Zdraví a nemoci

10. května 2023 14:00

Komerční sdělení

Tupozrakost – jak probíhá diagnostika a léčba amblyopie u dětí?

Máte podezření, že se u vašeho dítěte objevila tupozrakost? Jaké jsou její příznaky a v čem spočívá léčba?

Co je to tupozrakost a jak vzniká?

Tupozrakost neboli amblyopie je vývojová voda, která zpravidla postihuje pouze jedno oko. Nejčastěji se s ní setkáváme v raném dětství, kdy se jedno oko vyvine, jak má, ale druhé je oproti němu pozadu. I proto se v angličtině tupozrakosti říká „lazy eye“, tedy líné oko.

Efektem této vady je rozmazané, rozostřené vidění. Jak ale toto onemocnění vůbec vzniká?

  1. Amblyopie může vzniknout tak, že mozek zaměří svou pozornost pouze na jedno oko, čímž dojde k tomu, že druhé oko se stane „línějším” a nedosáhne stejné ostrosti.
  2. Tupozrakost může být způsobena také nerovnováhou očních svalů.
  3. V některých případech může amblyopie vzniknout v důsledku jiného očního onemocnění.
  4. Příčinou vzniku tupozrakosti je někdy také nepravidelný tvar rohovky či to, že oči neleží v jedné rovině.

Jak u dítěte tupozrakost odhalit?

Lze nějak odhalit, že váš potomek trpí tupozrakostí? Na první pohled nemusí být patrné žádné známky toho, že dítě trpí špatným viděním. Proto s ním musíte pravidelně navštěvovat dětského lékaře, jenž může při vyšetření zraku odhalit, že něco není v pořádku. Někdy je ovšem možné si povšimnout toho, že dítě často naklání hlavu na stranu, může být nemotorné a hůř se orientovat v prostoru.

Do pátého roku života se zrak dítěte stále vyvíjí, proto jsou pravidelné návštěvy doktora důležité. Čím dříve se amblyopie diagnostikuje, tím dříve může začít léčba. Ta je u dospělých mnohem náročnější než u malých dětí.

Průběh léčby tupozrakosti

V čem léčba amblyopie spočívá? Nejčastěji se provádí tak, že se zdravé oko zakryje okluzorem – mozek tedy začne více namáhat postižené oko, protože zkrátka nemá jinou možnost. Někdy může být aplikována také brýlová korekce. Aby byla léčba účinná, je nutné potomka hlídat, aby okluzor či dioptrické dětské brýle poctivě nosil.

Někdy to může být pro děti nepohodlné a nepříjemné, ale výsledkem budou zdravé oči, tudíž se doporučuje být coby rodič nekompromisní a hlídat, zda si dítě okluzor či brýle nesundává. Tupozrakost je sice nepříjemnou oční vadou, ale dá se poměrně snadno léčit. Důležitá je i včasná diagnostika, proto nepodceňujte návštěvu lékaře.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.