Velikonoční recepty ve zdravém podání: Omeleta, jehněčí, pomazánka i beránek
Velikonoce patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky a jsou zároveň obdobím tradic spojených s vítáním jara. Kluci pletou pomlázky a holky pro změnu barví vajíčka, pečou beránky, mazance a další pochoutky, a tak vedle Vánoc jsou Velikonoce dalším „strašákem” pro většinu lidí, kteří se snaží svou váhu udržet na uzdě. Naštěstí se dají i tradiční velikonoční jídla připravit v odlehčené verzi.
Omeleta s rukolou, špenátem a slunečnicovými semínky
Vhodné pro diabetiky, sportovce, děti a vegetariány, zdroj bílkovin a vlákniny
1 porce, 295 kcal
Co budete potřebovat:
- 1 vejce
- 2 bílky
- 1 hrst baby špenátu
- 1 hrst rukoly
- 1 lžíci loupaných slunečnicových semínek
- 50 ml čerstvého polotučného mléka
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžičku přepuštěného másla
- 2 plátky žitného knäckebrotu
Postup:
1. V míse rozšleháme vidličkou vejce, bílky a mléko a vmícháme také sůl a pepř. Přidáme rukolu, špenát a slunečnicová semínka a ještě jemně promícháme.
2. Směs vlijeme na rozpálenou pánev potřenou přepuštěným máslem (ghí) a z obou stran osmažíme.
3. Podáváme s žitným knäckebrotem.
TIP: Vyzkoušejte tuto omeletu třeba ke sváteční snídani nebo rychlé večeři.
Pečené jehněčí kotletky s rýží a salátem
Vhodné pro děti a diabetiky, zdroj bílkovin, bez lepku
4 porce, 1 porce: 800 kcal
Co budete potřebovat:
Na jehněčí kotlety:
- 600 g (bez kosti) jehněčích kotlet
- 100 ml řepkového oleje
- malou větvičku jalovce
- 1 lžíci tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžičku soli
- 1 mrkev
- 100 g celeru
- 1 petržel
- 3 lžíce přepuštěného másla (ghí)
Na salát:
- 1 středně velkou červenou cibuli
- 160 g fazolí adzuki (v syrovém stavu) uvařených podle návodu na obalu
- sůl a mletý pepř
Na přílohu:
- 200 g hnědé (celozrnné) rýže (v syrovém stavu)
Postup:
Den předem naložíme jehněčí kotlety. Ve větší míse smícháme tymián, jalovec, bobkový list, řepkový olej a trochu vody (asi 1 skleničku) a vše dobře promícháme. Jehněčí kotletky omyjeme, osušíme a osolíme. Naložíme je do marinády a necháme v lednici odležet.
2. Druhý den nakrájíme mrkev, celer a petržel na malé kostičky a orestujeme vše v hlubším kastrolu na přepuštěném másle (ghí). Přidáme maso (už bez oleje), necháme ho ze všech stran zatáhnout a společně se zeleninou dále restujeme. Z marinády vyndáme pouze koření a přidáme ho do kastrolu k masu a zelenině. Podlijeme vodou a dusíme asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Podle potřeby maso podléváme vodou.
3. Mezitím připravíme salát. Uvařené fazolky adzuki smícháme s jemně nasekanou cibulí a salát podle chuti osolíme a opepříme.
4. Jehněčí kotletky podáváme s malým kopečkem celozrnné rýže, kterou připravíme dle návodu na obalu, a s fazolovým salátem.
Zdravá vajíčková pomazánka
Vhodné pro diabetiky, pro celou rodinu, pro vegetariány, zdroj vlákniny, nízký glykemický index
4 porce, 1 porce: 498 kcal
Co budete potřebovat:
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 1 menší cibuli
- 1/3 salátové okurky
- 20 g slunečnicových semínek
- 62 g lučiny (1 rodinné balení)
- sůl a mletý pepř
- nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobení
Postup:
1. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme cibulku a salátovou okurku.
2. Slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi a necháme vystydnout.
3. Všechny zmíněné ingredience dobře promícháme s lučinou a ochutíme solí a pepřem.
4. Pomazánku dozdobíme petrželkou nebo pažitkou a podáváme nejlépe s kváskovým chlebem.
Velikonoční beránek s oříšky
Vhodné pro celou rodinu i vegetariány
cca 15 porcí, 1 porce: 168 kcal
Co budete potřebovat:
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 9 lžic kokosového oleje
- 9 lžic horké vody
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 230 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 3/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
- 45 g mletých vlašských ořechů
- špaldovou mouku na vysypání a máslo na vymazání formy
Postup:
1. V míse ušleháme žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáme olej, vodu, citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva, umleté ořechy a opatrně vmícháme z bílků ušlehaný sníh.
2. Formu na beránka (26 cm) vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Víte, že... ... sladký velikonoční beránek byl symbolem rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné? Dodnes patří k tradičním sladkým pokrmům.