledávají, je lov drobných hlodavců. To kočka zvládá bravurně, a tak není divu, že chránila staré egyptské sýpky, plavila se s námořníky po světě a ochraňovala úrodu zemědělcům ve stodole.

Podívejte se, jak poznáte, že je vaše kočka nemocná:

Lepší život s kočkou

I přes její důležitou roli v mnoha kulturách se dnes často setkáváme s názorem, že chovatelé koček jsou podivíni, samotáři nebo opuštěné postarší ženy. Pokud si kočičí krásku pořídí muž, může se setkat s názorem, že je zženštilý. „Tyto stereotypy jsou ve společnosti dlouho zakořeněné, proto jsme se v průzkumu zaměřili právě na vnímání majitelů koček společností a srovnali ho s tím, jací chovatelé koček ve skutečnosti jsou,“ vysvětluje Kamil Kunc z agentury NMS Market Research, která průzkum vytvořila.

Dle výsledků je představa o typickém chovateli těchto mazlíčků jasná: V 72 % si respondenti myslí, že je to žena, a 51 % z nich si myslí, že jde o nezadaného člověka. Zajímavé je, že u mužů se vlastnictví kočky téměř nepředpokládá. To, že kočku vlastní muž, si myslí pouze 5 % dotázaných.

Čtěte také: Jóga s mazlíčky. Jednoduché ásany zvládnete doma s pejskem i kočkou

A teď abychom to uvedli na pravou míru. Podle výsledků průzkumu se věci mají úplně jinak. Většina majitelů koček žije v páru, a zvíře pro ně tedy primárně není lékem na samotu. Přináší jim naopak úlevu od stresu a uklidňuje je. Je pravdou, že většina kočičích majitelů jsou ženy, jde ale pouze o 58 %. To znamená, že poměr ženských a mužských majitelů je téměř půl na půl.

Bez ohledu na pohlaví existují určitá pravidla, kterých bychom se měli v přístupu ke kočkám držet. Není pravda, že ji nelze vychovat. Naopak je důležité začít s výchovou již od útlého věku. „Důležité je jasně nastavit pravidla, a to ideálně už od koťátka. Například pokud nechceme, aby nám kočka v budoucnu chodila na stůl, nesmíme ji v tom podporovat třeba tím, že si kotě na stůl dáme a budeme si tam s ním hrát. V momentě, kdy kočka na stůl vyskočí, je vždy zapotřebí být důsledný, vzít ji a říct třeba: ‚Ne, nesmíš!‘ A položit ji na zem. Chvilku trvá, než to kočka pochopí, ale pak to často respektuje,“ popisuje kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová.

Každý třetí Čech má doma kočku a považuje ji za člena rodiny

Oblíbenost tohoto čtyřnohého mazlíčka dokládá i fakt, že alespoň jednu kočku v domácnosti má téměř třetina obyvatel. Každý třetí majitel přitom svou kočku bere jako právoplatného člena rodiny. S tím jde ruku v ruce, že si kočky ustavují jisté rituály a návyky ve společném soužití.

Mohlo by vás zajímat: 5 zábavných historek, jak mohou psi ovlivnit váš milostný život

„Kočky milují rutinu a ritualizaci. Není to ale pro ně v pořádku, protože v momentě, kdy kočka zapadne do moc velkého stereotypu a vy ho narušíte, může to kočku velmi rozhodit a vystresovat. Může to být klidně taková banalita, jako že denně chodíte z práce v pět hodin, vaše kočka je na to zvyklá, ale jednoho dne si po práci zajdete s kolegyní na skleničku vína nebo na kávu, přijdete o pár hodin později a může se stát, že budete mít počůranou postel nebo gauč. A to jen proto, že vaše kočka byla vyděšená ze změny rutiny. Je dobré kočky trénovat na to, že každý den je jiný. V budoucnu jim to pomůže vyrovnat se se složitými situacemi, jako například že chcete jet na dovolenou,“ uvádí Klára Nevečeřalová.

Život s kočkou má více benefitů, než tušíte

Většina majitelů koček (64 %) uvedla, že se jim po pořízení kočky zlepšila spokojenost se životem. „Kočka je zvíře, které přilne k srdci snad každému chovateli. Mít ji a starat se o ni je závazek na 15 až 20 let života – a to už není málo na společné zážitky. Kočičky si navíc dělají velmi silné citové vazby k různým členům domácnosti, a to i k dětem. Rádi s nimi dovádí, protože to jsou také mláďata a je s nimi legrace,“ objasňuje Klára Nevečeřalová.

Čtěte také: Chování koček rozluštěno. Když se na vás dívá a pomalu mrká, má vás ráda. U psů je to jinak

Proto také vznikla iniciativa s názvem #Iamacatperson, jejímž cílem je ukázat veřejnosti, že vlastnit kočku má mnoho benefitů, a to nejen nepřítomnost hlodavců v domě. „Kontakt s kočkou, tedy její hlazení a mazlení se s ní, snižuje v lidském těle hladinu stresového hormonu kortizolu. V dnešním uspěchaném a stresem nabitém světě pak večerní pomazlení s kočičkou může působit jako balzám na duši. Iniciativa inspiruje k tomu, abychom se hrdě hlásili k tomu, že kočku máme, a uvědomovali si, čím vším náš život obohacuje,“ říká Klára Nevečeřalová, která se s iniciativou spojila.

Pozor na stres

Stejně jako u jiných domácích mazlíčků i u koček je potřeba, aby chovatelé dbali na jejich výživu. Ta je totiž klíčová pro jejich fyzickou kondici, tedy aby kočka nebyla podvyživená nebo obézní. Pro majitele koček to znamená důsledně číst složení potravy a vybírat kvalitní krmivo od ověřené a důvěryhodné značky. Aby byla kočka zdravá a fit, je potřeba si u ní dávat pozor na stres, jelikož ten dokáže u těchto tvorů vyvolat různá zdravotní onemocnění, a tak je důležité držet kočku v bezpečí a na případné stresové situace, jako je například návštěva veterináře, ji trénovat.

Mohlo by vás zajímat: Kočky můžete vychovat, ba dokonce vycvičit! Tresty na ně ale neplatí

A jak poznáme, že je s námi kočka spokojená? „Čtyřnohý mazlíček často projevuje svou lásku už jen tím, že s námi chce být. Pokud se kočka ještě ráda přijde pomazlit, ducne vás hlavičkou nebo vás vítá při návratu domů, popřípadě se vám otírá o nohy, je velmi pravděpodobné, že vás vaše kočka přímo zbožňuje,” uzavírá Klára Nevečeřalová.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.