Celebrity

10. června 2022 11:23

David Laštovka

Zapomenutá herecká hvězda Eva Hudečková. Proč ukončila kariéru a co dělá dnes?

Šarmantní Eva Hudečková v sedmdesátých a osmdesátých letech patřila k nejobsazovanějším českým herečkám. Hrávala především mrchy, protivné hysterické ženy. Ztvárnila desítky nezapomenutelných filmových a seriálových rolích, přesto se dobrovolně rozhodla svou úspěšnou kariéru ukončit ve velmi mladém věku.

Seriál Sanitka, komedie Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách, Což takhle dát si špenát, to je jen stručný výčet jejích nejznámějších filmů. „Herectví jsem zbožňovala, protože ve mně vzbuzovalo obrovskou imaginaci,“ svěřila se Eva v rozhovoru pro Český rozhlas.

Kariéru však ukončila velmi brzy. V době normalizace, ještě před svými čtyřicátými narozeninami. Z herecké branže odcházela znechucena. Vadila jí neustálá cenzura, hry, které se v divadle musely hrát.

Pohár trpělivosti přetekl poté, co se při natáčení objevila ve svetru se šachovnicovým vzorem a cenzura v něm viděla skrytý symbol kříže. Všechny záběry se musely přetočit znovu s jiným oblečením. To byla pro ni pomyslná poslední kapka. „Všechny nádherné věci se proměnily v socialistický realismus a hráli jsme úplně jiné kousky. Jediné, co jsem si z toho vzala dobrého, bylo to, že jsem se stále setkávala s úžasnými herci,“ popsala Hudečková.

Muži po ní šíleli, oči měla jen pro jednoho. Houslového virtuosa

Po ukončení herecké činnosti přijímala nabídky už pouze z dabingu. Namluvila řadu světových hvězd, například Meryl Streep, Isabelle Huppert, Romy Schneider nebo Faye Dunaway. Místo herectví se vrhla na dráhu spisovatelskou. Se svým prvním autobiografickým románem, který nesl název Bezhlavá kobyla, debutovala v roce 1992. „Už při studiu herectví jsem psala povídky a lákal mě ten svět ticha a koncentrace, ve kterém mluvíte jen se svou duší,“ prozradila Eva Hudečková.

V době největší slávy po ní muži šíleli, ona však měla oči jen pro jednoho, houslového virtuosa Václava Hudečka, za kterého se provdala. Seznámili se v roce 1975 během natáčení hudební komedie Sedm pater pro tisíc přání, kde oba hráli, a od té doby tvoří nerozlučnou dvojici. Manželství mají idylické. Váží si jeden druhého a jsou si vzájemně oporou.

Cokoliv Eva napíše, dává jako prvnímu přečíst právě jemu. Jeho názory, připomínky, poznatky jsou pro ni velmi důležité a většinou je pak do textů opravdu zapracuje. Václav Hudeček tento týden oslavil životní jubileum – sedmdesáté narozeniny. Evě letos v prosinci bude třiasedmdesát.

Sdílejte článek
Štítky rodina manželství herečka Eva Hudečková Václav Hudeček seriál Sanitka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.