Tetování jako psychická pomoc. Životní bolest a jizvy se změnily v umění

Nehoda, násilí, nemoc a další neštěstí často zanechají nejen hluboký zásah v psychice, ale také na kůži v podobě jizev. Někteří lidé se rozhodnou nést jizvu jako znak síly, se kterou bolest překonali, jiní ji nechají proměnit v umění, aby získali nové sebevědomí a radost ze života. Podívejte se na velkou galerii tetování, kterými tatéři zakryli životní rány.

Umělkyně a tatérka Jody Stoski (47) z Calgary v Kanadě začínala svou kariéru jako maskérka a netušila, že svou techniku někdy použije sama na sobě. V roce 2013 jí odstranili štítnou žlázu a následující rok se jí podařilo nevzhlednou jizvu zakrýt tím, že ji sama obarvila inkoustem. Poté začala využívat umění 3D tetování k zakrývání jizev po chirurgických zákrocích nebo sebepoškozování u ostatních lidí.

Mohlo by vás zajímat: Konec třetího manželství? Sylvester Stallone si nechal přemalovat tetování ženy

Jody založila vlastní kliniku Cinnamon Girl a v roce 2020 pak také školicí firmu. Její manžel Kevin Stoski opustil svou práci, aby s ní mohl pracovat na plný úvazek. Škola má stovky studentů po celém světě v Austrálii, Novém Zélandu, Velké Británii, Evropě, Africe, na Středním východě, v USA a Kanadě a nabízí řadu různých ošetření v závislosti na stavu jizvy nebo kůže. Tatérka Jody Stoski doporučuje počkat alespoň rok na zhojení jizvy, pokud to jde, tak ještě déle.

Oblíbenou technikou Jody je 3D tetování, díky kterému jde vytvořit například realistický dvorec po mastektomii (odstranění prsní žlázy, které se provádí nejčastěji kvůli indikaci zhoubného karcinomu prsu). Tetování vypadá jako opravdová vyvýšená bradavka, i když je na dotek zcela hladké. Dokáže však obnovit ztracené sebevědomí, a to je podle Jody zkrátka úžasné.

Lidé se ale uchylují k zakrývání jizev po tetování nejen při ohrožení rakovinou prsu, ale i po nejrůznějších chirurgických zákrocích, úrazech, sebepoškozování nebo fyzickém násilí. Umění jim pomůže zapomenout na bolest nebo naopak připomenout, jak dokázali být silní. Podívejte se do galerie.

Zdroje: profimedia.cz, boredpanda.com, TikTok, Instagram

Tetování bývá velkým tématem i v divácky oblíbeném pořadu Prostřeno!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.