Dezert na víkend: Jahodový dortík, po kterém se jen zapráší
Připravíte ho snadno a rychle. A ještě rychleji zmizí ze stolu.
Je ideální pro všechny, kteří milují jahody, rádi mlsají a zároveň si hlídají, aby po dobrém jídle nepřibrali. Taky krásně vypadá a budete ho mít hotový během chvilky.
A má ještě jedno velké plus - je probiotický, takže pomůže všem, které trápí potíže s trávením. Jen jedna věc vám může vadit - to čekání, než konečně v lednici ztuhne a budete ho moci ochutnat!
Na nic nečekejte. Jahody právě dozrávají a jsou v té nejlepší a nejsladší formě.
Co budete potřebovat:
• 500 g vyzrálých čerstvých jahod • 600 ml bílého jogurtu s probiotickou kulturou • 10 plátků želatiny • 2 lžíce medu • 1/2 lžičky olivového oleje na vymazání misky
1. Jogurt vyndejte včas z ledničky, aby se ohřál na pokojovou teplotu.
2. Želatinu dejte do vhodné misky, zalijte ji studenou vodou tak, aby byla ponořená, a nechte asi 10 minut nabobtnat. Pak z ní vodu vymačkejte, misku s želatinou dejte do mikrovlnné trouby a opatrně krátce zahřejte, až se želatina rozpustí (nesmí se vařit). Pokud nepoužíváte mikrovlnku, rozpusťte želatinu v horké vodní lázni.
3. Vhodnou misku vytřete lehce olivovým olejem a vyložíme mikrotenovou fólií. Jahody očisttěte, nakrájejte plátky a největšími plátky vyložíme dno a stěny formy.
4. V míse smíchejte jogurt s medem a vmíchejte rozpuštěnou želatinu. Tři čtvrtiny jogurtové směsi opatrně nalijte do misky s jahodami, postupně na ni rozložte zbylé plátky jahod a zalijte je zbylým jogurtem se želatinou. Misku zakryjte fólií, dejte do ledničky a krém nechte ztuhnout nejméně 4 hodiny, ale nejlépe do druhého dne.
5. Ztuhlý dortík opatrně vyklopte z misky na talíř a nakrájejte na porce, které můžete ještě ozdobit lístky čerstvé máty nebo meduňky.
-ak-
Mohlo by vám taky chutnat: