Celebrity

24. března 2023 17:30

Tomáš Durčák

Teorii velkého třesku ukončil Sheldon: Co vedlo Jima Parsonse k odchodu ze seriálu?

Role Sheldona Coopera mu přinesla nepředstavitelnou slávu, celou řadu ocenění i nemalé bohatství. Jednu dobu byl dokonce označován za nejlépe placeného televizního herce světa. Přesto se Jim Parsons (50) rozhodl v roce 2018 seriál opustit, čímž způsobil oficiální konec seriálu po 12. řadě. Následně vysvětlil, že za jeho odchodem stála série incidentů v osobním životě.

Byť se může zdát, že Jim Parsons si v životě zahrál jen roli Sheldona, ve skutečnosti svou první roli dostal už v šesti letech a odmalička byl odhodlán stát se hercem. I proto vystudoval divadlo na Houstonské univerzitě. Jeho kariérní začátky nebyly vůbec špatné, ale odehrávaly se především na divadelních jevištích, což je důvod, proč o něm v Evropě až do startu seriálu Teorie velkého třesku nikdo neslyšel.

Dle jeho vlastních slov se účastnil asi 15 až 30 pilotních dílů televizních seriálů, přičemž drtivá většina z nich selhala a žádná televize o ně neměla zájem. Výjimkou se stal právě sitcom o skupince poťouchlých vědců milujících komiksy. Role fyzika Sheldona Coopera mu nakonec vynesla celkem šest nominací na prestižní cenu Emmy, z nichž čtyři proměnil ve vítězství. Za seriál v roce 2013 získal také Zlatý glóbus.

Parsons díky roli Sheldona pohádkově zbohatl

Díky seriálu Teorie velkého třesku byl Parsons finančně zajištěný. Již od čtvrté řady seriálu měl Parsons garantováno 200 tisíc dolarů (asi 4,5 milionu Kč) za každý díl sitcomu včetně navýšení odměny pro další tři série a zároveň procentuální podíl ze zisků, které titul utrží. Dle poslední známé smlouvy z roku 2014 seriálový Sheldon od osmé řady inkasoval rovný milion dolarů za každý díl, stejně jako více než 1 % veškerých příjmů seriálu. V roce 2018 jej Forbes označil jako nejlépe placeného televizního herce.

Absolutním šokem se nicméně stalo jeho rozhodnutí odmítnout v roce 2018 nový kontrakt, který by mu zaručil 50 milionů dolarů (v přepočtu více než 1,1 miliardy Kč) za řady 13 a 14. Jeden z tvůrců seriálu Chuck Lorre již dříve prohlásil, že pokud by měl odejít kterýkoli z hlavních herců, pak Teorie velkého třesku skončí. A jak řekl, tak také udělal. Odchod Jima Parsonse znamenal, že byl současně ohlášen konec seriálu po 12. řadě a 279 dílech. Nutno dodat, že k nelibosti řady fanoušků, kteří měli za to, že konec jejich srdcového sitcomu je vinou představitele Sheldona.

Konec seriálu zapříčily komplikace v soukromí

Až v roce 2020 se herec rozhodl veřejně vysvětlit, co ve skutečnosti za jeho rozhodnutím odejít z veleúspěšného seriálu stálo. „Byla to velmi složitá cesta, jak si asi umíte představit. Nicméně musím přiznat, že už před 11. a 12. řadou jsem měl ve svém srdci podezření, že poté skončím,“ přiznal Parsons v podcastu. Jeho domněnku následně umocnily komplikace v jeho osobním životě.

Krátce po dotočení 11. řady se přesunul do New Yorku, kde měl mimo jiné hrát na Broadwayi. Jeden z jeho milovaných psů však v tu dobu vážně onemocněl, zatímco Jim kvůli práci neměl čas s ním být. „Vypadal hodně špatně. Já jsem byl už vážně vyčerpaný a říkal jsem si, že ten pes zemře, zatímco já budu v práci a cítil jsme se kvůli tomu hrozně,“ svěřil se představitel Sheldona.

V klíčovém momentě Jima „osvítilo“

„Následující dny jsem byl neustále jako na trní. Připadal jsem si, jako bych stál na okraji propasti,“ přiznal Parsons s tím, že právě v tu chvíli zřejmě zasáhl osud. Při zkoušce před posledním vystoupením na Broadwayi uklouzl a zlomil si nohu. Což mu následně poskytlo čas konečně se zastavit, rozhlédnout se a promyslet si, co vlastně skutečně chce. „Měl jsem takový osvícený moment, který považuji za velké štěstí. Říkal jsem si, že je načase už dále nezrychlovat, ale něco zásadně změnit,“ popsal herec, jak došel k názoru seriál opustit.

Dalším důvodem měl být i fakt, že Parsons měl do konce natáčení 12. řady oslavit 46. narozeniny. Jeho otec zemřel v dvaapadesáti letech při autonehodě, což jej rovněž donutilo zamyslet se. „Nejsem pověrčivý ani nic podobného. Donutilo mě to ale zamyslet se nad tím, co dělám a budu dělat nadále,“ přiznal Parsons, který v roce 2012 prohlásil, že je gay a již 10 let má šťastný vztah s partnerem Toddem Spiewakem (46), kterého si v roce 2017 vzal za manžela.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.