Celebrity

26. května 2024 12:31

Eliška Reiglová

V NHL se trápil, na MS v hokeji září. Z Lukáše Sedláka je po sobotním triumfu hrdina

Češi porazili na MS výběr Švédska

Dostal se až do NHL, do soutěže, o níž mnoho nadějných hokejistů jen sní. Přesto v ní nebyl šťastný, a tak se z velkého rybníka vrátil domů. Leckomu by takový krok mohl připadat nerozumný, Lukáš Sedlák (31) však v semifinále MS v hokeji proti Švédsku zařídil dva veledůležité góly a rázem se stal hrdinou národa.

Semifinálový duel mezi Českem a Švédskem měl být podle většiny hokejových expertů podívanou o nervy, při níž mělo padnout jen málo gólů. Opak se ale stal pravdou, domácí tým v pražské O2 areně totálně přejel severského favorita 7:3. K tomu výrazně přispěl i Lukáš Sedlák, který v závěrečné třetině dvakrát ujel švédským obráncům a bekhendovými blafáky mezi nohy vstřelil gól.

Odchovanec českobudějovického hokeje ještě v juniorském věku odletěl do Ameriky a následně se prosadil i v NHL. To pro Sedláka byla dřina, které obětoval spoustu času a energie. Přestože to vypadalo, že o něj nikdo zájem mít nebude, nakonec ho draftovali Columbus Blue Jackets. Na ledě zprvu pociťoval euforii, která ale rychle opadla.

Čtěte také: Ještě jsme neskončili, burcuje Nečas před finále MS. Se spoluhráči si plní dětský sen

„Prvních deset zápasů v NHL ani nestačíte postřehnout. Jste plní adrenalinu, hrajete dobře, protože to ani jinak nejde, ale po prvním měsíci vám pocit, že jste páni světa, trochu zevšední. Nastává realita. Tak něco ukaž… Výmluvy, že si teprve zvykáte, už neprojdou. Teď už musíte týmu něco konkrétního dát, ne se jen vézt do počtu,“ řekl pro web Bez frází.

Šokující rozhodnutí

Lukáš Sedlák otevřeně přiznává, že jeho výkon tkví i v sebedůvěře. A ta mu chyběla. „Pětadvacet zápasů ne a ne se trefit. Pomohlo mi, že jsem si zašel za asistentem trenéra a poprosil ho, ať dá dohromady nějaké video z mých akcí a probere je se mnou, že se chci zlepšit. Zároveň jsem mu vylíčil své pocity, že si pořád přijdu jen jako záplata, že do NHL nepatřím,“ svěřil se.

Pocit nenaplnění v NHL i nadále přetrvával. V roce 2022 za sebou tak definitivně tyto dveře zavřel a šel hrát do extraligy za pardubické Dynamo. Ukázalo se, že rozhodnutí ani v nejmenším nelituje. Ač se probojoval do ligy, o níž mnoho nadějných hokejistů jen sní, nebyl v ní šťastný. Nedostával totiž mnoho příležitostí k tomu, aby si pořádně zahrál a ukázal, co v něm je.

Čtěte také: KOMENTÁŘ: Český uragán nestopla ani pruhovaná parodie. A zlato? Historie je na naší straně

„Měli jsme asi osm zraněných útočníků, takže jsem jen zaskakoval. Bylo to super, ale paradoxně i kvůli tomu jsem si uvědomil, jak mi chybí hrát přesilovku, být vytížený a vědět, že za chvíli jdu na led. Ne jen čekat na střídačce, jestli náhodou trenér neřekne moje jméno. Zranění se pak začali vracet, já se zase postupně propadal do čtvrté lajny a řekl jsem si, že stačilo,“ vysvětlil pro iDnes.cz, co pro něj bylo bodem zlomu.

Šťastný krok

„Hodně lidem může přijít divné, že jsem se takhle vykašlal na NHL, ale já jsem si tam už něco odehrál. Mám skoro dvě stě zápasů a nestojí mi za to pořád paběrkovat někde ve čtvrté lajně. Ve Philadelphii jsem na jednu stranu hrál docela dost a dařilo se mi, ale taky jsem věděl, že nikdy nebudu výš než ve třetí pětce, když se zrovna někdo nezraní, nebo se mu nebude dařit,“ dodal tehdy.

Čeští hokejisté se po úspěšném sobotním utkání se Švédskem, na jehož výsledku 7:3 se dvěma brankami a jednou asistencí výrazně podepsal i Lukáš Sedlák, v neděli večer utkají se Švýcarskem ve finále mistrovství světa. V pražské O2 areně si zahrají o zlato po 14 letech, kdy naposledy získali titul.

České hokejisty čeká boj o zlato:

Sdílejte článek
Štítky hokejista NHL MS v hokeji hokej Česko Lukáš Sedlák Mistrovství světa v ledním hokeji MS v hokeji 2024 O₂ arena

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 6. 2024

Berani, věnujte dnes velkou pozornost svým přátelům. Někdo z nich možná prochází těžkým obdobím a potřebuje trochu více podpory a pozornosti. Pokud můžete, dejte dohromady několik kamarádů a uspořádejte improvizovaný oběd či večeři nebo jakoukoli jinou aktivitu, která vám umožní se zasmát, sblížit a sdílet. Vaše přátelství jsou pokladem, kterého je třeba si vážit a pečovat o něj.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.