Renáta dojímá svým příběhem. V Chorvatsku našla osudovou lásku, pak o ni přišla
Prostřeno! XXV (99) - Tvrdé maso
Čtvrteční hostitelka Renáta k vaření v repríze speciálu kuchařské soutěže využije byt své maminky. Žije totiž většinu roku v Chorvatsku, kde našla jako mladá lásku. Místní kuchyni má sice v malíčku, přesto se jí všechno nepodaří podle jejích představ. Co se u stolu bude nejvíc kritizovat? A jakým prohlášením hosty Renáta zaskočí?
V soutěži amatérských kuchařů si tento týden porovnávají svoje menu milovníci Chorvatska nebo přímo rodilí Chorvaté. Čtvrteční hostitelka Renáta vsadí na zelenou pastu se škampima, juhu od rajčice, pašticadu sa njokima a dubrovačku rožatu. Vzhledem k tomu, že chorvatsky u stolu rozumí všichni, nebudou mít problém si menu přeložit. Otázkou ovšem je, jestli si pochutnají. Přece jen jsou mezi nimi nároční strávníci. Například Nikolovi se stále něco nelíbí a je dost mlsný.
Hostům se Renáta svěří, že vlastní 150 olivovníků. O sklizeň se stará sama s rodinou, protože stromy nerodí každý rok. Milan se nechá unášet představou, že má Renáta za domem lis a může si doma vyrobený olivový olej dát na chleba. Ve dvaceti letech se hostitelka přestěhovala do Chorvatska za manželem, kterého potkala během dovolené. Podobně jako úterní hostitelka Irinka před lety musela spolu s dětmi utéct před válkou v Jugoslávii. Na rozdíl od Irinky v Česku nezůstala natrvalo. Renátin chorvatský manžel bohužel před 12 lety zemřel. Naštěstí má Renáta rodinu, o kterou se může opřít. Má dva syny (32 let a 30 let) a dvě vnoučata. Žije se syny a jejich rodinami v jednom domě rozděleném na jednotlivé byty. Baví ji práce na zahrádce a pěstování oliv.
Neuvěříte, čím se v Chorvatsku Renáta zabývá:
Maso stále nechce změknout
Hostitelka od května do října pronajímá apartmány. V dalmatském kraji se jí líbí. Lidé jsou zde prý vláční, nepospíchají a nic moc neřeší. V Prostřeno! se ovšem bude muset otáčet. Renáta se bude trápit s hlavním chodem. Hovězí maso ne a ne změknout. Z hrnce ho přehodí do papiňáku a bude doufat v zázrak. Ani po třech hodinách však nebude se svým výtvorem spokojená a sama si ho také u stolu zkritizuje. Ostatní by si přitom možná ani nevšimli.
„Je to škoda, že o tom začala negativně mluvit, ještě než jsme to všichni pořádně ochutnali,“ myslí si Milan. Blance se bude zdát maso v pořádku, náročnější strávníci budou ovšem strhávat body. Co ještě budou kritizovat, sledujte na prima+ a ve čtvrtek vpodvečer. Kolik si Renáta vyvaří bodů? Jak hostitelka zaujme zábavou, na kterou si pozve kytaristu a společně vystřihnou pár chorvatských písní?