Ukrajinské čarodějnice: Jak si přivolávaly lásku a jak dnes zahánějí válečné zlo

Na Ukrajině se uchovávají dávné zvyky, obyčeje a také lidové pověry. Jsou regiony, jako Polesí, kde se léčí bylinkami, kouzly i modlitbami. Pomáhá se od zlých kleteb, radí i plní přání. Šeptuchy, babušky, či vědmy se o své vědění dělí s vybranými lidmi. Diktují jim svá kouzla, mluvená i šeptaná zaříkávadla a skrze dotyk předávají svou sílu a moc.

Ukrajinské vědmy jsou svázané s pravoslavnou vírou a dodržují různé půsty, které posilují jejich schopnosti uzdravovat modlitbou. Věří, že skrze ně působí boží síla. Pokud by někomu odmítly pomoci, byl by to hřích. Na Ukrajině existují i čarodějnice, které pracují s pohanskou magií. Říká se, že když někomu chtějí něco nemilého provést, přiblíží se k němu v podobě žáby.

Před zlými čarodějnicemi se lidé chránili tím, že si vyrobili brož z jehlice ozdobené červeným květem a nosili ji špicí směrem k zemi. Kdykoliv na člověka pohlédlo zlé oko, zachytil ho červený květ a jehla poslala neštěstí do země jako hromosvod blesk. Jinde se ochraňovali tím, že na oděv sepnuli dva spínací špendlíky do tvaru kříže.

Květina opředena magickou symbolikou

Drobná stálezelená rostlinka s modrofialovými květy barvínek prý umí uklidnit spory, usmiřovat a odbourávat nenávist nepřátel a posilovat přátelství. Na Ukrajině je barvínek symbolem věčné lásky, nesmrtelnosti lidské duše i splněných přání. Sázel se kolem obydlí, aby zajistil dlouhý a šťastný život a pokoj v duši po smrti. Drobná fialová kvítka si dívky vplétaly do vlasů, aby si navždy udržely milovaného mládence blízko sebe. Barvínkem se zdobily i svatební bochníky chleba, aby byl svazek šťastný a dlouhý.

Magická síla barvínku pomáhala v tužbě po opětované lásce. Rostlinka dokázala vzbudit vášeň, bylo k tomu však potřeba sníst okvětní plátek květu. V minulosti se sice barvínek používal v lidovém léčitelství, odvar z nati prý snižoval krevní tlak, dnes se však rostlina považuje za mírně jedovatou, proto pozor – k vybuzení milostné vášně u svého milého rozhodně použijte bezpečnější způsoby.

Slunečnice symbolizuje i návrat všeho, co zpřetrhala válka

Jedním z nejznámějších symbolů Ukrajiny je slunečnice, která podle jejích tradic přináší klid a v lidském organismu vzbuzuje optimismus. I v těchto dnech se na Ukrajině sejí slunečnice. Až vyrostou, vrátí se do srdce víra, naděje a radost z možnosti být znovu se svými blízkými. Vrátí se vše, co zpřetrhala válka.

Válečné události zrodily další legendu. Na začátku války jedna ukrajinská žena odvážně přišla k ruským vojákům a dala každému po hrstce semen slunečnic s tím, aby semena dali do svých kapes. Proč? Aby po jejich smrti už na svobodné a válkou poničené zemi opět rozkvetly květy žluté slunečnice.

Zdroj: Autorský text Helen Stanku a www.kartarkysvetla.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.