Celebrity

18. prosince 2022 16:45

David Laštovka

Tajemství Jany Štěpánkové. Manžel měl slabost pro Elišku Balzerovou, bratr se zastřelil

Herečka Jana Štěpánková, která zemřela ve věku 84 let, zanechala v české kinematografii výraznou stopu. Od její smrti letos uplynuly čtyři roky. Jaké bylo soukromí nezapomenutelné umělkyně?

Balzerová byla pro jejího muže múzou

Životní láskou Jany Štěpánkové byl režisér Jaroslav Dudek (†68), se kterým měla syna Jana. Manželství bylo šťastné, k jedné vážné krizi ale přece jen došlo. Na začátku natáčení seriálu Nemocnice na kraji města se Dudek zakoukal do Elišky Balzerové (73), která se stala jeho velkou inspirací. Paradoxní bylo, že právě s ní měla Štěpánková v seriálu spoustu společných scén. „Eliška Balzerová byla pro Jaroslava Dudka velkou múzou. Ona v době, kdy finišovaly přípravy na natáčení nemocnice, přestoupila z Brna do vinohradského divadla. Tam si jí všiml a rázem obsadil do seriálu,“ prozradila v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 Magdalena Dietlová, manželka režiséra seriálu Jaroslava Dietla (†56).

Ztratila dvě životní lásky najednou

Když Jaroslav Dudek v srpnu roku 2000 zemřel, Štěpánkové se zhroutil svět. Krátce nato se navíc musela poroučet z Divadla na Vinohradech, kde strávila 30 let. „Neprodloužili mi smlouvu a najednou jsem tak ztratila dvě životní lásky. Kdybych neměla syna, nevím, jak bych to zvládla,“ svěřovala se tehdy v rozhovoru pro MF DNES. Na svého syna Jana, který pracuje jako programátor v IT sféře, byla velmi pyšná. Díky němu se dočkala i vnoučat, které bezmezně milovala.

Bratr Jany Štěpánkové Petr přijal spolu s manželkou Zlatou Adamovskou pozvání do talkshow 7 pádů Honzy Dědka:

Těšila se na Vánoce, kterých už se nedožila

Její největší neřestí bylo kouření. S cigaretami začala hned po škole. Zlozvyku se dokázala vzdát až po 60 letech, a to kvůli zdravotním problémům. „Pro jistotu cigarety nosím v kabelce, je to ale opravdu jen pro ten pocit, nevyndávám je,“ prozradila rok před smrtí deníku Blesk. Osudnou se jí stala plicní embolie po zápalu plic, se kterým byla měsíc hospitalizována v nemocnici. Do poslední chvíle věřila, že všechno dobře dopadne. „Na svátky už bych měla být doma. Těším se na rodinu. Budou mě obskakovat, opečovávat a já nebudu dělat vůbec nic. A také že ještě nemohu nic dělat. Jsem ještě příliš slabá, říkali páni doktoři,“ sdělovala ze špitálu na začátku prosince roku 2018 deníku Blesk Jana Štěpánková. Domů už se bohužel nevrátila. Zemřela 18. prosince, rodina její skon oznámila až po třech dnech.

Bratr Martin spáchal sebevraždu

Herectví se věnovali i dva její bratři Petr a Martin. Druhý zmiňovaný poslední čtyři roky života bojoval s rakovinou. A vytrpěl si své. Nejdříve mu operovali nádor na krku a při druhém zákroku mu vzali ledvinu. Dostal se do stadia, kdy nemohl chodit, měl silné bolesti, které vycházely od nervů a kyčlí. Herec, který se po revoluci věnoval politice a působil i jako ministr kultury, se domníval, že má metastáze v celém těle. Strach z pomalého umírání, z bezmoci a krutých bolestí ho dohnaly až k sebevraždě. V podvečer 16. září 2010 si ve svém bytě zbraní prostřelil hlavu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.