Móda a krása

19. října 2024 06:30

Nikola Zatloukalová

Jak na popraskané paty? Pomáhají speciální masti i přírodní bylinné obklady

Popraskané paty nejsou jen estetickým problémem, ale mohou výrazně ovlivnit naše pohodlí a zdraví. Péče o chodidla je důležitá nejen pro jejich vzhled, ale také pro celkovou pohodu našeho těla. Dnes se podíváme na to, co popraskané paty způsobuje, jak jim předcházet a jak je léčit, pokud už se s nimi trápíte.

Jaké jsou příčiny popraskaných pat?

Suchá kůže je jednou z hlavních příčin popraskaných pat. Pokožka na patách je přirozeně silnější a méně pružná, což ji činí náchylnou k vysušení a následnému praskání. Tento problém se často zhoršuje v zimních měsících, kdy je vzduch sušší, nebo při častém kontaktu s vodou, která pokožku ještě více vysušuje.

Další častou příčinou je nedostatečná péče o chodidla. Pokud své nohy pravidelně nečistíte a nehydratujete, může kůže na patách ztvrdnout a popraskat. Používání nevhodných kosmetických přípravků nebo nedostatek péče může tento problém zhoršit.

Zdravotní problémy, jako jsou diabetes, obezita nebo nedostatek vitamínů, mohou přispět k popraskaným patám. Diabetici by měli věnovat zvláštní pozornost péči o svá chodidla, protože praskliny mohou být předzvěstí vážnějších komplikací.

Nevhodná obuv, častá chůze naboso nebo vystavení extrémním teplotám patám škodí také. Pokud nosíte obuv, která vám nesedí, povede to ke tření a následnému praskání kůže.

Prevence popraskaných pat

Pravidelná hydratace je pro udržení zdravých pat nutností. Používejte zvlhčující krémy a masti, které udržují pokožku měkkou a pružnou. Ideální jsou produkty obsahující močovinu, glycerin nebo lanolin. Nanášejte krém každý večer před spaním, aby se pokožka mohla přes noc regenerovat.

Péče o chodidla by měla zahrnovat i pravidelnou exfoliaci, tedy odstraňování ztvrdlé kůže. Používejte pemzu nebo pilník na nohy po koupeli, kdy je kůže měkčí a snadněji se ošetřuje.

Přečtěte si také: Rýmy vás za pár dní zbaví horká pára, pálivé papričky a nosní konvička

Pozornost věnujte i výběru správné obuvi. Vyberte si pohodlnou obuv, která vám dobře padne a noze poskytuje dostatečnou podporu. Správně zvolená obuv může snížit tlak na paty a tím předejít jejich praskání.

Nezapomínejte také na dostatečný pitný režim a vyváženou stravu, která dodá tělu potřebné vitamíny a minerály pro zdravou pokožku.

Léčba popraskaných pat

Pokud už máte popraskané paty, mohou vám pomoci krémy a masti speciálně určené k jejich léčbě. Hledejte produkty s vysokým obsahem močoviny, glycerinu nebo lanolinu, které pokožku regenerují a změkčují. Nanášejte je pravidelně, ideálně před spaním.

Domácí péče může zahrnovat také léčebné koupele a zábaly. Po koupeli naneste silnou vrstvu krému a zabalte nohy do plastových sáčků nebo ponožek, aby se účinek krému zesílil.

Pokud domácí péče nepomáhá, můžete vyhledat odbornou pomoc. Specialisté vám mohou nabídnout specializovanou péči a doporučit vhodné léčebné postupy.

Přírodní léčba popraskaných pat

Přírodní oleje a másla, jako jsou kokosový olej, bambucké máslo nebo olivový olej, mohou výrazně pomoci při regeneraci pokožky. Kokosový olej navíc působí antibakteriálně, což může zabránit vzniku infekcí.

Bylinné obklady z aloe vera, medu nebo heřmánku jsou také účinné. Aloe vera zklidňuje a regeneruje, med hydratuje a heřmánek zmírňuje záněty a podráždění.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Pokud se u vás objeví příznaky jako infekce, krvácení nebo silná bolest, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Odborník vám může poskytnout vhodnou léčbu, která může zahrnovat silnější léky nebo specializované postupy.

Péče o popraskané paty není jen otázkou vzhledu, ale také zdraví a pohodlí. S pravidelnou a správnou péčí lze udržet paty zdravé a předcházet nepříjemným komplikacím. Prevence a včasná léčba jsou klíčem k tomu, aby vaše chodidla zůstala v dobrém stavu.

Podívejte se také na rozhovor s fyzioterapeutem. Řekl, jak pracovat s bolestí a proč nevadí, že sedíme nahrbení:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.