Celebrity

6. června 2023 06:05

David Laštovka

Ladislav Smoljak mohl podle Svěráka napsat víc scénářů. Rozhádali se spolu kvůli ženě

Style - David Smoljak

Od smrti režiséra Ladislava Smoljaka, kterého proslavily komedie Marečku, podejte mi pero!, Jáchyme hoď ho do stroje!, Na samotě u lesa! či Kulový blesk, v těchto dnech uplynulo 13 let. Soukromí nezapomenutelného českého umělce, který byl původní profesí učitel, by vydalo na román.

Ladislav Smoljak se během života stačil oženit třikrát, ale ani jedno manželství mu nevydrželo. Nebral to ovšem jako životní prohru, vážil si toho, že se díky tomu dočkal čtyř dětí, synů Davida a Filipa a dcer Kateřiny a Alžběty, na které byl velmi pyšný. Kvůli poslední ženě Alici si ovšem přestal rozumět se svým nerozlučným parťákem Zdeňkem Svěrákem.

„Zdržovala nás od psaní. Ona byla taková pracovitá, že on měl jen vymezený čas na psaní, a pak musel jít domů dělat, třeba pomáhat zedníkovi. I díky ní toho na světě hodně postavil a vybudoval. Myslím, že toho mohlo být klidně míň a mohlo tu být o dva i tři scénáře více. Vyčítal jsem mu jeho budování, respektive způsob. Budoval několik bytů, jeden dům, jeden obytný vůz, všechno rukama. Třeba udělal zkoušky na náklaďák a ten auťák si pak koupil, aby mohl otloukat cihly a nemusel platit řidiče a dopravu. A já se vztekal, že kdyby si na to najmul lidi, mohli jsme místo toho psát a napsat toho víc,“ přiblížil Zdeněk Svěrák v televizním dokumentu Tajemství Ladislava Smoljaka.

Na co sbalil Dádu Patrasovou?

Mezi utajované lásky Ladislava Smoljaka patřila Dagmar Patrasová, kterou obsadil do svých komedií Vrchní, prchni! či Trhák. Jejich poměr měl ovšem háček. Zatímco Dáda byla tehdy single, on byl ženatý. „Láďa byl můj učitel, ukazoval mi, jaký je život a udělal ze mě filmovou hvězdu. Nemám se za co stydět, byla jsem v tu dobu svobodná a volná a jeho manželství, jak se mi tehdy svěřil, bylo před rozpadem. Nakonec se pak také rozvedl. Milovala jsem jeho osobnost, měl pro mě obrovské duševní charisma. Hodiny jsme spolu proklábosili. S ním jste si mohli povídat úplně o všem,“ zavzpomínala Patrasová v knize Fenomén Dáda.

Mohlo by vás zajímat: Herec a zarytý komunista Bedřich Prokoš: Za Svěráka a Smoljaka žehlil průšvihy

Ladislav Smoljak se dožil 78 let. Zemřel na rakovinu 6. června. I přes zdravotní problémy se snažil hrát do poslední chvíle. V divadle Járy Cimrmana hrál ještě pouhých deset dní před smrtí.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.